ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Anders And ekstra

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Anders And ekstra.jpg


Anders And ekstra er et månedsblad, der blev udgivet af Gutenberghus og senere Egmont Serieforlaget. Bladet startede i 1977 som erstatning for Walt Disney's ekstra-hæfte, men var i de første 31 år generelt af lavere kvalitet end forgængerne Walt Disney's ekstra-hæfte og Walt Disney's månedshæfte.

I starten af 1980'erne var Anders And ekstra et eksperimenterende blad der trykte de serier man ikke turde trykke i ugebladet, f.eks. italienske serier ligesom i Walt Disney's ekstra-hæfte. I 1988 begyndte Fedtmules alter ego Agent A38 så at dukke op - en serie fra Frankrig - og Gutenberghus begyndte sågar selv at producere serier med ham. Ligeledes kom der Mickey- og Fedtmule-serier fra Frankrig, bl.a. med gammelkendte figurer fra Gottfredson-serier som medvirkende. Også Basil Mus fik et sted at være i bladet.

Anders And ekstra var også det sted hvor redaktionen stak fingeren i jorden i forhold til Don Rosas serier, efter at man havde prøvet med juletræsserien i Mandelgaven 1988. Der blev bragt 3 Rosa-serier fra forlaget Another Rainbow i nr. 9, 1989, samt nr. 2 og 10, 1990. I nr. 2, 1991 kom så en af Rosas tidlige historier for Egmont, Skatten på havets bund, endda med Rosas forside.

Op igennem 1990'erne var der en stor produktion, så det var dansk materiale der var i hæftet. I 1999 skiftede bladet imidlertid hest og blev udelukkende genoptryk, krydret engang imellem med en hollandsk serie. I 2004 begyndte man en kort periode med et fænomen kaldet ønske-historien. I 2007 var der en kort periode artikler i bladet.

Fra nr. 5, 2008 fik bladet dog en ansigtsløftning og indeholdt de sidste 7 år overvejende kvalitetsserier, bl.a. Don Rosas længere historier i kronologisk orden og med de originale forsider. Se forsiderne i artiklen Don Rosa i Anders And ekstra og oversigten i artiklen Don Rosa i danske serieblade.

Don Rosas serier har med mellemrum været udgivet i Anders And ekstra, se også artiklen Don Rosa i danske serieblade. I AAE nr. 5, 2008, begyndte en relancering af Rosas længere historier i kronologisk orden og med de originale forsider. Flere af forsiderne er ikke udgivet tidligere i Danmark i deres fulde størrelse, de er kun udgivet formindsket i Hall of Fame - Don Rosa. I 2008-2009 var hans historier i hvert 3. nummer; i 2010-2012 i hvert nummer, der dog kun udkom hver 2 måned.

I 2013 blev bladet igen et månedsblad, nu med en historie af Carl Barks i hvert andet nummer og en lang eller flere korte historier af Rosa i ca. hvert andet nummer. Ved udgangen af 2014 blev Anders And ekstra afløst af bladet Anders And Classic.

Forsider

Se også

En oversigt over Walt Disneys serier og enkelthæfter findes i artiklen Walt Disney's.

Eksterne links