ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Floyd Gottfredson

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
F Gottfredson.jpg
Arthur Floyd Gottfredson
Født:

5. maj 1905 i Kaysville, Utah

Død:

22. juli 1986 i Montrose, Californien

Floyd Gottfredson var en berømt Disney-tegner og -forfatter, hovedsageligt kendt for sit arbejde med Mickey Mouse.

Gottfredson begyndte som mellemtegner i animationsafdelingen hos Disney i 1929. Da Walt Disney havde brug for en midlertidig erstatning til den daværende overbebyrdede Mickey-tegner Win Smith, faldt valget på Gottfredson, og han accepterede, selvom han egentlig hellere ville være i animationsafdelingen. Til alles held forblev han på serien de næste 45 år!

Hans første Mickey Mouse-stribe blev trykt 5. maj 1930. Han tegnede dagstriben fra 1930 til 1975 samt søndagssiden fra 1930 til 1932, hvorefter Manual Gonzales overtog den. Gottfredson var leder af tegneserieafdelingen 1930-1946, hvilket var grunden til at han ikke selv rentegnede sine striber i de år. Fra 1930 til 1943 skrev han selv synopsen (plottet) til sine historier, men havde forskellige forfattere til at skrive dialogen. Dette gjaldt dog kun dagsstriberne, og han er kun krediteret for at have skrevet plottet til Robin Hood-historien fra 1936. Bill Walsh blev ansat som forfatter på striben i 1943, hvor Gottfredson stoppede med at skrive historierne. De første år tegnede Gottfredson hovedsageligt fortsatte historier, men de stoppede i oktober 1955, hvor striberne blev en vittighed om dagen med en afsluttet handling. Den sidste stribe, han lavede, blev trykt den 15. november 1975.

Derudover var han direktør for afdelingen, der stod for dagsstriber og søndagssider, hvilket var årsagen til at han i en periode havde assistance til at rentegne striberne.

Desuden har Floyd Gottfredson tegnet et par julehistorier, der har kørt som en fortsat historie, ligesom Mickey Mouse-striberne, i 1963 og 1964.

Gottfredson er kendt for at have opfundet mange vigtige figurer i Mickeys univers, heriblandt Sorte Slyngel, fremtidsvæsenet Alfa-Beta, politimester Striks og hans makker Snus.

Størstedelen af hans værker er udgivet fra Fantagraphics Books i serien Mickey Mouse by Floyd Gottfredson. Den indeholder dog ikke de seneste år med en vittighed pr. dag.

Malcolm Willits fik Gottfredson til at lave 24 vandfarvemalerier med udgangspunkt i forskellige historier. Disse er alle udgivet i et hæfte samt i serien fra Fantagraphics.

Trivia

Gottfredson og hans familie kommer fra en stor mormonfamilie fra Kaysville i Utah. Familien har sporet deres rødder til deres tip-tip-oldefar der var immigreret fra Danmark i 1840'erne.

Tegneserieskaberne Gottfredson og Barks i december 1982 under forberedelserne til Mickey Mouse in Color.
Mickey Mouse i Gottfredsons klassiske streg.

Litteratur

Eksterne links