Michel Vaillant

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
(Omdirigeret fra Mark Breton)
Skift til: Navigation, Søgning
Michel Vaillant logo.jpg


Fransk motorsportsserie af Jean Graton.

Michel Valliant billede 2.jpg

Lidt om serien

En serie om motorsport af den franske tegneserieskaber Jean Graton, der første gang blev udgivet i seriemagasinet Tintin,

Serien handler om familiedynastiet Vaillant, der, udover at fremstille bilmærket Vaillant på egne fabrikker, også har et formel 1 hold. De to faste topkørere på holdet er Michel Vaiilant og den amerikanske Steve Warson. Udover alle seriens fiktive personer optræder der også en del autentiske personer som f.eks. Jacky Ickx, François Cevert, Patrick Tambay, Thierry Boutsen med mange flere. Graton har desuden også skabt spin-off serien Julie Wood, hvis kvindelige hovedperson også optræder i serien Michel Vaillant.

Serien bærer især præg af en meget stor realisme. Alle kørertøjerne er derfor meget nøjagtigt tegnede, og efterhånden som der skete tekniske fremskidt på de virkelige vædeløbsbaner, har de samme fremskidt fundet vej ind i Gratons illustrationer. Serien kan derfor også læses, for at opleve de tekniske fremskridt i formel 1 løb over en periode på over 60 år. Realismen understreges yderligere af, at de andre hold i historierne er virkelige hold, og løbene foregår på virkelige baner. Alt meget præcist gengivet.

Andet end blot formel 1

Serien, som Graton har skabt den, er en blanding af motorløb og soap opera, men med hovedvægten klart lagt på mortorløb. Gratons historier handler ikke kun om de problemer og udfordringer, der opstår hos et af verdenens bedste formel 1 hold, men også om kørernes personlige liv uden for banen. Det sidste har givetvis været en udfordring for Gutenberghus, som var dem der startede serien i Danmark i seriemagasinet Fart og tempo. Enten har forlaget fundet, at de dele af historierne, der ikke var direkte forbundet med motorløb, ikke har passet til den profil, man ønskede med bladet, eller også har forlaget ikke troet på de danske læseres interesse i denne del af historierne.

I hvert fald står det klart, at da historierne udkom i Fart og tempo, blev de dele af historierne, der ikke direkte omhandlede mortorløb, ikke bragt i bladet. Dette er tilfældet for Kampen om "Motorsportens blå bånd" (-8 sider), Køreren uden ansigt (-12 sider), Frygten kører med (-8 sider), Den ottende kører (-7 sider) og Kampen om verdensmesterskabet (-19 sider). Især brutalt virker beskæringen af Mod nye sejre (-14 sider), hvor en stor del af siderne, der i originaludgivelsen bl.a. var helliget Michel og Françoises bryllup, fuldstændigt er fjernet fra den danske udgivelse. Den undrende læser kan, uden forklaring, blot læse, at Françoise og Mark nu pludseligt er gift.

Sikkert af samme årsag valgte Gutenberghus helt at droppe at udgive historierne Vovehalsene, Le retour de Steve Warson og Mark Breton og spøgelsesridderne. I hvert fald er det fælles for de tre historier, at de næsten er uden motorløb. Sidstnævnte historie blev dog udgivet i Fart og tempo men med tre års forsinkelse.

Kampen om "Motorsportens blå bånd", Køreren uden ansigt og Frygten kører med er senere blevet udgivet af Carlsen Comics i deres originale udgave med alle siderne.


Michel og Françoise Vaillant.jpg
Bryllupsfotoet fra Mod nye sejre som danske læsere gik glip af


Mark Breton og Michel Vaillant

   
Mark Breton reklame.jpg

Serien hedder Michel Vaillant på originalsproget, men det var under navnet Mark Breton, den udkom og havde sin storhedstid i det hedengangne Fart og tempo. Interpresse forsøgte sig uden held med nogle sort-hvide udgaver i magasinet Zack; først under den tidligere danske titel Mark Breton, men efter 2 episoder skifter de navn på serien til den originale franske titel Michel Vaillant. Årsagen til dette var, at Gutenberghus havde retten til navnet Mark Breton, som de havde fundet på. Om dette står i Zack nr. 8:

Michel Vaillant havde engang, og i de første numre af Zack, et andet navn. Vi har imidlertid haft uoverensstemmelser med forlaget, der tidligere har udgivet serien, om forskellige navne, de har fundet på. Derfor kalder vi nu Michel Vaillant ved hans originale franske navn - og det er vel også mere »rigtigt«, eftersom han jo ER franskmand. Hermed har vi også fået forklaringen på, hvorfor bilmærket netop hedder »Vaillante« - det er simpelthen opkaldt efter familiens navn.

