ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Spirit

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Spirit.jpg


Spirit logo.jpg


Amerikansk tegneserie af Will Eisner om den maskerede antihelt Spirit.

Om serien

The Spirit hedder i virkeligheden Denny Colt. Da Denny Colt var på højden af sin karriere som kriminalitetsbekæmper, mødte han en gal videnskabsmand ved navn Doktor Cobra, som var i færd med at udføre en djævelsk plan. Resultatet af dette møde var, at Denny Colt faldt i en lammende væske og blev midlertidigt livløs. Colt blev begravet og genopstod som The Spirit, efter at virkningerne af væsken havde fortaget sig. Spirit har bygget sit hemmelige underjordiske skjulested på Wildwood kirkegården, under Denny Colts gravsten.

Serien blev introduceret i 1940 som led i avisernes kamp mod de nye seriehæfter. Will Eisner opfandt et seriehæfte på 16 sider, der kunne indlægges i avisernes søndagsudgave. På den måde fik læserne et helt seriehæfte, der kunne konkurrere med de "rigtige" seriehæfter. Forsiden på hæfterne var samtidig første side i Spirit-historien, der stort set altid var på syv sider. Resten af hæftet var fyldt med andre serier lavet af Eisners partnere.

Will Eisner tegnede The Spirit fra starten, og indtil han blev indkaldt. Da han vendte tilbage til serien i slutningen af 1945, var den meget ændret. Den tidlige Spirit var en traditionel superheltelignende serie, hvorimod efterkrigstidens Spirit var små noveller om mennesker og storbyen. Superskurkene var næsten væk, og i stedet fik læserne historier om små plattenslagere og almindelige mennesker, der oplevede det ualmindelige. Humoren var også en vigtig side af serien. Spirit-figuren optrådte med selvironi og kvikke bemærkninger.

The Spirit er udkommet i forskellige former og på forskellige forlag på dansk: som album fra Carlsen if / Carlsen Comics, Borgen og Bogfabrikken og som hæfter fra Interpresse. Endvidere optræder den i Comics 8, i flere numre af Seriemagasinet og i et enkelt nummer af Agent X9. De forskellige forlag, album og hæfter gør, at mange af de gode Spirit-historier findes i flere udgaver.

De danske udgivelser bygger for de flestes vedkommende på de genoptryk, som først forlaget Warren Publishing og siden Kitchen Sink Press udgav. De var i sort-hvid, hvorimod originalerne var i farver. Endvidere blev der ofte tilføjet gråtoner og foretaget andre justeringer/retoucheringer. De farver, man ser i de danske album, er således ikke dem, serien oprindelig blev trykt med, men resultatet af senere farvelægninger beregnet på det europæiske albummarked. Will Eisner udtalte i øvrigt engang, at han aldrig havde været tilfreds med farverne i de oprindelige udgivelser [mangler kilde].

Spirit efter Eisner

Serien blev tegnet af den nu afdøde Will Eisner, der blandt andet igennem sine mange andre udgivelser er kendt for sit fine socialrealistiske portræt af livet i Amerika fra fyrrerne og op igennem sidste århundrede.

I 1998 udgav Kitchen Sink Press otte numre af Spirit The New Adventures, hvor forskellige tegnere og forfattere prøvede kræfter med klassikeren.

I slutningen af 2006 annoncerede DC Comics at man ville udgive en Batman/The Spirit enkelthistorie af Jeph Loeb og Darwyn Cooke. Efterfølgende annoncerede DC også at man ville udgive en ny serie med Spirit, skrevet af Darwyn Cooke og tegnet af Cooke og J. Bone.

I 2007 blev det annonceret at Spirit ville blive filmatiseret med den amerikanske tegner og forfatter Frank Miller som instruktør.

Figurer i serien

 • The Spirit / Denny Colt
 • Politiinspektør Dolan
 • Ellen Dolan - Inspektør Dolans datter og Spirits halvkæreste
 • Ebony White - privatdetektiv, Spirits assistent og sidekick

Ud over disse centrale figurer byder historierne om Spirit på en lang række interessante og veludviklede bifigurer, heriblandt:

 • P.S. (også kaldet Terror) - En tavs, slikspisende og evigt sur knægt
 • Octopus - Superskurken med de lilla handsker med tre striber
 • Carrion - Medlem af Octopus' forbrydersyndikat og "far" til gribben Julia
 • Darling O'Shea - En hovedrig og irriterende lille pige
 • Betjent Klink - En godmodig og lidt naiv gadebetjent, der også bejler til Ellen Dolan
 • og mange flere...

Kvinderne, som Will Eisner udsætter Spirit for igennem serien, er et kapitel helt for sig selv.

 • Thorne Strand
 • Silk Satin
 • P'Gell
 • Miss Eden
 • Lorelei fra Rhine Road
 • og mange flere...

Danske udgivelser

Album

 1. Spirit nr. 1
 2. Spirit nr. 2
 3. Spirit nr. 3
 4. Spirit nr. 4
 5. Spirit nr. 5
 6. Kvinderne omkring Spirit
 7. Juvelen fra Gizeh
 8. Mit navn er Nigelle
 9. Detektivens lærling
 10. Den sidste sporvogn
 11. Hekse, spøgelser og Spirit
 12. Ingen vej tilbage
 13. I denne søde juletid
 14. En mand i sin bedste alder
 15. Sammy
 16. Opgør med Octopus

Hæfter

 1. Spirit hæfte nr. 1
 2. Spirit hæfte nr. 2
 3. Spirit hæfte nr. 3

Andet


Spirit SM 1.jpg Spirit SM 2.jpg Fra Seriemagasinet nr. 187.

Eksterne links