Indhold
Introduktion
Hvordan finder jeg en bestemt serie eller album?
- Du kan skrive seriens eller albummets navn ind i søgeboksen til venstre, og trykke søg. Hvis siden findes i ComicWiki vil den være at finde under søgeresultaterne.
- Via linket Kategorier på den øverste del af forsiden, får du en liste over alle vores kategorier i ComicWiki, og her kan du se om du kan finde albummet ad den vej.
- ComicWiki's søgemaskine søger efter fritekst i alle artikler i databasen, så på samme måde kan du søge efter figurer, tegnere, årstal, forfattere osv. Hvis det du leder efter endnu ikke er kommet med i wiki'en, kan du selv oprette en såkaldt stub, og derved bidrage til leksikonet.
Hvordan redigerer jeg en side?
- Allerførst anbefales det, at du opretter en brugerkonto og logger dig ind. Så kan du nemlig følge alle ændringer du har lavet, og lettere holde styr på dine bidrag til ComicWiki.
- Gå ind på den side du vil redigere, og klik på fanebladet rediger øverst på siden.
Se afsnittet Redigering på denne side for en introduktion til hvordan du formaterer tekst i wikisprog, og læs nærmere om ComicWikis retningslinier for opbygningen af og bidrag til artikler.
Hvordan opretter jeg en ny side?
- Sørg for at du er logget ind.
- Det er ikke absolut nødvendigt, men det gør det nemmere for alle at holde styr på, hvem der har skrevet hvad, og at følge oprettelse, ændringer, flytninger osv.
- Se først efter, om siden eksisterer på ComicWiki allerede. Den simpleste metode er at skrive sidens navn ind i søgeboksen og trykke søg. Hvis siden ikke findes, vil der under søgeresultaterne være et link til at oprette den.
Se afsnittet Redigering for præcise instruktioner til at oprette en ny side - inden man navngiver en artikel (og derved opretter en side) er det klogt at gøre sig overvejelser om, hvorledes siden passer ind i strukturen på ComicWiki.
NB: Administratorerne har beføjelser til at flytte, rette og fjerne sider på ComicWiki. Dette kan være af mange forskellige årsager. Har man indvendinger eller forespørgelser, er man velkommen til at skrive via en diskussionsside.
Hvordan lægger jeg et billede ind?
- Før du lægger billeder op af forsider eller andet grafik fra en tegneserie, bedes du læse vores copyright side for at se copyrightbetingelserne, da der altid bør vedlægges en copyright skabelon.
For generel instruktion i, hvordan du lægger billeder op, kan du se afsnittet Billed standarder på denne hjælpeside.
Hvad betyder det at følge en side?
- Hvis du er interesseret i at holde øje med, om der sker ændringer eller tilføjelser på en bestemt side, kan du navigere ind på siden, og derefter klikke på fanebladet Følg side øverst på siden. Herefter vil siden være opført under linket mine fulgte sider, hvor du kan se alle ændringer siden du sidst loggede ind. Mine fulgte sider finder du allerøverst til højre, sammen med andre links i din brugermenu.
- Alle sider du følger, vil også være markeret med fed skrift på specialsiden Nylige ændringer, som du kan finde til venstre i navigationsboksen.
Diskussioner
Hvad er en diskussions-side?
- Når man klikker på fanebladet Diskuter øverst på en side, opretter man et slags offenligt forum relateret til den side. Her kan man f.eks. fortælle sidens oprindelige forfatter, hvis man har ideer til større ændringer eller tilføjelser til siden, eller gerne vil flytte siden til et bedre navn osv.
- Diskussionssiderne kan også bruges til ganske almindelige forespørgsler omkring indholdet af en artikel.
Hvordan ved jeg, at mit indlæg bliver læst?
- Det er ikke altid sikkert, at der er brugere med almindelige beføjelser, der rent faktisk ser nye indlæg på diskussionssiderne lige med det samme. Men det er en god idé at gøre det til en vane, hvis man redigerer meget på nogle bestemte sider, altid lige at se efter om der er kommet nyt.
- Alle der følger en side via mine fulgte sider, vil også se nye diskussions-indlæg her.
