ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Smølferne

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Smølferne.gif



Smølferne (Les Schtroumpfs) er en eventyrlig børneserie af den belgiske tegneserieskaber Peyo.

Lidt om serien

Et oversigtskort over smølfernes land (fra De sorte smølfer, 1978)

Serien omhandler det mystiske folk smølferne, der er et folkefærd af meget små, blå nisselignende individer. En smølf er beskrevet som værende 3 æbler høj. De bor i en lille landsby i små huse af udhulede svampe, langt fra menneskenes verden, et sted kaldet Det glemte land. Befolkningen i landsbyen tæller præcis 99 smølfer, alle hankøn, og næsten alle er komplet ens i udseende med blå hud, hvide bukser og sko, samt en hvid, fremadvendt hue. Den eneste smølf der er markant anderledes er smølfernes leder, Gammelsmølf, der bærer rød dragt og har skæg. Smølfernes ensartethed gør dem både meget anonyme, men samtidig er der dog enkelte smølfer der skiller sig ud i kraft af deres specialiserede interesser og evner. Ofte må smølferne løse problemer dem selv imellem, da der uværgeligt opstår mange forskellige problemer i et så lille samfund, andre gange er det eksterne faktorer der tvinger smølferne til at stå sammen, såsom den onde troldmand Gargarmel, der altid er på jagt efter smølferne med sin kat Azrael.

Smølferne er meget glade for musik, leg og mad. Deres yndlingsspise er sarsaparilla-blade som de høster fra en nærliggende mark.
Smølferne taler et helt specielt sprog, smølfsk, der principielt går ud på at de erstatter enkelte navneord eller udsagnsord i sætninger med ordet 'smølf'. De gør dog aldrig begge dele i samme sætning, da sproget hurtigt kunne blive aldeles uforståeligt.

Baggrund

Smølferne er populære verden over,
her ses Smølf den Store på kinesisk

Smølferne er blevet en gigantisk succes over hele verden. Muligheden for konstant at opfinde nye smølfetyper gør dem til en uudtømmelig kilde til nye oplevelser og historier.

Peyo skabte smølferne sidst i 1950'erne, og de havde deres debut den 23. oktober 1958 i det franske tegneseriemagasin Spirou - dog ikke som selvstændig serie: kronologisk set dukkede smølferne allerførst op i en anden serie af Peyo, nemlig middelalderserien Henrik og Hagbart, der også kørte i bladet. De optrådte i historien Den fortryllede fløjte, hvor Henrik og Hagbart på magisk vis kommer til Det glemte land og finder det unikke folkefærd.

Der knytter sig en anekdote til opfindelsen af smølfernes oprindelige navn: efter sigende sad Peyo og Splint & Co.-tegneren Franquin og spiste middag på en restaurant, da en af dem (det er uvist hvem) bad om saltet. Men i stedet for at sige 'Passez-moi le sel' (Ræk mig saltet), sagde personen 'Passez-moi le schtroumpf' (Ræk mig smølfen) - og navnet var født!

Efter smølfernes første optræden i Henrik og Hagbart, blev de små væsener så populære, at Peyo (efter lidt overtalelse fra Spirous chefredaktør Yvan Delporte) gjorde dem til selvstændig serie, og den første smølfehistorie De sorte smølfer blev til. Idéen med smølferne var så god, at Peyo i tresserne besluttede sig at starte sit eget tegnestudio med flere ansatte til at tegne serien. Her blev mange af de nu kendte store tegnere oplært, bl.a. François Walthéry (serien om Natacha), Derib (serierne om Yakari, Pythagoras & Co., Buddy Longway m.fl.), Gos (senere tegner på serien Max Jordan), og Marc Wasterlain (serierne om Doktor Pind og Monica Morell). Selv koncentrerede Peyo sig hovedsageligt om Henrik og Hagbart, der var hans egen favoritserie.

På grund af smølfernes popularitet blev franchisen hurtigt udvidet med en produktion af forskelligt smølfe-merchandise, bl.a. små plastikfigurer der introducerede endnu flere specialsmølfer end der oprindeligt var i tegneserien. Der er også lavet en tegnefilm i spillefilmslængde, Smølferne og den magiske fløjte fra 1976, og fra 1981 startede en stor TV-serie der omfatter 256 afsnit.

