ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Michel Vaillant

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Michel Vaillant logo.jpg



Fransk motorsportsserie af Jean Graton.

Michel Valliant billede 2.jpg

Lidt om serien

En serie om motorsport af den franske tegneserieskaber Jean Graton, der første gang blev udgivet i seriemagasinet Tintin,

Serien handler om familiedynastiet Vaillant, der, udover at fremstille bilmærket Vaillant på egne fabrikker, også har et formel 1 hold. De to faste topkørere på holdet er Michel Vaiilant og den amerikanske Steve Warson. Udover alle seriens fiktive personer optræder der også en del autentiske personer som f.eks. Jacky Ickx, François Cevert, Patrick Tambay, Thierry Boutsen med mange flere. Graton har desuden også skabt spin-off serien Julie Wood, hvis kvindelige hovedperson også optræder i serien Michel Vaillant.

Serien bærer især præg af en meget stor realisme. Alle kørertøjerne er derfor meget nøjagtigt tegnede, og efterhånden som der skete tekniske fremskidt på de virkelige vædeløbsbaner, har de samme fremskidt fundet vej ind i Gratons illustrationer. Serien kan derfor også læses, for at opleve de tekniske fremskridt i formel 1 løb over en periode på over 60 år. Realismen understreges yderligere af, at de andre hold i historierne er virkelige hold, og løbene foregår på virkelige baner. Alt meget præcist gengivet.

Andet end blot Formel 1

Serien, som Graton har skabt den, er en blanding af motorløb og soap opera, men med hovedvægten klart lagt på mortorløb. Gratons historier handler ikke kun om de problemer og udfordringer, der opstår hos et af verdenens bedste Formel 1 hold, men også om kørernes personlige liv uden for banen. Det sidste har givetvis været en udfordring for Gutenberghus, som var dem der startede serien i Danmark i seriemagasinet Fart og tempo. Enten har forlaget fundet, at de dele af historierne, der ikke var direkte forbundet med motorløb, ikke har passet til den profil, man ønskede med bladet, eller også har forlaget ikke troet på de danske læseres interesse i denne del af historierne.

I hvert fald står det klart, at da historierne udkom i Fart og tempo, blev de dele af historierne, der ikke direkte omhandlede mortorløb, ikke bragt i bladet. Dette er tilfældet for Kampen om "Motorsportens blå bånd" (-8 sider), Køreren uden ansigt (-12 sider), Frygten kører med (-8 sider), Den ottende kører (-7 sider) og Kampen om verdensmesterskabet (-19 sider). Især brutalt virker beskæringen af Mod nye sejre (-14 sider), hvor en stor del af siderne, der i originaludgivelsen bl.a. var helliget Michel og Françoises bryllup, fuldstændigt er fjernet fra den danske udgivelse. Den undrende læser kan, uden forklaring, blot læse, at Françoise og Mark nu pludseligt er gift.

Sikkert af samme årsag valgte Gutenberghus helt at droppe at udgive historierne Vovehalsene, Le retour de Steve Warson og Mark Breton og spøgelsesridderne. I hvert fald er det fælles for de tre historier, at de næsten er uden motorløb. Sidstnævnte historie blev dog udgivet i Fart og tempo men med tre års forsinkelse.

Kampen om "Motorsportens blå bånd", Køreren uden ansigt og Frygten kører med er senere blevet udgivet af Carlsen Comics i deres originale udgave med alle siderne.