Værktøjskassen
I værktøjskassen i venstre side af ComicWiki finder man indholds-relaterede links til den side, man befinder sig på. Linksene peger på en række specialsider med forskellige funktioner:
Hvad linker hertil
- Denne side viser alle andre sider, der linker til den side man befinder sig på. Dette er brugbart hvis man f.eks. har omdøbt en side, og skal vide hvilke andre sider man skal ind og ændre links på.
Relaterede ændringer
- Denne side viser ændringer i sider, der via links refererer til den pågældende.
Upload en fil
- Denne side hjælper dig med at lægge et billede fra din egen computer op på ComicWiki.
Specialsider
- Denne side viser alle de specialsider der findes i ComicWiki. Har kan man få en masse statistik omkring antallet af artikler, antallet af billeder, filer der ikke længere bliver brugt osv.
Printervenlig version
- Denne sider viser ComicWiki i en version, hvor dele af HTML formateringen er skippet, så indholdet kan printes pænt ud.
rss/atom
- Når du er på siden nylige ændringer (recent changes), vises linket rss atom i værktøjskassen. Her kan du vælge at tilmelde dig et RSS feed, og dermed nemt holde øje med de nyeste ændringer der er sket på siden.
For registrerede brugere
Indstillinger
Dette er dine konto indstillinger for din bruger på ComicWiki. Der er mange indstillinger, men de fleste af dem siger sig selv. Herunder er der en kortfattet oversigt:
- Bruger data: Indeholder data om dig selv, såsom navn, passwords og email.
- Skin: Her kan du vælge en andet grafisk brugerflade til ComicWiki.
- Filer: Her kan du indstille størrelsen af billeder, der bliver fremvist når man klikker på dem.
- Tids zone: Her indstiller du tiden - denne er f.eks. brugbar når du gerne vil se og sammenligne tidligere ændringer med nye.
- Redigering: Her kan du indstille en del omkring hvordan du redigerer i ComicWIki - hvor bredt redigeringsvinduet skal være, om der vises [rediger] links ved afsnit, om værktøjskassen skal vises, om de sider du redigerer skal oprettes i Mine Fulgte Sider osv.
- Nylige ændringer og stubbe: Her vises indstillinger for, hvordan benævnte sider vises.
- Søg: Her kan man indstille antallet af søgeresultater, længden af søgeresultaternes beskrivelse, samt hvilke områder af ComicWiki der skal søges i.
- Misc: Forskellige indstillinger for links, cache m.m.
Mine bidrag
Du finder linket til siden Mine bidrag i menuen allerøverst til højre.
På siden Mine bidrag får du en oversigt over de sider, du har oprettet eller skrevet indlæg til. Siden refererer enten til dit brugernavn (hvis du har oprettet en bruger), eller din IP adresse. Hvis du ikke har oprettet en bruger, vil Mine bidrag kun vise indlæg fra den pågældende maskine du sidder på. Hvis du har oprettet en bruger, vil alle den brugers indlæg blive vist, ligemeget hvilken maskine man arbejder fra.
Sider
At oprette en side
Der er to måder at oprette en side på:
1. Skriv navnet i søgeboksen
- Hvis du skriver navnet på den side du vil skabe, direkte ind i søgeboksen, kan du for det første se, om den findes allerede.
- Hvis den ikke findes, vil søgeresultatet vise et link til oprettelse af siden ("Du kan oprette denne side").
2. Opret et link på en eksisterende side
- Først navigerer du hen til en paraply-side, dvs. en side, hvor et link til den side du ønsker at skabe er relevant. F.eks. hvis du ville oprette en side om Hergés Faraos cigarer, så ville det være passende at starte på Tintin-siden, og så lave et link herfra.
- Her klikker du på rediger og opretter nu i koden et link til den side du gerne vil skabe. Et link skrives sådan her:
[[sidens titel]]
- Herefter klikker du på Gem side, og nu er der kommet et nyt rødt link med din titel i artiklen.
- Når du klikker på dette nye link, kan du redigere den nye side direkte.