I Danmark fik smølferne deres gennembrud i starten af firserne, igennem sangeren Johnny Reimers sange - han tog smølfernes verden til sig og optrådte med "Smølfe-sangen", der gjorde smølferne utroligt populære herhjemme. Det er muligt at Reimar også er ophavsmand til ordet smølf [mangler kilde].

I Danmark blev serien først udgivet af Interpresse i 1972-1973 under navnet snøvserne. Benny Andersen havde tidligere skrevet 4 børnebøger med bl.a. en Snøvs, så han forlangte at forlaget ændrede navnene. Efter en pause på tre år udkom serien så fra Carlsen under navnet smølferne.

Persongalleri

Der eksisterer i alt omkring 100 smølfer. Deres navne knytter sig direkte til deres karakter:

Faste smølfer

Gammelsmølf.jpg Gammelsmølf (Gammelsnøvs)
Gammelsmølfen (har rødt tøj på). Er leder af smølferne, og også lidt af en troldmand.
Skæmtesmølfen.jpg Skæmtesmølfen
Uddeler ofte tvivlsomme gaver, eller driller på andre måder de andre smølfer.
Dydigsmølfen.jpg Dydigsmølfen (Brillesnøvs)
Dydigsmølfen (bærer briller). Dydigsmølfen er ofte genstand for de andre smølfers irritation, da han er så selvretfærdig som nogen kan være. Han er på Gammelsmølfs side, og ser altid sit snit til at minde de andre smølfer om, hvad der er rigtigt eller forkert.
Gnavensmølfen.jpg Gnavensmølfen (Surmulesnøvs)
Gnavensmølfen er altid sur og tvær, og udtrykker altid sin misbilligelse med sætningen "Jeg kan ikke fordrage..." Dette skete efter han i første album blev stukket af en Bzz-myg, og siden da er han aldrig blevet helt normal igen.
Flyvesmølfen.jpg Flyvesmølfen
Flyvesmølfen har en drøm om at kunne flyve, og han gør alt for at få drømmen til at gå i opfyldelse.
Billede mangler2.jpg Pyntesmølfen (Snobbesnøvs)
Pyntesmølfen er som navnet antyder meget optaget af sit eget udseende.
Billede mangler2.jpg Dovensmølfen (Dovensnøvs)
Har som oftest nathue på. Forsøger næsten altid at slippe for at lave hårdt arbejde. Ofte er han blevet fundet sovende bag en busk af en meget irriteret Gammelsmølf.
Billede mangler2.jpg Dummesmølfen.
Ikke så klog.
Billede mangler2.jpg Stærksmølfen
Stærksmølfen er, som navnet antyder, meget stærk.
Billede mangler2.jpg Ædesmølfen (Madsnøvs)
Elsker mad i alle afskygninger.
Billede mangler2.jpg Altmuligsmølfen (Findepåsnøvs)
Er smølfernes praktiske gris. Han har et velassorteret værksted.
Smølfine.jpg Smølfine (Snøvsine)
Smølfine er faktisk ikke en rigtig smølf, men bliver skabt af Gargamel i et forsøg på at få udslettet smølferne en gang for alle. Hun er den første kvindelige smølf, og bliver smølf nr. 100 da hun dukker op i landsbyen. Hendes tilstedeværelse skaber naturligvis en del problemer blandt resten af smølferne.

Smølfer der kun optræder en gang

Billede mangler2.jpg Tryllesmølfen
Tryllesmølfen optræder kun i et album. Han har en drøm om at kunne lave magi, ligesom Gammelsmølf, men det går grueligt galt.
Smølf den store.jpg Smølf den Store
En smølf der i Gammelsmølfs fravær får storhedsvanvid, og overtager magten i landsbyen.
Billede mangler2.jpg Slapsmølfen
En smølf der har svært ved at tro på sig sig, da han skal konkurrere mod de andre smølfer i de olympiske smølfelege.

