ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

François Walthéry

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
(Omdirigeret fra Francois Walthéry)
Skift til:navigering, søgning
Francois Walthery.jpg
François Walthéry
Født:

17. januar 1946 i Argenteau

Francois Walthery signatur.jpg


Fransksproget, belgisk tegneserieskaber. Walthéry er bredt kendt for sin flyverserie om den blonde stewardesse Natacha, men har også arbejdet på mange andre serier, heriblandt Stumpen, Jacob og Sylvester, Benny Bomstærk samt krimiserien Rubine.

Baggrund

Walthérys første serie
Selvportræt

Walthéry blev allerede i barndommen stærkt fascineret af tegneserier. Hans far havde en passion for tegning, og op igennem 1950'erne og 1960'erne læste Walthéry serier som Kaptajn Kaj af Albert Uderzo og Felix af Maurice Tillieux, hvilket inspirerede ham til at ville tegne selv.

I 1961 fik han sin første tegning publiceret i børnetillægget "Junior" i den belgiske avis "La libre Belgique", der afholdt en tegnekonkurrence (om han vandt konkurrencen, vides ikke). Efter det dedikerede han sin karriere til tegneserien. Walthéry kendte manuskriptforfatteren Mittéï, og denne hjalp ham for alvor i gang med hans passion: i 1962 begyndte Walthéry at tage tegnetimer på Institut Saint-Luc i Liège.

Kort tid herefter lavede de to i samarbejde Walthérys første "svendeprøve": små tyve historier med figuren "Pipo". Historierne blev også trykt i avistillægget "Junior". Det var en lille succes for Walthéry, og Mittéï opfordrede ham derfor til at søge ind hos forlaget Dupuis, der udgav seriemagasinet Spirou. Her blev Walthéry mødt af både Charles Dupuis, Yvan Delporte og Peyo, der straks så mulighederne i den unge tegner. Peyo ledte efter tegnekraft, da der var stor efterspørgsel efter materiale med Smølferne, og Walthéry sagde ja til jobbet og startede i 1963 på Peyos studie.

Walthéry blev dog hurtigt træt af arbejdet med Smølferne; han havde behov for lidt mere action i sine værker. Som respons på dette gav Peyo ham arbejdet med serien Jacob og Sylvester. Serien havde tidligere været i hænderne på Will, og fra 1963 tegnede Walthéry 4 historier under pseudonymet "Pop's". Historierne blev udgivet i avisen "Le Soir Illustré" mellem 1963 og 1966.

I 1964 måtte han aftjene sin værnepligt, hvilket skete i Köln, Tyskland - han fik dog fin behandling og blev sat til at tegne illustrationsopgaver for militæret. Det var her, han stiftede bekendtskab med forfatteren Étienne Borgers, og de blev gode venner. Borgers skulle senere komme til at arbejde sammen med Walthéry på Natacha.

Da Walthéry vendte tilbage til Studio Peyo, følte Peyo sig sikker nok på hans tegnekundskaber, så han fik lov til at prøve kræfter med en lidt mere kendt serie, nemlig serien om Benny Bomstærk. Walthéry tegnede faktisk på hele 4 album, nemlig Onkel Hubert, Cirkus Bodoni, Bennys tolv bedrifter og Lady d'Olphine. De to sidste tegnede han helt selv, noget han dog ikke blev krediteret alene for, da figuren stadig var kendt som Peyos.

Natacha

Walthérys oplevelse af hhv. Delportes og Dupuis' første møde med Natacha

Således arbejdede Walthéry i nogle år med Benny Bomstærk, da han i 1967, efter en manuskriptoplæg af Gos, skabte sin nu største succes: den smækre stewardesse Natacha. Walthéry præsenterede figuren for Dupuis' udgivere, men selvom de også kunne lide figuren, ville de dog ikke udgive den med det samme, da Walthéry generelt havde for travlt på Benny Bomstærk. Walthéry arbejdede dog videre med Natacha i de følgende år, og sent i 1969 blev serien taget op igen, da den nye redaktør på Spirou så den oprindelige ideoplæg. Han bad straks Walthéry om at tegne serien færdig, og således, den 26. februar 1970, så Natacha for første gang dagens lys i seriemagasinet Spirou.

