ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Edgar P. Jacobs

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
EP Jacobs.jpg
Edgar Pierre Jacobs
Født:

30. marts 1904

Død:

20. februar 1987

Edgar Pierre Jacobs var en belgisk tegneserieskaber fra Bruxelles, mest kendt for sin eventyr-, spændings- og science fiction-serie Blake og Mortimer. Han er vidt respekteret for sin flotte tegnestil - et skoleeksempel på stilen Ligne claire - samt sine komplekse plot og figurgallerier.

Baggrund

Jacobs havde siden sin barndom haft en fascination for dramatik, hovedsageligt indenfor musik og tegning. Han var også vild med opera, og arbejdede som ung mand med mange forskellige job på mindre operaopsætninger, heriblandt scenografi, maleri, baggrundsdekoration og sangtekster. Omkring 30'erne udmærkede han sig endda som barytonsanger. Ind imellem dette tog han diverse småjob som reklametegner når de bød sig. Op imod 40'erne helligede han sig mere og mere tegnearbejdet og blev ansat på det belgiske ugeblad Bravo, hvor han tegnede til noveller og andre fortællinger.

Studios Hergé

Starten på et egentligt gennembrud kom i 1942 under tyskernes besættelse, da han af Bravo blev bedt om at tegne en afslutning på Alex Raymonds serie Jens Lyn, der var blevet forbudt af tyskerne. Selvom tyskerne også censurerede det belgiske tiltag efter et par uger, arbejdede Jacobs herfra på en idé til sin egen science fiction- historie: U-strålen, tegnet stort set i samme stil som Jens Lyn.

Historien blev udgivet i Bravo i 1943, og omkring dette tidspunkt fik Jacobs arbejde som baggrundsmaler på en teateropsætning af Faraos cigarer. Jacobs håndværk fangede Hergés opmærksomhed, og de to blev gode venner. Jacobs blev hyret som assistent, da albummene Tintin i Congo, Tintin i Amerika, Ottokars scepter og Den Blå Lotus skulle gentegnes. Senere arbejdede han som forfatter og tegner på dobbeltalbummene »Enhjørningen«s hemmelighed/Rackham den Rødes skat og De 7 krystalkugler/Soltemplet. Som en lille hyldest lavede Hergé små referencer til Jacobs i Tintin-historierne, mest kendt er nok én af mumierne på forsiden af albummet Faraos cigarer, som Hergé navngav "E.P. Jacobini", da Jacobs var en ivrig ægyptolog.

Blake og Mortimer

Jacobs som ældre

I 1946 blev Jacobs inviteret med, da seriemagasinet Tintin tog sin begyndelse, og heri blev Jacobs første Blake og Mortimer-historie udgivet, nemlig Kampen om verdensherredømmet. Jacobs arbejdede stadig for Hergé, og året efter bad han om at blive krediteret for sit arbejde på Tintin. Da Hergé nægtede, skiltes de to professionelt, omend de forblev venner privat. Jacobs fortsatte sit arbejde med Blake og Mortimer, der fortsat blev udgivet i seriejournalen Tintin, og i 1950 blev hans egentlige gennembrudsalbum, Pyramidens hemmelighed, udgivet. Serien fortsatte i de efterfølgende år stærkt, og Jacobs nåede at tegne yderligere 6 historier med det berømte makkerpar før sin død i 1987 under arbejdet med Professor Satos 3 formler, 2. del. Albummet blev færdiggjort af Bob de Moor.

Jacobs blev efter sin død hyldet med to sten-sfinxer, en på det sted hans barndomshjem stod i Bruxelles, en anden ved hans grav på kirkegården i Lasne nær Bruxelles.

Værker af Edgar P. Jacobs

Enkelthistorier

Blake og Mortimer

Blake og Mortimers klassiske eventyr / Faraos klassikere

 1. Kampen om verdensherredømmet 1: Den gule fare
 2. Kampen om verdensherredømmet 2: Mortimers flugt
 3. Kampen om verdensherredømmet 3: Sværdfiskens hævn

Blake og Mortimer

 1. Pyramidens hemmelighed 1: Manethons papyrus
 2. Pyramidens hemmelighed 2: Horus' kammer
 3. Det gule mærke
 4. SOS meteorer
 5. Marie Antoinettes halssmykke
 6. Den djævelske fælde
 7. Gåden om Atlantis
 8. Professor Satos 3 formler 1: Mortimer i Tokio
 9. Professor Satos 3 formler 2: Mortimer mod Mortimer (færdiggjort af Bob de Moor)

Efter Jacobs' død er hans serie Blake og Mortimer fortsat af en række forskellige makkerpar, bl.a. Jean Van Hamme / Ted Benoît, Yves Sente / André Juillard og Jean Van Hamme / René Sterne.

se hele serien på Blake og Mortimer

Eksterne links