Michel og Françoise Vaillant.jpg
Bryllupsfotoet fra Mod nye sejre som danske læsere gik glip af


Mark Breton og Michel Vaillant

   
Mark Breton reklame.jpg

Serien hedder Michel Vaillant på originalsproget, men det var under navnet Mark Breton, den udkom og havde sin storhedstid i det hedengangne Fart og tempo. Interpresse forsøgte sig uden held med nogle sort-hvide udgaver i magasinet Zack; først under den tidligere danske titel Mark Breton, men efter 2 episoder skifter de navn på serien til den originale franske titel Michel Vaillant. Årsagen til dette var, at Gutenberghus havde retten til navnet Mark Breton, som de havde fundet på. Om dette står i Zack nr. 8:

Michel Vaillant havde engang, og i de første numre af Zack, et andet navn. Vi har imidlertid haft uoverensstemmelser med forlaget, der tidligere har udgivet serien, om forskellige navne, de har fundet på. Derfor kalder vi nu Michel Vaillant ved hans originale franske navn - og det er vel også mere »rigtigt«, eftersom han jo ER franskmand. Hermed har vi også fået forklaringen på, hvorfor bilmærket netop hedder »Vaillante« - det er simpelthen opkaldt efter familiens navn.

Carsten Søndergaard har på Serieland skrevet nedenstående om perioden efter uoverensstemmelserne mellem Zack og Gutenberghus:

Men da Carlsen i 1989 startede albumudgivelsen af Mark Breton, var tingene faldet noget til ro. Og jeg syntes, det var for fjollet at kalde Mark Breton for Michel Vaillant, når nu han havde været kendt som Mark Breton som hovedstjernen i Fart og tempo i tretten år. Jeg indgav derfor en officiel anmodning til Gutenberghus om at få tilladelse til at bruge det danske navn og tilbød at honorere den oprindelige oversætter i den forbindelse. Svaret var, at Carlsen godt kunne få tilladelse til at bruge navnet, men at de ikke ville oplyse oversætterens navn. Det var derfor ikke muligt at honorere vedkommende, selv om vi faktisk brugte hele hendes oversættelse og ikke kun Mark Bretons navn - idet der var tale om Sonja Rindom, og enten hun selv eller Gutenberghus havde åbenbart ikke lyst til at røbe, at hun ud over Anders And & Co. havde oversat store dele af Fart og tempo. Det er også derfor, der ikke står noget oversætternavn i Carlsens Mark Breton-album.

Så Carlsen fik en skriftlig tilladelse fra Gutenberghus til at bruge navnet Mark Breton, og den tilhører dermed i dag Cobolt.

I perioden 1989-1990 udgav Carlsen Comics de første 6 album under serietitlen Mark Breton, og i 2011 udgav Donovan Comics det 7. album med serietitlen Michel Vaillant. Forlaget mellemgaard planlægger at udgive serien på dansk.

I Frankrig og Belgien er der udgivet 79 album foruden andet materiale med Michel Vaillant.

Persongalleri

Michel Vaillant.jpg
Jean-Pierre Vaillant.jpg
Steve Warson.jpg
Francoise Latour.jpg

Hovedpersonerne i serien er familien Vaillant (tidligere på dansk Breton), hvis eventyr på og udenfor racerbanen er det gennemgående tema. Michel er som den ene af familiens to brødre ikke bare formel 1 racerkører, men i stand til at beherske snart sagt ethvert motordrevet køretøj, herunder også standardvogne, rallybiler, stock car, motorcykler og sågar i en enkelt historie en månebil.

Michels bror Jean-Pierre er i de tidlige historier også racerkører, men han vælger at hellige sig arbejdet som ingeniør og designer af familiens biler, både til racerbanen og til almindelig gadebrug.

Undervejs i serien knytter Michel også et nært venskab til den amerikanske kører Steve Warson, som han indledningsvist er rival til.

Selv om Michel Vaillant ofte konkurrerer mod virkelighedens kørere, er hans værste konkurrenter fra fiktionens verden. Bob Cramer og hans følgesvend Hawkins optræder i en lang række historier, først som en del af teamet Texas Drivers og senere som en del af teamet Leader.