Album i serien

Første serie

I Danmark blev serien først udgivet af Interpresse i 1972-1973 under navnet Snøvserne.

  1. Truslen fra Sortsnøvserne * * * Den flyvende snøvs
  2. "Snøvs den Store"
  3. "Trolderi-ægget" "(U)vejrsmaskinen"
  4. Troldmandens hævn

Anden serie

I 1976 starter Carlsen if en ny serie, hvor nisserne har fået deres endelige navn smølferne.

  1. Smølferne og kraxelikroxen
  2. Astrosmølfen
  3. Tryllesmølfen
  4. Smølf den Store
  5. Smølfine
  6. De sorte smølfer
  7. Ægget og smølferne
  8. Smølfe for og smølfe bag
  9. Smølfesuppen
  10. Smølfehistorier
  11. De olympiske smølfer
  12. Småsmølferne
  13. Babysmølfen
  14. Pilotsmølfen
  15. Et kys til Smølfine

Tredje serie

Efteråret 2007 startede Carlsen Comics på en nyudgave af smølferne i et mindre format og i kronologisk orden i serien Carlsen minicomics. Serien blev nogle måneder senere overtaget af Cobolt, som kalder serien Cobolt minicomics. 15 numre var planlagt, men efter 4 numre blev minicomics-serien opgivet.

  1. De sorte smølfer
  2. Smølf den Store
  3. Smølfine
  4. Ægget og smølferne

Fjerde serie

I efteråret 2009 genoptog Cobolt serien, nu i indbundne album.

Samleudgave

I juli 2013 startede Smølferne som kronologisk bogserie fra belgiske Dupuis, og Cobolt fulgte efter med en dansk udgave allerede i september. Se Smølfernes samlede eventyr.

Udgivelser

De første selvstændige historier med Smølferne var en række miniaturebøger trykt i seriebladet Spirou. De var trykt således, at hver side i bladet — når de var taget ud, klippet og foldet — blev til fire sider i miniaturebogen, der på den måde typisk blev til 48 sider samlet. Miniaturebøgerne var tænkt som en slags gave til læseren og blev kun trykt i bladet ved særlige lejligher. Således udkom de første 5 selvstændige historier med Smølferne.

Frem til Peyos død var historierne korte, og på højst 40 sider. Desuden blev der produceret i hundredevis af 1-siders historier (gags). Det betød, at når historierne skulle samles og udgives i album, havde udgiverne i de respektive lande i en vis grad mulighed for, selv at sammensætte indholdet af albummene. Derfor følger de danske album ikke helt de franske album. Især ikke de fire første album udgivet af Interpresse.

De hollandske album 15 (Een kusje voor de Smurfin) og 16 (Baby-Smurf Wil Een Beer) udkom ikke på fransk. Det franske album 15 (L'Étrange Réveil du Schtroumpf paresseux) er sammensat af fire af historierne fra det hollandske album 15 og en fra album 16. Den hollandske albumserie indeholdt derfor et album mere end den franske. I 2012 blev de hollandske album 15 og 16 erstattet af et nyt album 15 med titlen Luilaksmurf heeft slaap der svarer til L'Étrange Réveil du Schtroumpf paresseux. Lidt pudsigt, så er det danske album 15 (Et kys til Smølfine) baseret på det oprindelige hollandske album 15 - ikke det franske album 15.

Oversigt

Historierne i oversigten tager udgangspunkt i de franske bladudgivelser i Spirou og albumhovedserien. Oversigten viser desuden de tilsvarende danske udgivelser. Ingen 1-siders historier er medtaget i oversigten, bortset fra albummet Smølfehistorier, der udelukkende består af 1-siders historier.

Oversigten er ikke komplet.

Årstal viser hvornår historien første gang udgives. De franske albumnumre viser både albummets nummer samt historiens placering i albummet (A=første historie etc.) De danske albumnumre viser om det er Interpresses nummerering (I) eller Carlsens nummerering (C).