Dette er den foretrukne metode, da man dermed undgår "forældreløse" sider. Man kan også:
Inden man opretter en side, er det godt at sikre sig, at siden kommer til at passe ind i strukturen på ComicWiki. Når man navngiver en side i ComimcWiki, bliver navnet også linket til serien. Med det første bogstav i et link skelner Comicwiki ikke mellem store eller små bogstaver, så om der står olsen eller Olsen er ligegyldigt. Men med alle efterfølgende bogstaver er ComicWiki sensitiv, så Olsens Værksted linker til en anden artikel end Olsens værksted. Mellemrum, udråbstegn og andre specielle tegn tæller også med i links.
- Serier
- Sider om serier navngives blot [serienavn].
- Album
- Sider om album navngives [hele albummets titel].
- Dette skal forstås som albummets titel UDEN seriens navn. Nogle gange kan et album dog også have samme titel som serien selv (ofte det første album i serien). Disse navngives [albummets titel] (album) - f.eks. Yakari (album).
- Tegnere og forfattere
- Sider om skaberne af tegneserier navngives [kunsternavn].
- Da tegnere og forfattere ofte arbejder under et pseudonym eller kunstnernavn, er det som regel også sådan folk kender dem bedst - derfor har vi valgt at navngive deres artikler efter deres kunstnernavn som det skrives udenpå tegneserien, f.eks. Derib (der i virkeligheden hedder Claude de Ribaupierre).
- Figurer
- Sider om figurer navngives [navn] (figur).
- Det gør vi fordi at der i en serie som f.eks. Tintin, hvor både serien og figuren bærer samme navn, opstår der en navnekonflikt. Derfor har vi valgt at kalde artiklen om serien for Tintin, mens artiklen om figuren hedder Tintin (figur).
At redigere en side
For at redigere en side klikker du simpelthen rediger fanebladet helt i toppen af siden. For at se en mere udførlig vejledning i redigering, se afsnittet Redigering længere nede.
- Bemærk: Selvom det ikke er påkrævet, er det en god idé at du er logget ind når du redigerer en side. Herved kan du bevare en kronologisk liste over dine bidrag til ComicWiki (klik på mine bidrag når du er logget ind). Desuden kan andre ComicWiki-brugere også se hvem der har ændret en side.
At kategorisere en side
For at udnytte mulighederne ved ComicWikis database fuldt ud, stræber vi efter at kategorisere alle artikler på wiki'en. Dette gør, at man hurtigt kan komme videre til relaterede emner, album eller andre artikler, og at alle sider på wiki'en på længere sigt bliver bundet sammen. Man tilføjer en kategori til en artikel ved at skrive:
[[Kategori:gamle gulerødder]]
- så er siden kommet i kategorien gamle gulderødder.
Artikler om serier
Serier bør mindst kategoriseres med følgende:
- Verdensdel f.eks. [[Kategori:Europæiske tegneserier]]. Vi har indtil videre opdelt wikien i følgende verdensdele:
- Danske tegneserier
- Europæiske tegneserier
- Amerikanske tegneserier
- Asiatiske tegneserier
- Tegners navn, f.eks. [[Kategori:Hergé]]
- Forfatters navn, f.eks. [[Kategori:Greg]]
- Forlag, f.eks. [[Kategori:Carlsen Comics]]. Se vores liste over forlag her.
- Genre, f.eks. [[Kategori:Western]]. Se vores liste over genrer her.
Artikler om album
Album bør mindst kategoriseres med følgende:
- Tilhørende serie, f.eks. [[Kategori:Tintin]]
- evt. forlag, hvis albummet er blevet udgivet af et andet forlag end resten af serien, f.eks. [[Kategori:Donovan Comics]]
- evt. medvirkende gæstetegnere og forfattere, hvis det enkelte album er blevet til med hjælp fra andre.
Andre relaterede kategorier
Derudover kan man tilføje flere relaterede kategorier der kan være med til at beskrive eller gruppere artiklen, som f.eks album baseret på film: [[Kategori:Tegneserier baseret på film]], eller en kategori vi har lavet omkring seriens status: [[Kategori:Droppede serier]].
ComicWiki har allerede mange kategorier, bl.a. [[Kategori:Action figurer]], [[Kategori:Animerede tegneserier]], [[Kategori:Begivenheder]], [[Kategori:Forlag]], [[Kategori:Oversættere]] osv. Se dem alle på specialsiden om kategorier, eller lav selv nye.
