ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Jijé

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
   
Jijé.jpg
Joseph Gillain
Født:

13. januar 1914 i Gedinne

Død:

19. juni 1980 i Versailles

Signatur - Jijé.jpg
   

Den belgiske tegneserieskaber Joseph Gillain, som signerede sine værker Jijé efter den franske udtale af forbogstaverne J.G., var en pioner på det belgiske tegneseriemarked.

Han har tegnet flere kendte serier, bl.a. tidlige Splint & Co., Jerry Spring og Luftens Ørne. Han var far til manuskriptforfatteren Philip.

Jean Giraud stod i lære hos Jijé, og læremesteren tegnede nogle sider af lærlingens serie Blueberry.

Jijés bror Henri var bl.a. tegneserieforfatter og skrev under pseudonymerne Jean Darc og Luc Bermar.

Historie

I 1936 begyndte Jijé sin tegneseriebane på det katolske blad Le Croisé, hvor han skabte serien Jojo, tydeligt inspireret af Hergés Tintin. I 1939 skabte han for et andet blad, Petits Belges, den mere personlige serie Blondin et Cirage.

I 1939 begyndte han også sin bane på bladet Spirou og indledte et langvarigt samarbejde, som var med til at definere hans egen karriere og omdefinere både bladet Spirou, dets hovedserie Splint & Co. og det belgiske seriemarked som helhed.

Da anden verdenskrig nåede Belgien, standsede importen af amerikanske tegneserier, som tidligere var en stærk bestanddel i bladet Spirou, og Jijé fortsatte flere af de amerikanske serier ved at imitere stilen i originalserierne. Efterfølgende blev de amerikanske serier skiftet ud med nye belgiske, og sammen med redaktøren og manuskriptforfatteren Jean Doisy skabte Jijé i 1941 agentserien Valhardi.

Ved slutningen af krigen lykkedes det Jijé at starte et studie og samle nogle af de dygtigere unge tegnere på dette tidspunkt, nemlig Franquin (Splint & Co.), Morris (Lucky Luke) og Will (Tim & Thomas). Disse fire kom til at blive kendt som Bande des quatre (De fires bande), og stilen de udviklede som Marcinelle-skolen, opkaldt efter byen Marcinelle, hvor forlaget Dupuis havde sit kontor, og hvor de arbejdede.

Da anden verdenskrig endelig var ovre, begyndte Jijés karriere for alvor, og dette blev starten på det, der normalt defineres som den belgiske tegneseries guldalder.

Jijé tegnede, sammen med sit studie, adskillige sider til Spirou om ugen og opmuntrede også til nye tegneserier i bladet som Lucky Luke af Morris.

Litteratur

Eksterne links