ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Raoul Cauvin

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Raoul Cauvin.jpg
Raoul Cauvin
Født:

26. september 1938

Død:

19. august 2021

Raoul Cauvin, belgisk tegneserieforfatter, født 1938.
Cauvin er en utrolig flittig forfatter, men er vel hovedsageligt kendt for sit arbejde på serierne Blåfrakkerne og Sammy. Sammy udkom 1970-2009 med 40 album, og Blåfrakkerne er efteråret 2018 nået til nr. 62.

Baggrund

Cauvin startede sin karriere som litograf i reklamebranchen. Branchen var dog ved at miste sit grundlag, og herfra bevægede han sig i stedet over i tegnefilm- og serie-branchen, hvor han i 1960 startede som kameramand på kortere tegnefilm såsom Smølferne, produceret af det belgiske forlag Dupuis. Senere blev han håndtekster for serier i den belgiske seriejournal Spirou. Snart bevægede han sig dog over mod at skrive kortere historier til bladet, bl.a. for tegnere som Claire Bretécher og Eddy Rysack, hvilket senere viste sig at være et lykketræf, med i stort alle sine største tegneserier oprindelig skabt for bladet.

Som han kendes bedst, er Cauvin først og fremmest en humoristisk forfatter, der flittigt benytter sig af diverse visuelle gags og falde-på-halen humor, fortalt igennem længere historie-plots. I 1968 påbegyndte han arbejdet med den nu alt for kendte humorserie om den amerikanske borgerkrig, Blåfrakkerne, hvilket blev startskuddet på en lang og succesfuld karriere. Serien blev først tegnet af Salvé, men blev overtaget af Lambil efter kun fire album, da Salvé døde i en alder af kun 42 år. Sammen fortsatte de serien, og efteråret 2019 er der på fransk udkommet 62 album! Herhjemme er 28 af albummene udgivet i diverse serier fra Interpresse og Egmont Serieforlaget, og siden 2011 har Forlaget Zoom udgivet de resterende album og genudgivet de fleste fra de tidligere serier.

Kort efter Blåfrakkerne startede Cauvin i samarbejde med tegneren Berck også en anden kendt serie, nemlig gangsterserien Sammy. Tegnearbejdet på serien er i nyere tid overtaget af Jean-Pol. På fransk udkom nr. 40 efteråret 2009. Herhjemme er 31 af albummene udgivet i diverse serier fra Interpresse og Egmont Serieforlaget, og siden 2014 har Forlaget Zoom udgivet de resterende album og er i gang med at genudgive de andre.

I 1977 begyndte Cauvin og Lambil også en anden humoristisk serie, Stakkels Lampil, om det besværlige forhold mellem en tegneserietegner og hans forfatter - serien omhandlede Cauvin og Lambil selv, og 7 album udkom på fransk fra 1977 til 1995. Serien gik ganske kort i Seriebladet i 80'erne, og i 2014 udkom album 1 på dansk fra Donovan Comics.

Af andre kendte serier herhjemme kan nævnes i flæng: Bummelum, Junglens Herre, om en slags børne-Tarzan og hans gorilla, han har skrevet 4 album af serien Kasmerotterne, har igen samarbejdet med Berck på serien Lille Lasse, har skrevet Himlens nomader i serien Natacha, og har med Raymond Macherot lavet serien Katten Kurt, samt et i Danmark uudgivet album i samarbejde med tegneren François Walthéry, Le vieux bleu.

I 1980 påtog han sig en svær opgave, da han blev bedt om at skrive manuskript til serien Splint & Co. med Nic som tegner. Det blev til tre albumlange historier, der dog blev kritisk modtaget af fans og presse, og albummene blev da heller ikke udgivet i Danmark før i 2004 af Egmont Serieforlaget.

Samtidig med alle disse løbende serier har Cauvin skrevet til utallige album og serier som ikke (eller kun sjældent) er blevet oversat til dansk, heriblandt Betjent 212, Cédric, Cupidon, Les Femmes en Blanc, Pierre Tombal og Les Psy (tegnet af Bédu), og den dag i dag fortsætter Cauvin ufortrødent sit virke på stort set alle de nævnte udenlandske serier.

Som tak for sit arbejde for bladet blev Spirou nr. 3676, udgivet 24. september 2008 i forbindelse med Cauvins 70-årsdag, et hyldestnummer til Cauvin, hvor næsten halvdelen af bladet er hyldester til ham fra tegnerne og redaktionen i billed-, tegneserie- og artikelform.