ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Fu Manchu

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Orientalsk skurk oprindeligt opfundet af forfatteren Sax Rohmer, men blandt andet kendt fra Marvel Comics serien Shang Chi som på dansk blev udgivet i Kung Fu Magasinet.

Sax Rhomers oprindelige udgave

Den oprindelige Fu Manchu var en uudgrundelig orientalsk skurk som igennem en række bøger af Sax Rohmer forsøgte at undergrave det britiske imperie og sikre verdensherredømmet for sig selv og sine medsammensvorne. Mod ham stod de to englændere Nayland Smiht og dr. Petrie, hvor Petrie har rollen som historiernes "dr. Watson" der hvirvles ind i begivnehederne af Nayland Smith som har forbindelser til regeringen og efterretningstjenesten.

Fu Manchu er indbegrebet af den klassiske orientalske skurk fra tiden før det britiske imperie gik under. Hans person har virket som inspiration på mange områder, for eksempel benævnes hans karakteristiske skæg ofte som Fu Manchu-skæg, for eksempel af sangeren Frank Black på nummeret "Fu Manchu". I Spider-Man beslutter Harry Osborn sig således også kortvarigt til at anlægge et skæg i denne stil.

Yellow Claw

Marvels egen mesterskurk Gule Klo (Yellow Claw) som optræder i den klassiske Nick Fury tegnet af Steranko er uden tvivl inspireret af Fu Manchu. Yellow Claw har tidligere optrådt i sin egen serie hvor FBI-agenten Jimmy Woo forsøger at stoppe hans planer. Jimmy Woo indgår også i historien med Nick Fury, men den Yellow Claw de kæmper mod er ikke den samme som den oprindelige. Den oprindelige Yellow Claw dukker derimod op i mini-serien "Agents of Atlas" fra Marvel Comics som samler en række gamle Marvel helte under ledelse af Jimmy Woo for at kæmpe mod et globalt komplot.

Ud over inspirationen til Frank Black har Fu Manchu også leveret navn til en amerikansk stoner-rock-gruppe (ved en skæv tilfældighed findes der også et band indenfor samme genre med navnet Orange Goblin). Der er indspillet flere film baseret på figuren, med Christopher Lee i rollen som Fu Manchu.

Marvel Comics-udgaven

I Marvels udgave er figuren bragt op til nutiden, men Fu Manchu lever stadigt i bedste velgående takket være hans opdagelse af Elixir Vitae. Nayland Smith og dr. Petrie er derimod aldrende ledere i efterretningstjenesten MI6. Den aktive kamp mod Fu Manchu udføres i stedet af hans søn Shang Chi, som Fu Manchu har fået med en amerikansk kvinde og trænet fra barnsben i kampkunst i håb om at udvikle det ultimative våben mod Petrie og Nayland Smith.

Det lykkedes Shang Chi at dræbe dr. Petrie (det skal senere vise sig ikke at være den ægte dr. Petrie), men da han efterfølgende står ansigt til ansigt med Nayland Smith lader han sig overbevise om at de to ikke er de frygtelige mennesker han er opdraget til at tro.

Shang Chi slutter sig derfor til MI6 i kampen mod Fu Manchu. Flere konfrontationer ender tilsyneladende med Fu Manchus endeligt, men ligesom i de oprindelige bøger har han demonstreret en vis sejlivethed. På dansk blev historierne med Shanc Chi og Fu Manchu optrykt i bladet Kung Fu Magasinet.

Drabet på dr. Petrie viste sig at skyldes en misforståelse mellem Jim Starlin og Steve Engelhart. Da Sax Rhomers oprindelige bøger indeholder et løfte fra Fu Manchu om at han aldrig vil slå dr. Petrie ihjel var Rohmers enke langt fra tilfreds med denne udvikling. Doug Moench løste derfor problemet ved at afsløre at dr. Petrie slet ikke var død, men havde fingeret sin død af andre årsager. Detaljerne kan læses i denne artikel fra Comic Book Resources.

Senest ser det ud til at det mest effektive våben mod Fu Manchu er loven om ophavsret, som medfører at Marvel, som ikke har forlænget rettighederne til Rohmers oprindelige figurer, har valgt ikke at genoptrykke den oprindelige serie, selv om Shang Chi har gjort comeback på linie med Iron Fist, Misty Knight, Colleen Wing og flere andre figurer som optrådte i det oprindelige Kung Fu Magasinet.

Ifølge rygter skulle instruktøren Ang Lee være i gang med at arbejde på en Shang Chi film, men om Fu Manchu vil medvirke er uvist.

Referencer i andre værker

Alan Moore bruger Fu Manchu som en af skurkene i sin historie om Det Hemmelighedsfulde Selskab.

I Sterankos udgave af Nick Fury optræder skurken Yellow Claw som har tydelige træk til fælles med Fu Manchu.

I Hellboy spinoff serien Lobster Johnson optræder der ligeledes en Fu Manchu lingnende skurk.


Fu Manchu i nyere litteratur

Flere forfattere har videreført Fu Manchus eventyr i bogform, blandt andet Cay Van Ash som lader ham møde en anden klassisk figur Sherlock Holmes i Ten Years Beyond Baker Street: Sherlock Holmes Matches Wits With the Diabolical Dr. Fu Manchu.

Eksterne links

Sidstnævnte link er relateret til et site som har at gøre med en serie af bøger af science fiction forfatteren Philip Jose Farmer. Derfor er der en del referencer til et "Wold Newton" univers som er det der optræder i Farmers bøger. Her forsøger han at lave en række "biografier" over kendte romanfigurer.