ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Mickey Mouse (figur)

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Den klassiske Mickey af Floyd Gottfredson

Mickey Mouse er en figur i Disneys Andeby-univers. Han er en af de mest berømte figurer og varemærker i verden, var Walt Disneys egen favorit, og er den officielle maskot for Disneykoncernen.

Mickeys univers

Som navnet antyder, er Mickey en mus. Hans nærmeste venner består af hans hund Pluto, hans bedste ven Fedtmule (der også er en hund!), kæresten Minnie og hans to nevøer Mik og Mak. Andre figurer fra Mickeys univers er bl.a. Klavs Krikke og Nora Malkeko, samt politimester Striks, Striks' hjælper Snus og væsenet fra fremtiden, Alfa-Beta. Af berømte fjender kan nævnes Mickeys absolutte ærkefjende Sorteper og hans makker Lusk samt mesterforbryderen Sorte Slyngel og opfindergeniet Øjvind Ørn. I dag optræder Mickey som oftest i en detektivrolle, men i begyndelsen var han nu bare lidt af en spilopmager, helt fra starten tydeligt forelsket i Minnie.

Mickey bor i byen Mouseton i samme fiktive stat Calisota, hvor Andeby også ligger. Byens navn blev dog først fastslået af Disney i de tidlige 1990'ere - før det blev Mickeys by for det meste slet ikke nævnt. I de danske udgivelser og oversættelser har Disney-udgiveren Egmont dog altid placeret Mickey i Andeby sammen med Anders And og resten af Disney-universet. Mickey og hans tilknyttede figurgalleri kan dog også sagtens optræde i samme historier med Andeby-figurerne hvis det er nødvendigt.

Lige fra starten har Mickey haft en ærkefjende i katten Sorteper, der dengang kæmpede mod Mickey om Minnies gunst, men senere er blevet en rigtig umoralsk vaneforbryder. Sorteper og hans mange makkere har det med at være involveret næsten hver gang der er blevet begået noget ulovligt.

Mickey er en helt igennem godhjertet personlighed. Han har stor sans for retfærdighed, og stiller sig ikke tilbage hvis der bliver begået uret imod andre. Han er ærlig, hårdtarbejdende, resolut og har også meget snilde, hvilket giver sig til udtryk i hans evne til at løse de mysterier, han og Fedtmule ofte indblandes i.

I de nye Anders And-blade arbejder Mickey sammen med sine venner, politikommissær Snus og Fedtmule, på at opklare mysterier i Du gådeste.

Oprindelse

Idéen til den nu så berømte mus kom fra Walt Disney selv. Mickey blev skabt som løsning på en række problemer, Walt havde med produceren Charles Mintz. Walt og hans hold lavede i den tid tegnefilm med figuren Oswald the lucky rabbit under kontrakt med Mintz's studio, men da Walt forsøgte at få et højere budget til filmene, trak Mintz i den anden retning og forlangte, at Disney skulle lave filmene billigere, og det havde Walt svært ved at acceptere. Stadig bundet af sin kontrakt, måtte Disney lave de sidste Oswald-film til Mintz, men herefter afbrød de samarbejdet. Uheldigvis tog Mintz også de fleste af Disneys animatorer med sig, og Walt stod tilbage med kun Les Clark og Ub Iwerks. Irriteret over tabet af Oswald-kontrakten, satte Walt sig for at skabe sin egen figur, og han bad Iwerks om at lave nogle figurforslag. Tidlige design af Klavs Krikke og Nora Malkeko opstod i denne proces, men de tiltalte ikke Walt og blev forkastet. Så fandt Walt inspirationen i en mus, han selv havde haft som kæledyr, da han var dreng på sine forældres gård, og en dag tegnede animatoren Hugh Harman skitser af en mus på et fotografi af Walt Disney. Disse tegninger inspirerede Iwerks til at designe den endelige mus. Oprindeligt hed figuren Mortimer Mouse efter Walts eget forslag, men hans kone overbeviste ham om at ændre det til Mickey.