Carsten Søndergaard har på Serieland skrevet nedenstående om perioden efter uoverensstemmelserne mellem Zack og Gutenberghus:

Men da Carlsen i 1989 startede albumudgivelsen af Mark Breton, var tingene faldet noget til ro. Og jeg syntes, det var for fjollet at kalde Mark Breton for Michel Vaillant, når nu han havde været kendt som Mark Breton som hovedstjernen i Fart og tempo i tretten år. Jeg indgav derfor en officiel anmodning til Gutenberghus om at få tilladelse til at bruge det danske navn og tilbød at honorere den oprindelige oversætter i den forbindelse. Svaret var, at Carlsen godt kunne få tilladelse til at bruge navnet, men at de ikke ville oplyse oversætterens navn. Det var derfor ikke muligt at honorere vedkommende, selv om vi faktisk brugte hele hendes oversættelse og ikke kun Mark Bretons navn - idet der var tale om Sonja Rindom, og enten hun selv eller Gutenberghus havde åbenbart ikke lyst til at røbe, at hun ud over Anders And & Co. havde oversat store dele af Fart og tempo. Det er også derfor, der ikke står noget oversætternavn i Carlsens Mark Breton-album.

Så Carlsen fik en skriftlig tilladelse fra Gutenberghus til at bruge navnet Mark Breton, og den tilhører dermed i dag Cobolt.

I perioden 1989-1990 udgav Carlsen Comics de første 6 album under serietitlen Mark Breton, og i 2011 udgav Donovan Comics det 7. album med serietitlen Michel Vaillant.

I Frankrig og Belgien er der udgivet 79 album foruden andet materiale med Michel Vaillant.

Persongalleri

Michel Vaillant.jpg
Jean-Pierre Vaillant.jpg
Steve Warson.jpg
Francoise Latour.jpg

Hovedpersonerne i serien er familien Vaillant (tidliger på dansk Breton), hvis eventyr på og udenfor racerbanen er det gennemgående tema. Michel er som den ene af familiens to brødre ikke bare formel 1 racerkører, men i stand til at beherske snart sagt ethvert motordrevet køretøj, herunder også standardvogne, rallybiler, stock car, motorcykler og sågar i en enkelt historie en månebil.

Michels bror Jean-Pierre er i de tidlige historier også racerkører, men han vælger at hellige sig arbejdet som ingeniør og designer af familiens biler, både til racerbanen og til almindelig gadebrug.

Undervejs i serien knytter Michel også et nært venskab til den amerikanske kører Steve Warson, som han indledningsvist er rival til.

Selv om Michel Vaillant ofte konkurrerer mod virkelighedens kørere, er hans værste konkurrenter fra fiktionens verden. Bob Cramer og hans følgesvend Hawkins optræder i en lang række historier, først som en del af teamet Texas Drivers og senere som en del af teamet Leader.

Tegnestil

Serien forholder sig meget realistisk til motorsportens verden, og flere virkelige kørere optræder i større og mindre roller. Gratons tegnestil er ud over realismen også kendetegnet ved en speciel brug af lydord som ofte er med til at understrege dynamikken i billederne. Serien opstod på et tidspunkt hvor man ikke kunne se motorløb i tv, som man kan i vore dage. Tegneserier var derfor, for mange, den eneste mulighed for at opleve spændingen omkring et motorløb. Graton formår, med sine tegninger, i den grad at formidle denne spænding videre til læseren.

