ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Jodorowsky

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Alexandro Jodorowsky.jpg
Alejandro Jodorowsky Prullansky
Født:

17. feb. 1929, Tocopilla, Chile

Fábulas Pánicas - tidlig tegneserie tegnet af Jodorowsky selv

Jodorowsky med fornavnet Alexandro eller Alejandro (begge stavemåder bruges på hans hjemmeside), chilensk-fransk tegneserieforfatter. Alexandro Jodorowsky er en af de bedst kendte tegneserieforfattere i vor tid. Han er forfatteren af bl.a. Inkal-universet med serierne John Difool, Metabaronernes kaste og Teknofædrene, der i årenes løb har opnået kultagtig status blandt fans.

Baggrund

Alexandro Jodorowsky er født i Chile - hans forældre var russiske immigranter - og han startede rent faktisk sin karriere i teater- og filmbranchen, hvor han både har arbejdet som skuespiller, filminstruktør og manuskriptforfatter. Helt tilbage i 1953 rejste han væk fra Chile, og kom til Paris for at studere mimespil under Marcel Marceu. Heraf udsprang (blandt andre ting) en periode hvor Jodorowsky selv tegnede en ugentlig stribe i det mexicanske blad Heraldo Cultural.

Midt i tresserne eksperimenterede han med performance art, med emner som religion og vold - emner der senere optræder i mange former i de historier han skriver. Hans skrivende tegneseriedebut skete i 1966 med historien til en fremtidssaga ved navn Anibal 5.

I halvfjerdserne fik han et gennembrud med film; en af de allermest kendte er westernfilmen El Topo, som han selv skrev, instruerede og spillede hovedrollen i. Hans film, ligesom hans andre historier, er mystiske, mørke og og spirituelle, på grænsen (eller nogle gange over grænsen) til det ekstreme, men er man Jodorowsky-fan, er det et must.

En anden kendt og berygtet historie er Jodorowskys forsøg på at lave Frank Herberts fortælling Dune som film - projektet faldt ultimativt til jorden, men rækken af involverede er spændende: illustratoren Chris Foss blev hyret til at designe rumskibene, H.R. Giger skulle skabe Harkonnens familie og verden, Moebius tegnede efter sigende tusindvis af skitser, Pink Floyd tilbød at skrive musikken til filmen, og folk som Orson Welles, Gloria Swanson og Salvador Dali blev castet til at spille roller. Projektet faldt dog sammen i 1977, og filmen endte i sidste ende i hænderne på David Lynch, der filmede den i 1983, med middelmådige anmeldelser. Jodorowsky har været involveret i flere film siden da, både som manuskriptforfatter og instruktør. Han har en ny film i produktion, der forventes færdig i 2009, kaldet King Shot.

Efter Dune-projektet faldt til jorden, skrev han i 1978 for første gang en historie med Moebius som tegner, historien Les yeux du chat (Kattens øjne), og kort tid derefter opfandt de historien og universet til et af deres mest berømte værker, John Difool.

Jodorowsky er umådelig varieret og kreativ, og har siden starten af John Difool arbejdet med mange andre kunstnere og har skrevet til utallige serier, heriblandt Eventyret om Alef-Thau (en fantasy fortælling), Den hvide lama (en historie om buddhisme og det spirituelle), samt spin-off serier fra John Difool-universet, såsom Metabaronernes kaste og Teknofædrene. Han har skrevet historien The war of Megamex til den japanske tegner/forfatter Katsuhiro Otomo (der har tegnet serien Akira), han har arbejdet med den erotiske tegner Milo Manara på middelalder-serien Borgia, har skrevet den voldsomme fortælling Juan Solo og for nyligt westernserien Bouncer - og flere enkelte album oveni.

Serier og album

Listen er langtfra komplet:

Eksterne links