ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Ombrydning

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Nogle gange bliver der ændret på den oprindelige komposition af billeder i en tegneserie. De mest almindelige eksempler er fra avistegneserier, der bliver ombrudt til hæfteformat.

Det er ret forskelligt, hvor meget dette går ud over kompositionen, hvilket ses i nedenstående eksempler.

Format

Søndagssider

I amerikanske aviser, har det længe været regel at søndagssider bliver strikt produceret efter ferdige maller, slik at aviserne let kan redigere om siden fra liggende til stående format og fjerne topstriben i tilfælde af manglende plads.

Dette har været en kilde til irritation for mange tegnere, og Bill Watterson, som tegnede Steen & Stoffer, fik en del opmerksomhed da han til slut bestemte sig for at alene producere sine søndagssider i liggende format, da han kunne eksperimentere meget friere med layoutet. Dette tvang aviserne til enten at publicere hans serie i liggende format eller på højkant, hvis de ville udgive serien.

Eksempler

Anders And

Al Taliaferros søndagssider efter engang midt i 1940'erne er sammensat sådan, at det er nemt at ombryde dem fra avisformatet til hæfteformatet. Derimod går ombrydningen en del ud over hans tidlige søndagssider og alle hans hverdagsstriber.

Søndagssider

Rip, Rap og Rups debut i original streg
Egmonts ombrydning med tiltegninger
Oberons ombrydning ligner mere originalen

Dagstriber

Modesty Blaise

Modesty Blaise er en af de avistegneserier, der er blevet udgivet i forskellige formater. Nedenstående er vist den første albumside fra historien Gabriel, hvor tre striber er gengivet sådan som de så ud i avisen. Dernæst er vist en ombrudt udgave fra The Official Modesty Blaise af de samme tre striber.

Modesty Blaise 003.jpg Gabriel UK Ombrudt1.jpg Gabriel UK Ombrudt2.jpg