Inkal-sagaen
John Difool er en episk science fiction-serie, skabt af Alexandro Jodorowsky og Jean Giraud under pseudonymet Moebius.
Indhold
Lidt om serien
Serien om John Difool og Inkalen står ud som en af de mest kendte science fiction-tegneserier i nyere tid. Serien jonglerer med religion, filosofi, menneskelighed og eksistensens balance i en herlig blanding af humor og alvor, illustreret ved Moebius' fantastiske tegninger. Det er indtagende stof at dykke ned i: visionerne springer ud af både tegninger og historie.
Den oprindelige series seks album har været startskuddet til en eksplosion af historier, hvor fortider og skæbner uddybes og fortælles, både i tegneserier og bøger, skrevet af forskellige forfattere. Det overliggende univers i serien er blevet så populært, at det rent faktisk omtales Jodoverset.
Inkalen (John Difool)
Serie startede i seriemagasinet Metal Hurlant (Heavy Metal) i 1980, og frem til 1985 udkom, hvad der blev til de første 4 album i serien om John Difool.
Moebius valgte at påtage sig det dogme, at han skulle færdiggøre en side pr. dag, efter at have modtaget det improviserede skript af Jodorowsky. Dette er et utrolig hårdt krav at sætte sig selv og havde bl.a. den konsekvens, at det mantra der er i tegneserier om, at figurerne altid skal se ud på præcis samme måde for ikke at forvirre læserne, kunne ikke overholdes. Moebius vendte dette til en fordel. Den udvikling, John Difool gennemgår fra vrangvillig hovedperson til at være mere og mere heltemodig, kunne også læses i tegningerne, hvor Johns udseende bliver bl.a. gradvist kønnere og kønnere.
I Danmark udgives den første serie om Inkalen af Carlsen Comics i perioden 1982 til 1989 under serienavnet John Difool.
Som farvelægger på det første album er Yves Chaland akkrediteret. Han påtog sig ganske vist også opgaven, men det var i praksis hans kone, Isabelle Beaumenay-Joannet, der udførte det meste af arbejdet. Men Yves ventede indtil det andet album, Den lysende inkal, at officielt overdrage opgaven til sin kone.
Efter udgivelsen af Før inkalen, hvor farvelægningen var foretaget på computer, besluttede de franske forlag, med accept fra Moebius, at eksperimentere med den samme farvelægning på Inkalen.
Da hele serien blev genudgivet i 2009 af Faraos Cigarer, valgte det danske forlag den nye farvelægning. Om denne beslutning og forskellen på de to farvelægninger fortæller Christopher Ouzman:
“ | Jeg har selv begge udgaver og har studeret dem begge nøje, og en konklusion er ikke nem. De er nemlig begge meget interessante. De to versioner har deres forcer og deres ulemper, og i mine øjne er de ligeligt fordelt. Derfor blev redaktionen enig om at bruge den nye farvelægning, da den jo ikke fandtes i en dansk udgave. Vi kommer måske til at støde eller skuffe nogle tegneserieentusiaster, men håber så, at den vil begejstre andre.
Sidst og ikke mindst bygger vores beslutning også på det faktum, at første del af incal-cyklussen, Før Inkalen - som er skrevet af Jodorowsky og tegnet af Zoran Janjetov - kun eksisterer i den nye farvelægning, og da det er en tegneserie, som vi også vil udgive, giver det en kontinuitet, som jeg synes at denne serie fortjener. |
” |
|
Udgivelser i serien Inkalen (John Difool)
Album
- Den sorte inkal
- Den lysende inkal
- Nedenunder
- Ovenover
- Den femte substans 1. del
- Den femte substans 2. del
Samleudgave
Før inkalen
En serie på seks bind, der omhandler John Difools ungdom, og tiden der leder op til handlingen i hovedserien.
Jodorowsky fortæller, at da han præsenterede ideen om en pre-quel til Inkalen for Mobius, var Mobius ikke lun på tanken, og han var desuden optaget af andre projekter. Derfor gik Jodorowsky til Zoran Janjetov, der var stor fan af Mobius og meget inspireret af ham. Og da Janjetov anvender en pre-inkal Mobius-tegnestil, følte Jodorowsky at Janjetov var perfekt til en serie om John Defools ungdom.
I Frankrig er denne serie udkommet som seks album i serien Avant l'Incal. På dansk er Før inkalen kun udkommet som en samleudgave.
Udgivelser i serien Før Inkalen
Album
- Farvel, far (Avant l'Incal])
- Privat dedektiv af klasse R (Détective privé de classe "R")
- Croot (Croot])
- Anarkopsykopater (Anarco psychotiques)
- Visky, SPV og substitutludere (Ouisky, spv et homéoputes)
- Selvmords Allé (Suicide allée)
Samleudgave
Efter Inkalen (John Difools hemmelighed)
Jodorowsky havde gået i et stykke tid og puslet med en ide til en efterfølger til Inkalen, hvor en slags metalpest ville forgifte Terra 2014. Han fremlagde ideen for Moebius, og de to blev enige om at påbegynde en ny serie tyve år efter den første.
I den franske originaludgivelse hed serien "Après L'Incal", og i den engelske udgivelse "After the Incal". På dansk valgte Carlsen Comics af uvisse årsager at kalde serien for "John Difools hemmelighed".
Desværre blev det kun til 56 sider og et enkelt album, før end at Mobius måtte anvende sin tid på andre projekter og forpligtelser.
Udgivelser i serien Efter Inkalen (John Difools hemmelighed)
Album
Den sidste inkal
Den ufærdige "Efter Inkalen" efterlod Deepo, Louz og hele universets skæbne i det uvisse. Men i stedet for at forsøge at fortsætte handlingen, valgte Jodorowsky at omskrive det hele og starte forfra. Der gik otte år før end at Jodorowsky havde fundet den rigtige tegner: José Omar Ladrönn. Ladrönns evner til at illustrere en forfalden, rusten og nedslidt verden passede perfekt til Jodorowskys visioner, og John Difool kunne endnu en gang redde verdenen.
I Danmark har Faraos Cigarer afsluttet, hvad de påbegynde med samleudgaverne Inkalen og Før inkalen og udgivet hele serien. Denne gang dog som enkeltalbum og ikke som en samleudgave.
Udgivelser i serien Den sidste Inkal
Album
Trivia
- Metabaronen, der optræder som bifigur i historien, har efterfølgende fået sin helt egen serie, Metabaronernes kaste, hvor hans helt specielle familieforhold uddybes over hele 10 bind.