ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Don Rosa

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Don Rosa billede.jpg
Keno Don Hugo Rosa
Født:

29. juni 1951

Don Rosa ved sit tegnebord
I baggrunden ses The Carl Barks Library
Don Rosa sammen med Carl Barks
Don Rosa signerer ved Komiks-festivalen 2008
Don Rosa i Stuttgart 2006

Don Rosas signatur.jpg

Keno Don Hugo Rosa – eller blot Don Rosa – er en af de mest populære, nulevende Disney-tegnere. Han blev færdiguddannet i 1973 som bygningsingeniør ved University of Kentucky og overtog familiens byggefirma, som han drev indtil han sidst i 1980'erne skiftede karriere.

Rosa og tegneserierne

Hele livet har Don Rosa interesseret sig for tegneserier, især Carl Barks' onkel Joakim. I studietiden tegnede han bl.a. Pertwillaby-fortællingerne og Kaptajn Kentucky. Den første er udgivet på dansk af Forlaget Afart, den sidste af Fahrenheit. Begge er udgivet på engelsk i serierne The Don Rosa Archives og The Don Rosa Classics. Selv om de to serier er på originalsproget, er de udgivet i hhv. Norge og Tyskland.

Da Rosa i 1986 så, at Gladstone Publishing var begyndt at udgive Disney-serier igen, henvendte han sig til dem og leverede i 1987 historien Solens søn, og han var straks berømt mellem Disney-læsere! Kort efter solgte han det veletablerede familiefirma for at hellige sig Disney-tegneserier.

Men forlaget Gladstone havde ikke nogen lys fremtid. Disney fornyede ikke deres licens i 1989, idet de selv ønskede at udgive sine serier. Efter nogen tid med lidt utrygge arbejdsudsigter blev Don Rosa i 1990 ansat ved den danske koncern Egmont. Her blev han – om muligt – endnu mere populær end hos Gladstones læsere.

Don Rosa har skrevet og tegnet omkring 1600 sider med Disney-serier. Disse er udgivet i kronologisk rækkefølge i 10 bind i serien Walt Disney's Hall of Fame og i 9 bind i den mere luksuriøse serie Don Rosas Samlede Værker.

Igennem de seneste år har Don Rosa lidt af tiltagende forværring af sit syn, og kombineret med at han ikke var tilfreds med betalingen for sine historier, valgte han i 2008 at indstille sin karriere som andetegner. Siden da har han tegnet en del fantegninger samt én forside, som er til Free Comic Book Day 2014.

Don Rosa har været gæst ved flere anledninger til danske og skandinaviske tegneseriemesser, herunder norske Raptus og danske Copenhagen Comics og Art Bubble.

Forlag

Don Rosa har arbejdet med Disney-tegneserier for nedenstående forlag.

  Forlag   Land    År
  Gladstone Publishing   USA   1987 - 1990  
  Oberon   Holland   1988 - 1990
  Disney Comics   USA   1990
  Welsh Publishing Group       USA   1990
  Egmont Serieforlaget   Danmark m.fl.       1990 - 2008
  Disney Hachette   Frankrig   1999 - 2001

Forsider og historier

Don Rosas forsider og historier er behandlet i de to separate artikler Don Rosa-forsider og Hall of Fame – Don Rosa.

Danske hæfter

Se separate artikler Don Rosa i danske serieblade og Don Rosa i Anders And ekstra.

Mandelgaven

Historien Et lysende juletræ er udgivet i Mandelgaven 1988 og 1999. Den fik dog først sin titel ved udgivelsen i Hall of Fame-udgaven fra 2004.

Anders And ekstra

I 1989-91 trykte Egmont Serieforlaget 4 Don Rosa-historier i Anders And ekstra. I nr. 5, 2008, blev så Solens søn genoptrykt. Dermed starter Egmont Serieforlaget en ny linje for bladet, hvor de i højere grad vil lægge vægt på længere kvalitetshistorier. Det er bl.a. planen, at alle Don Rosas længere historier vil blive genoptrykt i bladet og det endda i kronologisk orden og med de originale forsider, se Don Rosa i Anders And ekstra. Flere af forsiderne er ikke udgivet tidligere i Danmark i deres fulde størrelse, de er kun udgivet formindsket i Hall of Fame – Don Rosa.