Mickey og Minnie i filmen Plane Crazy fra 1928

Mickey blev første gang set i lyd-tegnefilmen Plane Crazy fra 1928, sammen med Minnie. Denne udgave af Mickey lå dog stadig tæt op ad Oswalds design og gemyt, så folk tog ikke større notits af den nye figur, og filmen var ikke den store success. Desuden havde Walt problemer med at finde en ordenlig distributør og kunne ikke få sin film ud til så mange som han ønskede, men han holdt fast ved sin idé og producerede endnu en film med den lille mus, nemlig Gallopin' Gaucho, hvor Mickey møder Sorteper for første gang - Sorteper har ligesom Mickey forelsket sig i Minnie og kidnapper hende.
Grundet Walts stadige problemer med at finde en distributør, udsatte han filmens premiere. Til gengæld gav det ham tid til at forfine Mickeys design - Mickey øjne blev nu tegnet som to store sorte prikker i stedet for de "bobbel"-øjne, han havde tidligere, og hans hoved og figur blev strammet op - og det blev afprøvet i den tredje film, Steamboat Willie. Dette var også den første Mickey Mouse film med synkroniseret lyd, og dét gjorde en forskel.

Mickey blev hurtigt utroligt populær, og allerede i 1930 startede Disney den første Mickey Mouse Club, der siden skulle sprede sig til hundredevis af biografer over hele USA. Mickey blev snart kendt over hele landet - han havde appel, var letgenkendelig og med et figurgalleri bestående af Minnie, Fedtmule, Pluto og også Anders And, blev der skabt et tegnefilmsunivers, der havde gjort ham utroligt genkendelig som ikon.

Tegneserier

Det var også på dette tidspunkt, at Mickey begyndte at optræde i tegneserier. I 1930 tilbød King Features Syndicate at distribuere en avistegneserie med Mickey og tilknyttede figurer. Walt accepterede og lancerede d. 13. januar 1930 den første tegneserie med Mickey, skrevet af Walt selv, tegnet af Iwerks og rentegnet af Win Smith. Men da Walt også var meget involveret i tegnefilmene, overgik manuskriptarbejdet også til Smith, og da Iwerks forlod Disney, sad Smith med alt arbejdet på serien. Der gik ikke lang tid før Smith følte sig overbelastet og sagde op. Nu måtte Walt hyre en ny tegner til Mickey Mouse-striben, og hans valg faldt på Floyd Gottfredson, en tegner der var blevet ansat for nyligt. Gottfredson ville egentlig helst arbejde i animationsafdelingen, og sagde kun ja til at tegne tegneserien midlertidigt - men han endte med at tegne Mickey til aviserne i over fyrre år, indtil 1975!

Gottfredsons streg skulle vise sig at have en kæmpe betydning for Mickeys popularitet i tegneseriemediet. Hans klassiske rene streg og hans fortolkning af Mickeys væsen ramte lige i plet. Og hvor tegnefilmene mest fokuserede på ren komedie, drejede tegneserierne sig mere i retning af eventyr, spænding og humor. Gottfredsons striber var næsten altid længere, fortsatte historier, og det var ham, der skabte flere kendte figurer rundt om Mickey, heriblandt nevøerne Mik og Mak, skurken Sorte Slyngel, Alfa-Beta samt politimester Striks og hans hjælper Snus.

Mickey fantasia.jpg

I 1940 optrådte Mickey i en af sine allerkendteste optrædener, nemlig som troldmandens lærling i Disneys musik-tegnefilm Fantasia. Denne optræden viste en dybere personlighed i ham, og segmentet er blevet hyldet verden over.

Mickey og Fedtmule i Paul Murrys streg.

Indenfor tegneserier skete der også et skift i Mickeys personlighed, da tegneren Paul Murry omkring 1950 begyndte at tegne Mickey-historier for bladene Walt Disney's Comics and Stories og Mickey Mouse Magazine. Murry og forfatteren Carl Fallberg er blevet højt priset for at have løftet figuren og historierne til en ny status. Inspireret af den tids krimi- og detektivfilm, fremstillede Murry Mickey som en mere moderne figur, der i flere historier havde et detektivbureau sammen med Fedtmule, hvor han ofte samarbejdede med Striks og var oppe imod klassiske skurke som Sorteper og Lusk, og historierne antog i det hele taget en mere alvorlig, voksen tone.

Siden dengang er det gået stærkt. Mickey er blevet utroligt populær verden over, mange steder mere end Anders And, og Disney-blade verden over bærer da også hans navn. Han blev lynhurtigt populær i Italien - ligesom de andre Disney-figurer - og fik sit helt eget blad, Topolino. Herhjemme blev hans historier først bragt som striber i ugebladene, dengang hed figuren Mikkel Mus; men da Anders And-bladet udkom i 1949, ændrede han navn til Mickey Mouse og blev snart et velkendt ansigt.

Eksterne links