Tegnestil

Serien forholder sig meget realistisk til motorsportens verden, og flere virkelige kørere optræder i større og mindre roller. Gratons tegnestil er ud over realismen også kendetegnet ved en speciel brug af lydord som ofte er med til at understrege dynamikken i billederne. Serien opstod på et tidspunkt hvor man ikke kunne se motorløb i tv, som man kan i vore dage. Tegneserier var derfor, for mange, den eneste mulighed for at opleve spændingen omkring et motorløb. Graton formår, med sine tegninger, i den grad at formidle denne spænding videre til læseren.

Vrooaaaw.jpg

Jean Graton

Tegneren Jean Graton har selv optrådt i et par af historierne i små roller. Det kunne være, som vist i eksemplerne herunder, som tjener eller som en af baggrundspersonerne.

Jean Graton 1.jpg
Kampen om motorsportens blå bånd (Serie solo 7)
    Jean Graton 2.jpg
Warson mod Vaillant

Af Jean Graton - men ikke helt alene.....

De første år tegnede Graton alt selv, men arbejdsbyrden blev stor, og i 1962 fik han sin første assistent, omkring 1970 blev studiet oprettet med fotografer og specialisttegnere for forskellige biler, han fortsatte dog at skitsere op siderne og tegne persongalleriet selv helt frem til ca. 1997. Derudover har Gratons kone Francine og senere hans søn Philippe hjulpet med fortællingerne. Jean Graton pensionerede sig i 2004, men serien blev fortsat af hans søn Philippe og Studio Graton indtil Dupuis i 2020 købte rettighederne til Michel Vaillant.

De vigtigste hjælpere er:

Christian Denayer (1962-1969), baggrunde og biler; Christian Lippens (1970-1980), baggrunde; Guillaume Lopez (1981-1997), baggrunde og biler; Christian Papazoglakis (1997-2007), baggrunde og biler.

De som kun tegnede biler: Daniel Bouchez (1969-1974), Claude Visseur "Clovis" (1974-1981), Juan Castilla (1977-2008).

Andre medhjælpere på Studio Graton: Jean-Luc Delvaux, Kamenica Nedzad, Robert Paquet og motorcykeltegneren Scott Wood, som er anerkendt som skaberen av Julie Wood.

Danske udgivelser

Seriehæfter og -bøger

Mark Breton blev i mange år udgivet som fortsat serie i Fart og tempo og efterfølgeren Tempo. Korte afsnit blev bragt i både Fart og tempo og Jet-bøgerne. For en komplet liste over Michel Vaillant-historierne i Fart og tempo, Tempo, Supertempo og Jet-bøgerne henvises der til Fart og tempo-oversigten.

Endvidere blev serien bragt i seriebladet Zack i sort-hvid. Først som Mark Breton og senere med den originale titel Michel Vaillant.

I perioden 1981-83 udgav Interpresse tre lange Michel Vaillant-historier som del af serien Serie solo. Disse hæfter var i sort-hvid og indeholdt en hel historie i hvert nummer. Som opvarmning til de tre historier udgav Interpresse forinden en enkelt kort historie i Seriemagasinet nr. 280 d. 1. september 1981. Serie solo nr. 1 indeholder foruden historien også en artikel med titlen Historien om Mark Breton/Michel Vaillant samt en udførlig oversigt over alle Michel Vaillant-historierne frem til 1981.

Serien er udgivet i albumform flere gange, men kun med få album. De første Mark Breton-album på dansk blev udgivet som en del af serien - et fart og tempo album. Senere udgav Carlsen Comics albumserien Mark Bretons klassiske eventyr, som gik ind efter de første 6 album.

Donovan Comics udgav i 2011 albummet Vovehalsene, der er nr. 7 i den originale franske udgivelsesrække. Desværre blev det kun til dette ene album.

Senest har Forlaget mellemgaard i 2023 udgivet albummet Den ottende kører, der er nr. 8 i den originale franske udgivelsesrække, og har ikke tidligere været udgivet i Danmark som album. Det vækker et håb om, at flere album i serien vil blive udgivet på dansk.