Smølfehistorier
 Fransksproget originaludgave Dansk udgave
År Historietitel Album Albumtitel Sider År Historietitel Albumtitel og nr. Bog
1959 Les Schtroumpfs noirs[m] 1A Les Schtroumpfs noirs   20 1972 Truslen fra Sortesnøvserne Truslen fra Sortsnøvserne
Den flyvende snøvs
(I1)
1
1978 De sorte smølfer De sorte smølfer (C6)
Le voleur de Schtroumpfs[m] 1C   20 1978 Smølfetyven
1960 L’oeuf et les Schtroumpfs[m] 4C L'œuf et les Schtroumpfs   20 1973 "Trolderi-ægget" "Trolderi-ægget"
"(U)vejrsmaskinen"
(I3)
1979 Ægget og smølferne Ægget og smølferne (C7)
1961 La faim des Schtroumpfs[m] 3B La Schtroumpfette   20 1978 Smølfesulten Smølfine (C5)
1961 Le faux Schtroumpf[m] 4B L'œuf et les Schtroumpfs   20 1979 Den falske smølf Ægget og smølferne (C7) 2
1962 Le centième Schtroumpf[m] 4C   20 Den spejlvendte smølf
1963 Le Schtroumpf volant 1B Les Schtroumpfs noirs   20 1972 Den flyvende snøvs Truslen fra Sortsnøvserne
Den flyvende snøvs
(I1)
1
1978 Flyvesmølfen De sorte smølfer (C6)
Schtroumpfonie en ut 2B Le Schtroumpfissime   20 1977 Smølfoni i C-dur Smølf den Store (C4)
1964 Le Schtroumpfissime 2A   40 1973 "Snøvs den Store" "Snøvs den Store" (I2)
1977 Smølf den Store Smølf den Store (C4)
1965 La Schtroumpfette 3A La Schtroumpfette   40 1973 Troldmandens hævn Troldmandens hævn (I4)
1978 Smølfine Smølfine (C5)
1968 Pâques schtroumpfantes 11B Le schtroumpf olympiques   4 2013 En forsmølfet påske 2
Pièges à Schtroumpfs 7B L’apprenti Schtroumpf   8 1977 Smølfefælder Tryllesmølfen (C3)
Les Schtroumpfs et le Cracoucass 5A Les Schtroumpfs et le Cracoucass   40 1976 Smølferne og kraxelikroxen Smølferne og kraxelikroxen (C1)
1969 Un Schtroumpf pas comme les autres 5B   17 En smølf ikke som de andre Astrosmølfen (C2)
Le cosmoschtroumpf 6A Le cosmoschtroumpf   40 Astrosmølfen
Le schtroumpfeur de pluie 6B   20 1973 (U)vejrsmaskinen "Trolderi-ægget"
"(U)vejrsmaskinen"
(I3)
1977 Vejrmaskinen Tryllesmølfen (C3)
1970 L’apprenti Schtroumpf 7A L’apprenti Schtroumpf   32 Tryllesmølfen  
1971-72 (Gags) 8 Histoires De Schtroumpfs   52[s] 1980 (1-sides historier) Smølfehistorier (C10)
1972 Schtroumpf vert et vert Schtroumpf 9A Schtroumpf vert et vert Schtroumpf   30 1979 Smølfe for og smølfe bag Smølfe for og smølfe bag (C8)
1976 Deux Schtroumpfs vivaient en paix... 10B La soupe aux Schtroumpfs   4
La soupe aux Schtroumpfs 10A   30 1979 Smølfesuppen Smølfesuppen (C9)
1980 Le schtroumpf olympique 11A Le schtroumpf olympiques   28 1980 De olympiske smølfer De olympiske smølfer (C11)
1982 Le jardin des Schtroumpfs 11C   8
Bon anniverschtroumpf
Le schtroumpf bricoleur
12B Le bébé Schtroumpf   8 1990 Altmuligsmølfen Babysmølfen (C13)
1983 Les Schtroumpfs et le grand lapin
Une fête Schtroumpfante
12D   8 En lille smølfefest
Des Schtroumpfs et des couleurs
La peinture Schtroumpf
12C   8 Smølfemalingen
1984 Le bébé Schtroumpf[m] 12A   16 Babysmølfen
1985 Le 1er Noël de bébé schtroumpf[m]   16