Vrooaaaw.jpg

Jean Graton

Tegneren Jean Graton har selv optrådt i et par af historierne i små roller. Det kunne være, som vist i eksemplerne herunder, som tjener eller som en af baggrundspersonerne.

Jean Graton 1.jpg
Kampen om motorsportens blå bånd (Serie solo 7)
    Jean Graton 2.jpg
Warson mod Vaillant

Danske udgivelser

Seriehæfter og -bøger

Mark Breton blev i mange år udgivet som fortsat serie i Fart og tempo og efterfølgeren Tempo. Korte afsnit blev bragt i både Fart og tempo og Jet-bøgerne. For en komplet liste over Michel Vaillant-historierne i Fart og tempo, Tempo, Supertempo og Jet-bøgerne henvises der til Fart og tempo-oversigten.

Endvidere blev serien bragt i seriebladet Zack i sort-hvid. Først som Mark Breton og senere med den originale titel Michel Vaillant.

I perioden 1981-83 udgav Interpresse tre lange Michel Vaillant-historier som del af serien Serie solo. Disse hæfter var i sort-hvid og indeholdt en hel historie i hvert nummer. Som opvarmning til de tre historier udgav Interpresse forinden en enkelt kort historie i Seriemagasinet nr. 280 d. 1. september 1981. Serie solo nr. 1 indeholder foruden historien også en artikel med titlen Historien om Mark Breton/Michel Vaillant samt en udførlig oversigt over alle Michel Vaillant-historierne frem til 1981.

Serien er udgivet i albumform flere gange, men kun med få album. De første Mark Breton-album på dansk blev udgivet som en del af serien Et fart og tempo album. Senere udgav Carlsen Comics albumserien Mark Bretons klassiske eventyr, som gik ind efter de første 6 album.

Senest har Donovan Comics i 2011 udgivet albummet Vovehalsene, der er nr. 7 i den originale franske udgivelsesrække, og har ikke tidligere været udgivet i Danmark. Det vækker et håb om, at flere album i serien vil blive udgivet på dansk.

Historierne, og om de har været udgivet på dansk, kan ses i Michel Vaillant-albumoversigten herunder.

Album

Michel Vaillant 70 bind.jpg
Vrooaaaw 2.jpg

Et fart og tempo album, første serie

 1. Mark Breton. Køreren uden ansigt

Et fart og tempo album, anden serie

 1. Mark Breton. Intriger på banen!
 1. Mark Breton kører moto-cross
 1. Mark Breton. Rush - mod Ildlandet!

Et Superhæfte

 1. Mark Breton kører stock-car!

Supertempo

 1. Mark Breton. Rally på vulkaner!

Serie solo

 1. Michel Vaillant. Den forsvundne formel 1-kører
 1. Michel Vaillant. Warson mod Vaillant
 1. Michel Vaillant. Kampen om motorsportens blå bånd

Mark Bretons klassiske eventyr

 1. Kampen om „Motorsportens blå bånd"
 2. Køreren uden ansigt
 3. Frygten kører med
 4. Natruten
 5. Nr. 13 starter
 6. Den amerikanske forræder

Michel Vaillant

 1. Vovehalsene

Oversigt

Serien startede i 1957 og er nået til album nr. 79. Uden for den nummererede serie er der udgivet nogle specialalbum, bl.a. et jubilæumsalbum.

Album nr. 61-70 er skrevet af Jean Gratons søn Philippe Graton.

Album nr. 60 og 71-79 indeholder korte historier om Michel Vaillant.

Årstallene i første søjle refererer til albumudgaven. En del af de korte historier har haft premiere adskillige år tidligere.