Historierne, og om de har været udgivet på dansk, kan ses i Michel Vaillant-oversigten herunder.

Album

Michel Vaillant 70 bind.jpg
Vrooaaaw 2.jpg

Et fart og tempo album, første serie

  1. Mark Breton. Køreren uden ansigt

Et fart og tempo album, anden serie

  1. Mark Breton. Intriger på banen!
  1. Mark Breton kører moto-cross
  1. Mark Breton. Rush - mod Ildlandet!

Et Superhæfte

  1. Mark Breton kører stock-car!

Supertempo

  1. Mark Breton. Rally på vulkaner!

Serie solo

  1. Michel Vaillant. Den forsvundne formel 1-kører
  1. Michel Vaillant. Warson mod Vaillant
  1. Michel Vaillant. Kampen om motorsportens blå bånd

Mark Bretons klassiske eventyr

  1. Kampen om „Motorsportens blå bånd"
  2. Køreren uden ansigt
  3. Frygten kører med
  4. Natruten
  5. Nr. 13 starter
  6. Den amerikanske forræder

Michel Vaillant

  1. Vovehalsene
  2. Den ottende kører

Oversigt

Første søjle refererer til allerførste udgave af en historie, anden søjle til udgave i standardalbum. Når albumudgave også er førsteudgave, er første og anden søjle slået sammen. Når der er mere end én historie i et album, er albumnummer i tredje søjle efterfulgt af et bogstav. De korte historier er samlet i standardalbum nr. 60 og 71-79, mange af dem adskillige år efter deres premiere i serieblade eller jubilæumsalbum.

Når to historier hører sammen eller en historie strækker sig over to album, er linjen mellem kolonnerne stiplet. Historierne står som regel i kronologisk orden med to typer af undtagelser. Fortsatte historier står efter hinanden, også når andre historier er udgivet mellem dem. Og jubilæumshistorierne fra 1966 er placeret først, idet de foregår før den første historie. Historier ude af kronologi har original udgivelsesdato markeret med rødt.

I sidste kolonne er angivet, hvordan serien kan opdeles i bøger med 132 til 186 tegneseriesider.

Album nr. 61-70 er skrevet af Jean Gratons søn Philippe Graton.

I 2012 påbegyndes en ny sæson af serien, med moderne grafik og fortælling. Denne gang skrevet af Philippe Graton (album 1-8) og Denis Lapière (album 1-11) og tegnet af Benjamin Benéteau (album 1-10), Marc Bourgne (album 1-6 + 11), Vincent Dutreuil (album 8 + 10) og Olivier Marin (album 11).

I 2022 påbegyndes et spin-off: Michel Vaillant - Légendes, skrevet af Denis Lapière og tegnet af Vincent Dutreuil.