At linke til en side
For at oprette et internt wiki link, skriv sidens titel i dobbeltklammer:
[[sidens titel]]
For at oprette et internt wiki link med en anderledes titel, del link og titel med lodret streg:
[[sidens titel|link titel]]
For at oprette et externt hyperlink, skriv linket i enkeltklammer:
[http://www.google.com]
For at oprette et externt hyperlink med anderledes link titel, del link og titel med mellemrum:
[http://www.google.com Google]
At flytte en side
Hvis du vil flytte en side, kan du klikke på flyt oppe i toppen af vinduet.
At slette en side
For at kunne slette en side skal du være administrator.
Hvis du er administrator, og logget ind, kan du klikke på slet oppe i toppen af vinduet.
Redigering
Tekst
At formatere sin tekst
Simplest kan tekst formateres ved hjælp af den lille menu direkte over redigerbare tekstfelter.
Den ser sådan her ud: Her kommer en lille forklaring til hvert knap:
- B er for fed skrift
- I er for kursiv
- Ab laver et internt link til en anden side i ComicWiki
- Jordkloden laver et eksternt link, altså ud på internettet (husk http:// foran linket)
- Det store A laver teksten i overskrifts størrelse
- Billedikonet indsætter et billede
- Trompeten indsætter en media fil, altså lyd eller video
- Kvadratroden kan indsætte matematiske ligninger
- W'et med stoptegn på fjerner den normale wiki formatering
- Skråskriften indsætter din signatur med datostempel
- Stregen indsætter en horisontal linie (brug den sparsomt!)
WIKI koden kan også skrives direkte, istedet for at bruge menuen. Man kan lave understregninger, gennemstregninger, fed kursiv, stor skrift, lille skrift, lister, nummereringer, tabeller, ligninger og meget, meget andet. Se også afsnittet Mere wikiformatering. Derudover kan man også bruge en del almindelig HTML formatering, blandet direkte ind i wiki koden. Hvis man er i tvivl om noget, kan det godt betale sig at kigge på andre sider, og se hvordan de er formateret.
Mere wikiformatering
- Se iøvrigt WIKIMEDIA HELP for en rigtig god vejledning og dokumentation omkring tekstformatering i wiki.
- Se også How to build wiki-tables omkring konstruktion af tabeller i wiki.
Billeder
Billed standarder
- Alle billeder er i 72 dpi (dots per inch/pixels per tomme).
- Billeder kan være i formatet jpg, gif eller png.
- Forsøg så vidt muligt at holde billedstørrelsen under 150 KiloByte. Det er ikke tvingende nødvendigt, men hjælper til at holde mængden af data på et acceptabelt niveau. ComicWiki kommer desuden med en advarsel hvis billederne fylder mere.
- Billede til en serie eller figur: max. 350 x 350 pixels.
- Billede til Superhelte infobox og Supergruppe infobox: max. 200px bredt
- Selve album-forsiderne anbefales til max. 650 pixels bredde i original størrelsen, og max. 300 pixels når det vises i album infoboksen (et A4 standard album er ca. 600 x 850 pixels i 72 dpi).
- Derudover kan man også sætte billeder ind i artikler sammen med teksten. I original størrelsen (som de bliver vist når man klikker på dem) kan disse variere efter behov, men som thumbnails i artiklens rum anbefales 200-250 pixels i bredden.
At uploade et billede
Der er to måder at uploade et billede på:
1. Klik Upload en fil i sidepanelet
- Du bliver nu vist en upload side, hvor du kan gennemse din computer og finde det billede du vil uploade.
- Sørg for at billedet er i korrekt størrelse (se Billed standarder herunder)
- Tryk upload fil når du er klar.
- Nu befinder billedet sig i ComicWiki's database, og du kan linke direkte til det fra en artikel med syntaxen
- [[billede:filnavn.jpg]]
2. Skriv linket til billedet direkte ind i wikikoden:
- brug koden [[billede:filnavn.jpg]]
- Når du gemmer artiklen, vil siden blive vist med billedlinket i rødt, da billedet ikke eksisterer endnu.