Michel Vaillant - oversigt
Fransk albumudgivelse Dansk udgivelse
År Nr. Titel Titel Serie, nr. og år
1959   1 Le grand défi [L] Kampen om "Motorsportens blå bånd"
Kampen om motorsportens blå bånd
Kampen om "Motorsportens blå bånd"
Fart og tempo 1966 nr. 1 - 7
Serie solo nr. 7, 1983
Mark Bretons klassiske eventyr nr. 1, 1989
1960   2 Le pilote sans visage [L] Køreren uden ansigt Fart og tempo 1967 nr. 4 - 11
Et fart og tempo album, 1. serie nr. 1, 1967
Mark Bretons klassiske eventyr 2, 1989
1961   3 Le circuit de la peur [L] Frygten kører med Fart og tempo 1967 nr. 23 - 30  
Fart og tempo 1974 nr. 9 - 16
Mark Bretons klassiske eventyr nr. 3, 1989
1962   4 Route de nuit [L] Natruten Fart og tempo 1967 nr. 42 - 52
Mark Bretons klassiske eventyr nr. 4, 1990
1963   5 Le 13 est au départ [L] Nr. 13 starter Fart og tempo 1968 nr. 3 - 9
Fart og tempo 1974 nr. 17 - 25
Mark Bretons klassiske eventyr nr. 5, 1990
1964   6 La trahison de Steve Warson [L] Mark Breton i Texas
Mark Breton i Texas
Den amerikanske forræder
Fart og tempo 1968 nr. 15 - 19
Tempo 1978 nr. 24 - 32
Mark Bretons klassiske eventyr nr. 6, 1990
1964   7 Les casse-cou [L] Vovehalsene Michel Vaillant nr. 7, 2011
1965   8 Le 8e pilote [L] Den ottende kører Fart og tempo 1968 nr. 26 - 33
1965   9 Le retour de Steve Warson [L] (Steve Warson vender tilbage) (Planlagt fra Donovan Comics)
1966 10 L'honneur du Samouraï [L] Kampen om verdensmesterskabet Fart og tempo 1968 nr. 34 - 40
1966 11 Suspense à Indianapolis [L] Mark Breton og gangsterkørerne Fart og tempo 1968 nr. 41 - 51
Tempo 1977 nr. 37 - 49
1967 12 Les Chevaliers de Königsfeld [L] Mark Breton og spøgelsesridderne Fart og tempo 1971 nr. 34 - 46
1968 13 Concerto pour pilotes [L] Mark Breton og luftakrobaterne Fart og tempo 1968 nr. 52 - 1969 nr. 10
1968 14 Mach 1 pour Steve Warson [L] Hurtigere end lyden Fart og tempo 1969 nr. 20 - 27
1969 15 Le cirque infernal [L] Mark Breton kører stock-car! Fart og tempo 1969 nr. 35 - 41
Et Superhæfte nr. 3, 1975
1969 16 Km. 357 [L] Bomber mod Mark Breton Fart og tempo 1972 nr. 8 - 15
1970 17 Le fantôme des 24 heures [L] Mystik på racerbanen Fart og tempo 1970 nr. 1 - 10
1970 18 De l'huile sur la piste! [L] Intriger på banen! Fart og tempo 1970 nr. 18 - 28
Et fart og tempo album, 2. serie nr. 1, 1972
1971 19 5 filles dans la course! [L] 5 piger kører med Fart og tempo 1970 nr. 44 - 1971 nr. 2
1970 20 Rodéo sur 2 roues [L] Mark Breton kører moto-cross Fart og tempo 1971 nr. 20 - 33
Et fart og tempo album, 2. serie nr. 6, 1973
1972 21 Massacre pour un moteur! [L] Massakre på banen Fart og tempo 1972 nr. 18 - 25
1972 22 Rush [L] Rush - mod Ildlandet! Fart og tempo 1972 nr. 30 - 37
Et fart og tempo album, 2. serie nr. 10, 1974
1973 23 Série noire [D] Mark Bretons ensomme kamp Fart og tempo 1972 nr. 47 - 1973 nr. 1
1973 24 Cauchemar [L] Mark Breton kører månebil Fart og tempo 1973 nr. 41 - 47
1974 25 Des filles et des moteurs [L] Mod nye sejre Fart og tempo 1974 nr. 43 - 46
1974 26 Champion du monde [L] Verdensmester Fart og tempo 1975 nr. 11 - 15
1975 27 Dans l'enfer du safari [L] Safari pr. sportsvogn Tempo 1976 nr. 8 - 14