Michel Vaillant – oversigt
Fransksproget originaludgave Antal
sider
Danske udgaver
Originaludgave Albumudg. Titel Udgivet i Titel og evt. nr. Bog
1966-09-27[1] 2011 71d La première course de Michel Vaillant 1 22 (Michel Vaillants første løb) Planlagt
71f Le salon de l'auto 1946 1 (Motorshow 1946)
1957-02-07 71e Bon sang ne peut mentir 4 No.: Tempo bok 5 Norsk: Eplet faller ikke langt fra stammen
1957-06-12 71a La 24e heure 4 No.: Tempo bok 19 Norsk: Den 24. timen
1957-10-10 71c La Vaillante Marathon 4 No.: Tempo bok 14 Norsk: "Vaillante Marathon"
1957-12-12 71b La clé de douze 4 (Nøglen til tolv)
1957-12-18 71g Bagarre sur la nationale 7 4 (Ballade på N7)
1958-01-01–10-22 1959   1 Le grand défi    62 F&t 66/1-7
SS 7
Kampen om "Motorsportens blå bånd" (1)
1958-01-07–08-05 1960   2 Le pilote sans visage    62 F&t 67/4-11
F&t alb1.1
Køreren uden ansigt (2)
1959-08-19–1960 1961   3 Le circuit de la peur    62 F&t 67/23-30
F&t 74/9-16
Frygten kører med (3) Planlagt
1960-03-30–10-27 1962   4 Route de nuit    62 F&t 67/42-52 Natruten (4)
1960-11-24–1961 1963   5 Le 13 est au départ    62 F&t 68/3-9
F&t 74/17-25
Nr. 13 starter (5)
1961-07-04–1962 1964   6 La trahison de Steve Warson    62 F&t 68/15-19
Tmp 78/24-32
Mark Breton i Texas / Den am. forræder (6) Planlagt
1962-02-06–09-04   7 Les casse-cou    62 Vovehalsene (7)
1962-09-11–1963 1965   8 Le 8e pilote    62 F&t 68/26-33 Den ottende kører (8)
1963-04-16–11-12   9 Le retour de Steve Warson    62 (Steve Warson vender tilbage) Planlagt
1964-02-18–09-15 1966  10 L'honneur du samouraï    62 F&t 68/34-40 Kampen om verdensmesterskabet
1964-11-03–1965  11 Suspense à Indianapolis    62 F&t 68/41-51
Tmp 77/37-49
Mark Breton og gangsterkørerne
1965-07-20–12-07 1967  12 Les chevaliers de Königsfeld    62 F&t 71/34-46 Mark Breton og spøgelsesridderne Planlagt
1966-01-18–07-19 1968  13 Concerto pour pilotes    62 F&t 68/52-69/10 Mark Breton og luftakrobaterne
1967-01-17–06-06  14 Mach 1 pour Steve Warson    44 F&t 69/20-27 Hurtigere end lyden
1967-07-11–11-28 1969  15 Le cirque infernal    44 F&t 69/35-41
Superhæfte 3
Mark Breton kører stock-car! Planlagt
1967-12-05–1968  16 Km. 357    44 F&t 72/8-15 Bomber mod Mark Breton
1968-05-14–10-01 1970  17 Le fantôme des 24 heures    44 F&t 70/1-10 Mystik på racerbanen
1968-11 2011 71h Attention pilote dangereux!  12[3] Jetbog 1 Pas på – denne kører er farlig!
1968-11-12–1969 1970  18 De l'huile sur la piste!    44 F&t 70/18-28
F&t alb2.1
Intriger på banen! Planlagt
1969-07-15–12-02 1971  19 Cinq filles dans la course    44 F&t 70/44-70/2 5 piger kører med
1969-08 2011 72a Quel menteur ce Payntor!  12[3] (Sikke en løgner denne Payntor!)
1969-11 72b Pleuvra... pleuvra pas ?  14[3] Jetbog 2 Bli'r det regn? ...eller?...
1970-02 72c Le démon du nord  10[3] (Nordens dæmon)
1970-02-03–06-23 1971  20 Rodéo sur 2 roues    44 F&t 71/20-33
F&t alb2.6
Mark Breton kører moto-cross
1970-11-17–1971 1972  21 Massacre pour un moteur!    44 F&t 72/18-25 Massakre på banen Planlagt