- Når du klikker på linket, vil du blive bragt til upload siden.
- Følg instruktionerne som beskrevet i eksempel 1.
Copyright
Ved afbildning af forsider, eller grafik fra en tegneserie, skal en copyright skabelon bruges. Se desuden ComicWikis copyright og licensbetingelser.
Retningslinier
Stubbe
Hvis en side har betegnelsen stub, er den kategoriseret som ufuldendt (det vil sige at den enten er helt tom, har meget ufuldendte afsnit eller mangler fyldestgørende billedmateriale). Ligger du inde med viden om emnet, opfordres du til at bidrage. Det kan eksempelvis være med baggrundsviden, resumé, trivia, billeder, viden om udgivelser og lignende. Det er let at redigere og lægge materiale op på ComicWiki - læs nærmere på indholdfortegnelsen øverst på denne side omkring håndtering af sider, redigering af tekst osv.
Oprydning
En artikel kan let blive rodet og uoverskuelig, når mange brugere redigerer og tilføjer som tiden går. Det kan hjælpe at rydde lidt op ved f.eks.:
- at lægge de samme typer information ind under samme afsnit, eller
- at bryde lange afsnit op i kortere
- at få sat ordenlige oversigter på, så sidens indholdfortegnelse holdes opdateret.
- Nogle gange kan fokus i en artikel ryge lidt af sporet og fordybe sig i et andet emne, der måske burde have sin egen side, eller i grunden slet ikke hører til på ComicWiki, af hvilken grund det kunne være smart at foreslå en side-sletning eller -flytning på artiklens diskussionsside.
- Billeder kan opdateres eller rokeres rundt på for at gøre afsnittene tydeligere.
Se indholdfortegnelsen øverst på denne side omkring håndtering af sider, redigering af tekst osv.
Siden vi ønsker at fremstå som et sagligt (og spændende!) opslagsleksikon om tegneserier og deres respektive verdener, tilstræber vi at fortælle så meget fakta som muligt om tegnere, forfattere, forskellige udgaver af album, samt trivia og andre interessante beskrivelser af det fiktive indhold i serien eller albummets univers - helst på en klar og tydelig måde.
Resuméer
Resuméer er gode til at give et kort indtryk af, om et album ville interessere én - men de bør ikke indeholde spoilere om historiens vigtige vendepunkter eller slutning. Der er ikke noget værre end at få fortalt slutningen af en serie man ikke selv har læst færdig!!
- Støder man på et resumé et sted, der virker lidt for afslørende, kan man vælge at foreslå det til omskrivning ved at indsætte skabelonen {{resumestub}} og evt. skrive en kommentar herom på diskussionssiden.
- OBS! Andet indhold i wikien, såsom kronologier, figurbeskrivelser eller trivia kan forventes at indeholde spoilermateriale, og man bør som forfatter af artiklen gøre læseren opmærksom på dette ved at indsætte en spoiler skabelon på disse steder: {{spoilere}}
Serieoversigter
- Rækkefølgen i en serieoversigt bør som grundregel følge den nyeste danske udgivelsesrækkefølge.
- Er serien i færd med at blive genudgivet, men endnu ikke færdig, følges den sidst fuldt udgivne danske rækkefølge. Dette er hovedsageligt fordi vi er en dansk tegneseriewiki, og fordi tegneserier i Danmark ofte udgives i en anderledes rækkefølge end i seriens oprindelsesland.
Serieoversigter indsættes i bunden af hvert albums artikel. Det gør det let at få et overblik over hele serien, ligemeget hvilket album man læser om. Seriens oprindelige kronologiske rækkefølge bør skrives i seriens hovedartikel, og kan i nogle tilfælde også findes under album-infoboksene.
Du kan finde skabelonen til en serieoversigt her: Serieoversigt (skabelon).
Kronologi
På seriesider ser man som regel en oversigt over den rækkefølge, en serie er udgivet i herhjemme. Nogle gange (ganske ofte) kan udgivelsesrækkefølgen afvige fra den originale kronologiske rækkefølge i seriens hjemland, og en kronologisk oversigt bør derfor indsættes på seriesiden.