1975 28 Le secret de Steve Warson [L] Steve Warsons hemmelighed Tempo 1976 nr. 15 - 22
1976 29 San Francisco Circus [D] San Francisco Circus Tempo 1976 nr. 45 - 51
1977 30 Les jeunes Loups [D] De unge ulve Tempo 1978 nr. 7 - 14
1978 31 La révolte des rois [D] Oprør i toppen Tempo 1978 nr. 40 - 46
1978 32 Le prince blanc [D] Den hvide fyrste Tempo 1979 nr. 12 - 18
1979 33 La silhouette en colère [D] (Den vrede silhuet)
1979 34 K.O. pour Steve Warson [F] Knock-out for Steve Warson Zack nr. 2, 1980
1980 35 Le galérien [F] Galejslaven Zack nr. 6, 1981
1980 36 Un pilote a disparu [F] Den forsvundne formel 1-kører Serie solo nr. 1, 1980
1980 37 L'inconnu des 1000 pistes [F] (Det ukendte af de 1000 spor)
1981 38 Steve Warson contre Michel Vaillant [N] Warson mod Vaillant Serie solo nr. 4, 1982
1981 39 Rallye sur un volcan [F] Rally på vulkaner! Supertempo 1983 nr. 2, 1983
1982 40 Rififi en F1 [F] (Oprør i F1)
1982 41 Paris-Dakar [G] (Paris-Dakar)
1983 42 300 à l'heure dans Paris [G] (300 i timen til Paris)
1983 43 Rendez-vous à Macao [G] (Aftale i Macao)
1984 44 Steve et Julie [G] (Steve og Julie)
1984 45 L'homme de Lisbonne [G] (Manden fra Lissabon)
1985 46 Racing show [G] (Racershow)
1986 47 Panique à Monaco [G] (Panik i Monaco)
1986 48 Irish coffee [G] (Irish coffee)
1987 49 Catégorie poids lourds [G] (Sværvægtskategorien)
1988 50 Le défi des remparts [G] (Udfordringen på voldene)
1988 51 Le caïd de Francorchamps [G] (Pralhalsen af Francorchamps)
1989 52 F3000 [G] (F3000)
1990 53 La nuit de Carnac [G] (Carnacs nat)
1991 54 L'affaire Bugatti [G] (Bugattiaffæren)
1992 55 Une histoire de fous [G] (En tosset historie)
1993 56 Le maître du monde [G] (Verdenens hersker)
1994 57 La piste de jade [G] (Sporene af jade)
1995 58 Paddock [G] (Paddock)
1997 59 La prisonnière [G] (Fangen)
1997 60 Victoires oubliées [G] (Glemte sejre)
  1. Zolder Mark Breton som testkører? Fart og tempo 1972 nr. 38
  2. Corrida pur une marguerite Blomster til Steve Warson Fart og tempo 1973 nr. 18
  3. Ils sont venus de l'est VM på glat-is! Fart og tempo 1976 nr. 7
  4. Dans l'enfer des "6 heures" Mark står til søs Fart og tempo 1972 nr. 17
  5. Bataille pour 1/10 (Kampen om 1/10)
  6. Moi, j'préfère les drags! Steve Warson: Jeg foretrækker dragstere!...  Fart og tempo 1975 nr. 19
1998 61 La fièvre de Bercy [G] (Bercy-feber)
1999 62 Le $pon$or [G] ($pon$oren)
2000 63 Cairo! [G] (Kairo)
2001 64 Opération Mirage [G] (Operation Luftspejling)
2003 65 L'épreuve [G] (Prøven)
2004 66 100.000.000$ pour Steve Warson [G] (100 millioner dollars til Steve Warson)
2004 67 Pour David [G] (Til David)
2005 68 China Moon [G] (China Moon)
2006 69 Hors-piste en enfe [G] (Off-road til helvede)
2007 70 24 heures sous influence [G] (24 timer under indflydelse)
2011 71 La 24e heure et autres histoires courtes [C] (Den 24. time og andre korte historier)
  1. La 24e heure (Den 24. time)
  2. La clé de douze (Nøglen til tolv)
  3. La Vaillante Marathon (Det modige maraton)
  4. La première course de Michel Vaillant (Michel Vaillants første løb)
