ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Mads', Mettes og Sjokos oplevelser

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Jo Zette et Jocko.gif

Mads, Mette og Sjoko (Jo, Zette et Jocko) er en spændingsserie for børn, skrevet og tegnet af Hergé.

Om serien

Historierne om Mads, Mette og aben Sjoko er et lettere mærkværdigt sideprojekt fra Hergés hånd. De er tydeligvis henvendt til yngre læsere end Tintin, hvilket både mærkes i historierne, i fortællingen og på tegningerne. Specielt de første album fra 1951-1952 er ganske simpelt tegnet og baggrundene holdt i meget enkle opsætninger. Figurerne er mere løse i stregen og karikaturen, og handlingen lettere - trods figurernes dramatiske situationer virker det altid set i et ufarligt og lidt legende perspektiv.

Det sidste album, Kobradalen fra 1956, har tydeligvis en langt mere determineret Hergé bag pennen, historien er bedre fortalt og tegnet, men set i forhold til dybden i Tintins univers er historien stadig meget simplificeret og henvender sig til et yngre og knap så kritisk publikum.

Dog skal dette ikke afholde læseren fra at nyde den altid så genkendelige streg fra Hergé, de rammende karikaturer og flotte udtryk, og selvfølgelig de humoristiske personbeskrivelser.

Album i serien

Første serie

Carlsen if udgav serien i 1971-1973 i en ret tilfældig rækkefølge.

  1. "S/S Manitoba" svarer ikke (De mystiske stråler, 1. del)
  2. Drama på vulkanøen (De mystiske stråler, 2. del)
  3. Mr. Pumps testamente (Stratoneff H. 22, 1. del)
  4. Kurs mod New York (Stratoneff H. 22, 2. del)
  5. Cobradalen

Anden serie

Albummene blev udgivet i 2008-2009 i serien Carlsen/Cobolt minicomics i kronologisk rækkefølge.

  1. Mr. Pumps testamente (Stratosfærefly H-22, 1. del)
  2. Kurs mod New York (Stratosfærefly H-22, 2. del)
  3. S/S »Manitoba« svarer ikke (Den mystiske stråle, 1. del)
  4. Karamakos udbrud (Den mystiske stråle, 2. del)
  5. Kobradalen

Oversigt

Mads', Mettes og Sjokos oplevelser - oversigt
Nr. Fransksproget førsteudgave Danske udgaver
Føljeton Album Titel Første udgave Anden udgave
 1 1951 Le Testament de Monsieur Pump Mr. Pumps testamente (3) Stratoneff H. 22 Mr. Pumps testamente Stratosfærefly H-22
 2 Destination New-York Kurs mod New York (4) Kurs mod New York
 3 1952 Le "Manitoba" ne répond plus "S/S Manitoba" svarer ikke (1) De mystiske stråler S/S »Manitoba« svarer ikke Den mystiske stråle
 4 L'Eruption du Karamako Drama på vulkanøen (2) Karamakos udbrud
 5 1957 La Vallée des cobras Cobradalen (5) Kobradalen

Trivia

Det siges at der findes et delvist færdigt manuskript til et sjette og sidste album med Mads, Mette og Sjoko. Historien hedder Le ThermoZéro og var angiveligt først tiltænkt som et Tintin-manuskript. Hergé skulle have bedt manuskriptforfatteren og tegneren Greg (Michél Regnier) om et forslag til en ny Tintin-historie, og Le ThermoZéro opstod deraf. Hergé fravalgte dog at bruge historien i Tintin-universet og lagde den på hylden for senere at tage den frem igen som en Mads, Mette og Sjoko-historie i samarbejde med Bob de Moor. Bernard Tordeur fra the Hergé Foundation antydede i 2004, at manuskriptet rent faktisk ligger færdigt i Tintin-arkiverne, men at der kun foreligger meget få faktiske skitser.

Man må antage, at hvis historien nogensinde skulle udgives, måtte det blive enten i tekst- og skitseform (som Tintin og alfa-kunsten), eller simpelthen et færdiggjort album, men af en anden tegner (det sidste anses vel for ret usandsynligt).

Eksterne links