Kronologiske oversigter kan opstilles i punktlister, som f.eks. i eksemplet herunder, der viser udgivelsesår, titel og hvad nummer albummet har på dansk:
- 1963: De sorte smølfer (6)
- 1965: Smølf den Store (4)
- 1967: Smølfine (5)
- 1968: Ægget og smølferne (7)
- 1969: Smølferne og kraxelikroxen (1)
eller evt. i nummererede lister:
- 1963: De sorte smølfer (6)
- 1965: Smølf den Store (4)
- 1967: Smølfine (5)
- 1968: Ægget og smølferne (7)
- 1969: Smølferne og kraxelikroxen (1)
Kategorisering
Se venligst afsnittet på denne side om kategorisering af sider.
Skabeloner
Mange sider benytter sig af skabeloner. En skabelon er et stykke pre-formateret kode, man kan skrive ind på sin side, hvis man har brug for en bestemt type tekstformatering, favede bokse, tabeller eller lign.
Hvis man indsætter den samme skabelon på mange forskellige sider, behøver man kun at rette i grund-skabelonen, så vil alle skabelonerne på de pågældende sider automatisk opdateres. Dette er f.eks. tilfældet med en skabelon som Serie Oversigt, hvor alle albums i en serie er sat ind i, og skabelonen efterfølgende er sat ind i bunden af hvert albums side. Brugen af skabeloner kan spare meget arbejdstid.
Herunder følger en kort introduktion:
Hvordan?
En skabelon sættes ind i artiklen ved at skrive skabelonens navn i dobbelte tuborg-klammer. Et eksempel på koden til en grund-skabelon er:
{{skabelonnavn}}
Nu vil skabelonen blive vist på siden som et rødt link. Når du klikker på linket, bliver du taget hen til den side, og kan redigere indholdet af skabelonen. Hver gang du laver ændringer i skabelonen, vil ændringerne blive opdateret alle steder hvor {{skabelonnavn}} er sat ind.
Farvede bokse
De simpleste skabeloner på ComikWiki er farvede bokse, som den gul/orange herunder. De bruges som regel til at fremhæve afsnit eller overskrifter, eller til at gøre brugeren opmærksom på noget, f.eks. en spoiler advarsel. De skrives sådan her:
{{divbox|orange|Min Tekst Her}}
divbox tegner rammen, og orange giver farven. Selve indholdet i boksen, nemlig teksten Min Tekst Her kan erstattes med det, man gerne vil have ind i skabelonen, f.eks. en overskrift: ALTID TIL TJENESTE, eller endda et billede. Den endelige skabelon kommer så til at se således ud:
Indtil videre har vi følgende farver til vores bokse:
red, gray, darkgray, green, blue, darkblue, orange, darkorange
Man kan selv lave flere - det er bare at kopiere koden fra en eksisterende skabelon, ændre på farvekoden, og gemme den som et nyt skabelon-navn.
Album og Serie skabeloner
ComicWiki har flere forskellige typer skabeloner, som man kan se rundt omkring i artiklerne. En del af skabelonerne kan ses på siden om ComicWiki:Skabeloner, og en oversigt over indekserede skabeloner kan findes i vores kategori om skabeloner. Her kan man læse mere om hvordan man bruger dem, og kopiere koden til skabelonen, ændre parametrene så de passer til ens behov, og sætte koden ind på den side man ønsker. Af nogle særdeles brugte skabeloner kan nævnes:
- Denne bruger vi grundlæggende til at starte en ny serie-side med.
- Denne bruger vi til en side om et enkelt album.
- Denne skabelon bruger vi til at vise en boks med alle albums i en serie. De indsættes som regel i bunden af en albumside.
- Denne skabelon bruger vi på albumsider, til at vise forsiden på et album og nogle af dets vigtigste oplysninger.
Find dem her
En del af skabelonerne kan ses på siden om ComicWiki:Skabeloner, og en oversigt over indekserede skabeloner kan findes i vores kategori om skabeloner.
Extern dokumentation
- MediaWiki Editing Syntax: Oversigt til alt om editering i wiki.
- Wikitext examples: om formatering af tekst.
- How to build wiki-tables: om konstruktion af tabeller i wiki.