1988 Les petits schtroumpfs 13A Les petits schtroumpfs   24 1989 Småsmølferne Småsmølferne (C12)
Le schtroumpf robot 13B   17 Robotsmølfen
1990 L'aéroschtroumpf 14A L'aéroschtroumpf   8 1991 Pilotsmølfen Pilotsmølfen (C14)
La gourmandise chez les schtroumpfs 14B   8 De lækkersultne smølfer
Le Schtroumpfeur masque 14C   8 Den maskerede smølf
Puppy et les schtroumpfs 14D   8 Puppy og smølferne
Les farces du schtroumpf farceur 14E   8 Skæmtesmølfens skæmterier
1991 Een Kusje Voor De Smurfin[h] H15A Een Kusje Voor De Smurfin   8 1992 Et kys til Smølfine Et kys til Smølfine (C15)
L'étrange rével du Schtroumpf paresseux 15A L'étrange rével du
Schtroumpf paresseux
  8 Dovensmølfens lange søvn
Le petit train des schtroumpfs 15B   8 Smølfetoget
Les schtroumpfs pompiers 15D   8 Brandsmølferne
Une taupe chez les schtroumpfs 15E   8 Smølferne og muldvarpen
Le schtroumpf et son dragon 15C   8
Baby-Smurf Wil Een Beer[h] H16A Baby-Smurf Wil Een Beer   8
Gargamel sluit vrede[h] H16B   8
De telesmurf[h] H16C   8
Het nieuwe smurfenspel[h] H16D   8
1992 16 Le schtroumpf financier   44 2009 Pengesmølfen
1994 17 Le schtroumpfeur de bijoux   44 2010 Juvelsmølfen
1996 18 Docteur Schtroumpf   44 2009 Doktor Smølf
1998 19 Le schtroumpf sauvage   44 2010 Den vilde smølf
Le schtroumpfs amnésique   8
2000 20 La menace Schtroumpf   44
2002 21 On ne schtroumpfe pas le progrès   44 2011 Tjenersmølferne
2003 22 Le Schtroumpf reporter   44 Journalistsmølfen
2005 23 Salade de Schtroumpfs   44
2006 24 Le Schtroumpf reporter   44 2011 Smølfesalat
2007 25 Un enfant chez les schtroumpfs   46 2012 Skarnsknægten og smølferne
2008 26 Les schtroumpfs et le livre qui dit tout   46
Les schtroumpfeurs de flûte HS1A Les schtroumpfeurs de flûte   28 2013 Smølfefløjten Smølfefløjten
Vocabulaire schtroumpf HS1B   2 "Smølfsk uden besvær"
2009 27 Schtroumpf les bains   46 2012 Costa del Smølf
2010 28 La Grande Schtroumpfette   46 Gammelsmølfinen
2011 29 Les schtroumpfs et l'arbre d'or   46 2014 Smølferne og det gyldne træ
2012 30 Les schtroumpfs de l'ordre   46 2013 Politismølferne
2013 31 Les Schtroumpfs à Pilulit   46 2014 Smølferne i bitsernes land
2014 32 Les schtroumpfs et l'amour sorcier   46 2015 Den forelskede troldmand
2015 33 Schtroumpf le héros   46
2016 34 Les schtroumpfs et le demi-génie   46 2017 Smølferne og den halve ånd
2017 35 Les schtroumpfs et les haricots mauves   46
2018 36 Les Schtroumpfs et le dragon du lac   46
2019 37 Les Schtroumpfs et la machine à rêver  
2020 38 Les Schtroumpfs et le vol des cigognes  

Noter

         [m] Historien blev først udgivet som en miniaturebog. Sidetallet her er fra den senere omtegning. Se de enkelte historier for yderligere oplysninger
         [s] Den franske albumudgave indeholder 52 1-sides historier. Den danske har kun 45
         [h] Disse historier blev udgivet i de hollandske album 15 og 16. Se den enkelte historie for yderligere oplysninger

Forsider

Smølferne på forskellige sprog

Se denne udførlige liste.

Eksterne links