Gos vedbliver at skrive manuskripter til de første par album. Hele idéen med Natacha som stewardesse giver god baggrund for historier der kan foregå overalt i verden, og snart benytter Walthéry sig af flere forfattere til manuskripterne: både Wasterlain, Borgers, Mittéï, Tillieux, Cauvin, Peyo selv, Jidéhem og mange andre skriver til serien. At få Tillieux med må have været lidt af en stor ting for Walthéry, der var vild med hans serie "Felix" da han var barn. På samme måde benytter Walthéry sig også af samarbejder til tegnearbejdet, hvor blandt andre Will, Laudec, Georges Van Linthout, og igen Jidéhem, Wasterlain og Mittéï bidrager til baggrunde og settings. Walthéry beholder dog det kreative overblik og kontrol med serien.

Albumserien Natacha er udgivet komplet på dansk, og sommeren 2011 begyndte Cobolt en bogudgave af serien.

Andre projekter

Le vieux bleu, 1980
Tchantchès, 1988

Sideløbende med Natacha kaster Walthéry sig også over mange andre opgaver, og påbegynder omkring 1974 arbejdet på albummet "Le vieux bleu" (ikke udgivet på dansk) i samarbejde med Cauvin. Albummet er til dels selvbiografisk og fortæller en række kortere historier i en lille belgisk landsby i efterkrigstiden. Til en specialudgave af Spirou begynder Walthéry også arbejdet på serien Stumpen (Le p'tit bout d'chique) - endnu engang et semi-selvbiografisk projekt. Herhjemme udkom kun album nr. 1, mens serien i udlandet tæller 6 album. Walthéry endte dog med at overdrage serien til Mittéï.

Walthéry arbejder samtidig fortsat på Jacob og Sylvester, tegner flere korte historier til forskellige Spirou-specialudgivelser, og bidrager også til serien Sofie, hvor han tegner hele album nr. 17. Han tegner også det enkeltstående album "Tchantchès", et album der bygger på et lokalt sagn fra 800-tallet, om en belgisk dreng fra Liège.

Sidst i firserne bliver Dupuis opkøbt af en samling presseagenturer, og på opfordring af Franquin, forlader Walthéry Dupuis og går i samarbejde med Marsu Productions, der fra da af udgiver efterfølgende Natacha-album og andre Walthéry-produktioner.

Nyere tid

Rubine
Walthéry tegner til en fan ved Art Bubble 2015.

Sideløbende med arbejdet på Natacha startede Walthéry i 1993 en ny serie, nemlig krimiserien Rubine, denne gang i samarbejde med tegneren Dragan de Lazare og forfatteren Mythic, der også har skrevet Natacha-albummet Hologrammernes herre. Serien omhandler en kvindelig politibetjent i Chicago, og fra 1993 til 2011 udkom 13 album i Belgien og Frankrig. På fransk er serien også samlet i fire integraler.

Egmont Serieforlaget udgav de første tre album med Rubine og et enkelt som hæfte i serien Tempo. Forlaget Zoom genoptog serien efteråret 2011, og 2021 foreligger alle historierne på dansk.

Fra 1994 til 2005 samarbejdede Walthéry også med Mythic, Di Sano og andre på en halverotisk serie, der på dansk har fået navnet Marilyn.

Walthéry har flere gange besøgt danske tegneseriemesser, sidst Art Bubble i november 2015. Han tegner gavmildt til fansene og er snaksalig. Desværre er han ikke så god til fremmede sprog, men når f.eks. hans ven og kollega Thierry Capezzone har fungeret som tolk, går det fint.

Eksterne links