1971-05-11–08-24 1972  22 Rush    44 F&t 72/30-37
F&t alb2.10
Rush - mod Ildlandet!
1971-01 1997 60e Bataille pour 1/10     7 (Kampen om 1/10)
2011 72d Françoise     8 F&t 75/26 „Rivalen”!
72e Pas de lauriers pour Bob Cramer     9 F&t 75/27 Opgør med råkørerne
1971-04-13 1997 60d Dans l'enfer des "6 heures"     8 F&t 72/17 Mark står til søs
1971-05 2011 73b Ne râle pas, Steve!!  14[3] (Klag ikke, Steve!)
1971-09-07 2011 73d Menace sur le Mont Tremblant     9 F&t 74/42 Trusler mod Mark
1971-10-05 1997 60a Zolder     6 F&t 72/38 Mark Breton som testkører?
1971-12-28–1972 1973  23 Série noire    44 F&t 72/47-73/1 Mark Bretons ensomme kamp Planlagt
1972-02 2011 73c Retour à Königsfield!  16[3] Jetbog 3 Valfart til Königsfeld!
1972-05 74d Flagrant délit!  16[3] (Taget på fersk gerning)
1972-08 74c Affaire à suivre...  16[3] Jetbog 4 Vi mødes på banen!
1972-09 1997 60f Moi, j'préfère les drags!     6 F&t 75/19 Steve Warson: Jeg foretrækker dragstere!...
1972-09 2011 74a À toi Steve!     7 F&t 75/10 Din tur Steve!
1972-09-26 1997 60b Corrida pur une marguerite     6 F&t 73/18 Blomster til Steve Warson
1972-09-19–11-28 1973  24 Cauchemar    47 F&t 73/41-47 Mark Breton kører månebil
1973-01 2011 78a Tiens pardi!     7 F&t 75/24 Pokkers osse! Planlagt
77a Ago se rebiffe!     8 F&t 75/25 Ago slår fra sig
1997 60c Ils sont venus de l'est     7 F&t 76/7 VM på glat-is!
1973-02 2011 74b Qui sème le vent...  20[3] Jetbog 5 Pas på hvad du si'r!
1973-05 75a Virage à gauche!  16[3] Jetbog 6 Venstresving
1973-08 73a La leçon  16[3] Jetbog 1 Køretimen
1974-05-07 75c Duel au Paul Ricard     6 F&t 74/52 Duel på to hjul!
1974-05-12 75e Photo-Finish     4 (Målfoto)
1974-01-01–03-12 1974  25 Des filles et des moteurs    46 F&t 74/43-46 Mod nye sejre
1974-08-06–10-08  26 Champion du monde    46 F&t 75/11-15 Verdensmester
1974-11-06 2011 75d À Michel Vaillant rein d'impossible!     6 F&t 76/6 Intet er umuligt for Team Mark Breton! Planlagt
1975-01-07–03-18 1975  27 Dans l'enfer du safari    46 Tmp 76/8-14 Safari pr. sportsvogn
1975-07-01–09-02  28 Le secret de Steve Warson    46 Tmp 76/15-22 Steve Warsons hemmelighed
1975-11-25–1976 1976  29 San Francisco Circus    46 Tmp 76/45-51 San Francisco Circus
1976 2011 76b Piège pour Steve Warson     8 (Fælde for Steve Warson)
1976-02 76a Dossier V 2001  30[3] (Sag V 2001) Planlagt
1976-05 76c Rendez-vous à Francorchamps  30[3] (Møde i Francorchamps)
1977-04  30 Les jeunes Loups    47 Tmp 78/7-14 De unge ulve
1978-01  31 La révolte des rois    44 Tmp 78/40-46 Oprør i toppen
1978-04  32 Le prince blanc    44 Tmp 79/12-18 Den hvide fyrste
1979-01 2011 78c Sa plus belle victoire    12 Zack 1 Det længste løb Planlagt
77b Un certain Grand Prix    13 Zack 5 Drømmen om år 2000
1979-01  33 La silhouette en colère    45 (Den vrede silhuet)
1979-07-17 2011 78b Poker à Zolder  25[3]
1979-07  34 K.O. pour Steve Warson    46 Zack 2 Knock-out for Steve Warson
1980-01 2011 79a Une Escort pour Michel Vaillant
1980-01  35 Le galérien    46 Zack 6 Galejslaven Planlagt