  5. Bon sang ne peut mentir (Ædelt blod lyver ikke)
  6. Le salon de l'auto 1946 (Motorshow 1946)
  7. Bagarre sur la nationale 7 (Ballade på N7)
  8. Attention pilote dangereux! Pas på - denne kører er farlig! Jet-bog nr. 1, 1972
2011 72. Le démon du nord et autres histoires courtes [C] (Nordens dæmon og andre korte historier)
  1. Quel menteur ce Payntor! (Sikke en løgner denne Payntor!)
  2. Pleuvra... pleuvra pas ? Bli'r det regn? ...eller?... Jet-bog nr. 2, 1973
  3. Le démon du nord (Nordens dæmon)
  4. Françoise „Rivalen”! Fart og tempo 1975 nr. 26
  5. Pas de lauriers pour Bob Cramer Opgør med råkørerne Fart og tempo 1975 nr. 27
2011 73 La leçon et autres histoires courtes[C] (Køretimen og andre korte historier)
  1. La leçon Køretimen Jet-bog nr. 1, 1972
  2. Ne râle pas, Steve!! (Klag ikke, Steve!)
  3. Retour à Königsfield! Valfart til Königsfeld! Jet-bog nr. 3, 1975
  4. Menace sur le Mont Tremblant Trusler mod Mark Fart og tempo 1974 nr. 42
2011 74 À toi Steve! et autres histoires courtes[C] (Din tur Steve og andre korte historier)
  1. À toi Steve! Din tur Steve Fart og tempo 1975 nr. 10
  2. Qui sème le vent... Pas på hvad du si'r! Jet-bog nr. 5, 1976
  3. Affaire à suivre... Vi mødes på banen! Jet-bog nr. 4, 1975
  4. Flagrant délit! (Taget på fersk gerning)
2011 75 Virage à gauche et autres histoires courtes[C] (Venstresving og andre korte historier)
  1. Virage à gauche! Venstresving Jet-bog nr. 6, 1976
  2. Le héros du Paul Richard (Paul Richards helte)
  3. Duel au Paul Ricard Duel på to hjul! Fart og tempo 1974 nr. 52
  4. À Michel Vaillant rein d'impossible! Intet er umuligt for Team Mark Breton! Fart og tempo 1976 nr. 6
  5. Photo-Finish (Målfoto)
2011 76 Dossier V 2001 et autres histoires courtes[C] (Sag V 2001 og andre korte historier)
  1. Dossier V 2001 (Sag V 2001)
  2. Piège pour Steve Warson (Fælde for Steve Warson)
  3. Rendez-vous à Francorchamps (Møde i Francorchamps)
2011 77 Ago se rebiffe! et autres histoires courtes[C]
  1. Ago Se Rebiffe! [1] Ago slår fra sig Fart og tempo 1975 25
  2. Un certain Grand Prix Drømmen om år 2000 Zack nr. 5, 1980
  3. Duel En F3 Duel i formel 3 Seriemagasinet nr. 280, 1981
2011 78 Tiens Pardi! et autres histoires courtes[C]
  1. Tiens Pardi ! [1] Pokkers osse! Fart og tempo 1975 24
  2. Poker À Zolder
  3. Sa plus belle victoire Det længste løb Zack nr. 1, 1980
2011 79 Une Escorte Pour Michel Vaillant
et autres histoires courtes[C]
  1. Une Escorte Pour Michel Vaillant
  2. Vogue Hommes
  3. (Le Champion De La Squadra) [1]

Noter

[1] Historien er tegnet af Jean Graton men er ikke en Michel Vaillant-historie
[C] Udgivet af Cobra
[D] Udgivet af Dargaud
[F] Udgivet af Fleurus
[G] Udgivet af Graton Editeur
[L] Udgivet af Le Lombard
[N] Udgivet af Novedi

Engelske album

Michel Vaillant EN.jpg
 1. The Great Challenge
 1. The Mystery Driver
 1. China Moon
 1. 24 Hours Under the Influence

Filmatiseringer

Mark Breton er flere gange omsat til det store lærred, nok mest omtalt i filmen "Michel Vaillant" af Luc Besson.

Forsider

Eksterne links

Michel Vaillant frimærke.jpg