Anders And & Co.

De fleste af Don Rosas Disney-historier er udgivet i Anders And & Co., enten i det ordinære hæfte eller i et tillægshæfte, også kaldt B-hæfte.

Danske bøger

Don Rosa selvportræt
Plakat i Picsou nr. 333, som indeholdt historien Mønt på afveje
Selvportræt fra plakaten ovenfor
D.U.C.K.-dedikation gemt i vinduer
Fra historien Superhelt for en dag
Rosas første Disney-serie var Solens søn

Før Disney

Joakim von And - Her er dit liv

Se separat artikel: Her er dit liv, Joakim

Walt Disney's Hall of Fame

Se separate artikler: Hall of Fame – Don Rosa og Walt Disney's Hall of Fame

Don Rosas Samlede Værker

Se separat artikel: Don Rosas Samlede Værker

    Kassette 1

   • Bind 1
   • Bind 2
   • Bind 3

          Kassette 2

   • Bind 4
   • Bind 5
   • Bind 6

          Kassette 3

   • Bind 7
   • Bind 8
   • Bind 9

Engelsksprogede bøger

The Don Rosa Archives

To bøger med Don Rosas tegneserier før Disney-epoken. → Se separat artikel: The Don Rosa Archives

  1. The Pertwillaby Papers
  2. The Adventures of Captain Kentucky

The Life and Times of Scrooge Mc Duck

Se separat artikel: Her er dit liv, Joakim

  1. The Life and Times of Scrooge McDuck
  2. The Life and Times of Scrooge McDuck Companion

The Don Rosa Library

Se separat artikel: The Don Rosa Library

  1. "The Son of the Son"
  2. "Return to Plain Awful"
  3. "Treasure Under Glass"

Udgaver og ændringer

De lange historier bliver ofte opdelt i 2-4 afsnit i de skandinaviske ugeblade, mens de som regel er trykt som ét afsnit i USA og i de skandinaviske særhæfter og Hall of Fame. Der findes derfor to versioner af nogle af disse historier. Se mere i den udførlige beskrivelse The two Worlds of Don Rosa af Anders Christian Sivebæk.

Arven efter Barks

Don Rosa regner Carl Barks som den mest betydningsfulde skaber af Disneys ande-univers. Derfor foregår Rosas egne historier også i selvsamme Barks-univers og han prøver på alle mulige måder at referere til Barks' andehistorier, se Carl Barks References in Don Rosa Stories. Det sker også, at han bruger Barks' tegninger mere eller mindre direkte, se A Feeling of Déjà-Vu???.

Dette elsker mange af Barks' fans Rosas historier for, men der er også et mindretal af barksister, der har et meget negativt syn på Rosas måde at videreføre Barks' univers på.

Skjulte D.U.C.K.-dedikationer

Don Rosa skjuler som regel bogstaverne "D.U.C.K." i forsider eller det første billede (splashruden) af de historier han tegner. Hvis man kigger godt efter, kan man typisk finde disse bogstaver skjult, f.eks. i træ-struktur, vandoverflade eller andre kreative steder. D.U.C.K. er en forkortelse for Dedicated to Uncle Carl from Keno, og er altså en dedikation til Carl Barks fra Keno Don Rosa.

Trivia

  • Rosa gemmer ofte en Mickey (Hidden Mickey) i sine serier - berømt er f. eks. den Mickey som i Her er dit liv, Joakim kapitel 6 er klemt flad under en elefantfod.
  • Keno er en amerikansk forkortelse for Rosas italienske bedstefars navn, Gioachino, som er den italienske form af navnet Joakim.
  • Don Rosa har lagt navn til et udtryk, som hans fanskare har samlet op. Rosaisme kendetegner typisk Anders And-fans, der er særligt glade for Rosas streg.

Litteratur

Video- og audioprogrammer

Eksterne links