1980-03-18–03-25 2011 77c Duel En F3    16 SM 280 Duel i formel 3
1980-04  36 Un pilote a disparu    46 Serie solo 1 Den forsvundne formel 1-kører
1980-10  37 L'inconnu des 1000 pistes    46 (Det ukendte af de 1000 spor)
1981-04  38 Steve Warson contre Michel Vaillant    46 Serie solo 4 Warson mod Vaillant Planlagt
1981-06  39 Rallye sur un volcan    46 Supertempo 83/2 Rally på vulkaner!
1982-05  40 Rififi en F1    45 (Oprør i F1)
1982 2011 75b Le héros du Paul Ricard     8 (Paul Ricards helte)
1982  41 Paris-Dakar    45 (Paris-Dakar) Planlagt
1983-01  42 300 à l'heure dans Paris    46 (300 i timen til Paris)
1983 2011 79b Vogue Hommes
1983  43 Rendez-vous à Macao    46 (Aftale i Macao)
1984  44 Steve et Julie    46 (Steve og Julie) Planlagt
1984  45 L'homme de Lisbonne (Manden fra Lissabon)
1985  46 Racing show (Racershow)
1986  47 Panique à Monaco (Panik i Monaco) Planlagt
1986  48 Irish coffee (Irish coffee)
1987  49 Catégorie poids lourds (Sværvægtskategorien)
1988  50 Le défi des remparts (Udfordringen på voldene) Planlagt
1988  51 Le caïd de Francorchamps (Pralhalsen af Francorchamps)
1989  52 F3000 (F3000)
1990  53 La nuit de Carnac (Carnacs nat) Planlagt
1991  54 L'affaire Bugatti (Bugattiaffæren)
1992  55 Une histoire de fous (En tosset historie)
1993  56 Le maître du monde (Verdenens hersker) Planlagt
1994  57 La piste de jade (Sporene af jade)
1995  58 Paddock (Paddock)
1997  59 La prisonnière (Fangen) Planlagt
1997  60 Victoires oubliées (Glemte sejre)
1998  61 La fièvre de Bercy (Bercy-feber)
1999  62 Le $pon$or ($pon$oren) Planlagt
2000  63 Cairo! (Kairo)
2001  64 Opération Mirage (Operation Luftspejling)
2003  65 L'épreuve (Prøven) Planlagt
2004  66 100.000.000$ pour Steve Warson (100 millioner dollars til Steve Warson)
2004  67 Pour David (Til David)
2005  68 China Moon (China Moon) Planlagt
2006  69 Hors-piste en enfer (Off-road til helvede)
2007  70 24 heures sous influence (24 timer under indflydelse)
2021[4] HC1 Un prêté pour un rendu     4
Michel Vaillant - Nouvelle saison
2012   1 Au nom du fils (På vegne af sønnen)
2013   2 Voltage (Spænding)
2014   3 Liaison dangereuse (Farlig forbindelse)
2015   4 Collapsus (Sammenbrud)
2016   5 Renaissance (Renæssance)
2017   6 Rébellion (Oprør)
2018   7 Macao (Macao)
2019   8 13 jours
2021   9 Duels
2021 10 Pikes Peak
2022 11 Cannonball
Michel Vaillant - Légendes
2022   1 Dans l'enfer d'Indianapolis

Noter

[1] Foregår i 1946, da seriemagasinet Tintin startede
[2] Beskåret i Fart og tempo
[3] Lommeformat; halvt så mange sider i albumformat
[4] Det er uvist, hvornår historien blev lavet, men den blev først udgivet i 2021, i albummet "Michel Vaillant - Histoires courtes 1"

Engelske album

Michel Vaillant EN.jpg
  1. The Great Challenge
  1. The Mystery Driver
  1. China Moon
  1. 24 Hours Under the Influence

Filmatiseringer

Mark Breton er flere gange omsat til det store lærred, nok mest omtalt i filmen "Michel Vaillant" af Luc Besson.

Forsider

Eksterne links

Michel Vaillant frimærke.jpg