ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Jul på Bjørnebjerg

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
 
 

Jul på Bjørnebjerg.jpg

 
Forfatter: Carl Barks
Tegnere: Carl Barks
Originaltitel: Christmas on Bear Mountain
Originaludgave: 1947
Format: 20 sider (?) farver B5

Danske udgaver:

"Merry Christmas!" malet af Barks 1996

Carl Barks' Jul på Bjørnebjerg (Christmas on Bear Mountain) fra 1947 var den første historie, hvor onkel Joakim optrådte. Den må derfor regnes som en milepæl i tegneseriernes historie. Titlen på historien er en variation på Modest Mussorgskys musikstykke Night on Bald mountain. I denne første historie introduceres vi til en lidt anderledes onkel Joakim, der udviser en del flere fællestræk med sin efternavne-bror Ebenezer Scrooge fra Charles Dickens' "Et juleeventyr", end vi ellers normalt er vant til at se. Joakim er afbildet som en ensom rigmand, der tilbringer tiden alene i sit vældige palæ, og akkurat som Ebenezer skyr han juletiden som pesten. Han har mere skæg, er mere krumrygget, virker ældre, og har tydeligvis mere brug for sin stok end han har i senere historier. Alt i alt er Joakim her afbildet langt mere grum og bitter, end han fremstår i dag.

Resumé

Som sædvanlig har Anders ikke penge nok til at fejre en ordenlig jul med ungerne. Til deres store overraskelse inviteres de af deres rige onkel Joakim til at tilbringe julen i hans hytte på Bjørnebjerg. Hvad de ikke ved er, at det er en udspekuleret test fra Joakims side: han vil klæde sig ud som bjørn for at se, hvor tapper Anders er. Men Joakims plan slår naturligvis fejl, da en rigtig bjørn sniger sig ind i hytten mens ænderne er ude efter et juletræ.

Resten af handlingen skal ikke afsløres her, men da Joakim endelig tropper op i bjørnekostumet, bliver han sandelig overbevist om Anders' og ungernes mod, og beslutter sig for at glemme sin lille skrækplan. I stedet dukker han op næste dag, og henter sine nevøer med til sit palæ, hvor de sammen spiser julemiddag.

Fortsættelser

Eneboeren i Andeby

Jul på Bjørnebjerg inspirerede senere Don Rosa til at lave historien Eneboeren i Andeby, der er kapitel 12 i hans store værk om Joakims livshistorie, Her er dit liv, Joakim. Denne historie foregår efter juleaftensdagen på Bjørnebjerg, men før middagen i Joakims palæ, og Anders' nevøer Rip, Rap og Rup introduceres officielt for deres onkel Joakim for første gang.

Gensyn med Bjørnebjerg

Daniel Branca har i 1987 skrevet en opfølger til Jul på Bjørnebjerg med titlen Crazy christmas on Bear Mountain. På dansk er den udgivet i et tillæg til Anders And & Co. nr. 49, 1992 under titlen Jul på Bjørnebjerget samt i tillæg til AA & Co. nr. 49, 2006 under titlen Gensyn med Bjørnebjerg. I historien inviterer Joakim denne gang ikke blot Anders og ungerne op i hytten, men også Bedstemor And og Fætter Guf.

Oliemaleri

Tegningen af onkel Joakim i nederste højre rude på første side af historien blev inspirationen til oliemaleriet "Merry Christmas!", som Barks malede i 1996.

Frimærke

Onkel Joakim optræder på en lang række frimærker - her et fra Guyana med et par ruder fra Jul på Bjørnebjerg.

Jul på Bjørnebjerg frimærke.jpg