ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Lykkevandet

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
« Klatten kommer Seriel rækkefølge Rejsen til Ramashanka »
 
 

Søren Spætte album 2.jpg

Søren Spætte album 2
Forfatter: Freddy Milton
Tegner: Freddy Milton

Danske udgaver:

Bibliotekernes resumé

3 millioner poser pebermyntepastiller blandet i grundvandet gør, at folk bliver lykkelige af at drikke vandet. Smarte forretningsfolk er ikke sene til at udnytte det.

Forsider

Freddy Milton og Søren Spætte, Carl Barks og Anders And

Det er velkendt, at Carl Barks har begejstret og inspireret rigtig mange læsere kloden rundt. For mange tegnere har begejstringen og inspirationen ikke været mindre. Carl Barks har tillige ansporet mange tegnere; "kunne jeg dog bare lave noget, der lignede…" Det kunne og kan de fleste fortsat ikke, døm selv. Ikke desto mindre forsøger mange med større eller mindre elegance at tegne deres Anders And-historier ind i det Barks'ke univers.

Et godt eksempel er for eksempel Don Rosa. Ingen kan være i tvivl om hans historiers placering i Barks' Andeby-univers. Indimellem drives det så vidt, at hans historier fremstår som en slags arvtager eller eftertid. Det er nu ikke temaet her.

Andre kan elegant og med betydelig effekt, ”løfte deres egne historier” ved inspiration eller brug af andres historiers små ballader, gags mm. Omsat i så fin en samklang med deres egen historie, at de fleste læsere ikke bemærker nogen inspiration endsige eventuelt kunstnerisk ”tyveri”.

Freddy Milton tegnede sidst i halvfjerdserne, blandt andet, fire meget læseværdige Søren Spætte-album, som blev udgivet af Interpresse.


I det følgende sammenstilles indledningen fra Freddy Miltons "Lykkevandet" med Carl Barks' "No such Varmint", DD One Shot 318 fra 1951, oversat af Sonja Rindom til "Anders And og Søslangen", som udkom første gang i Solohæfte nr. 21 fra 1955):

Lykkevandets indledning (side 3) er "ualmindelig meget" Carl Barks-inspireret. Den er veldrejet, stimulerende og giver lyst til at fortsætte læsningen:

"No such varmint"s rude 3:
Rip, Rap og Rup, sukker og snakker. Nogen gør det så godt, mens andre gør det så dårligt (for nu at oversætte pænt)
"Lykkevandets" rude et:
Tip og Top, sukker og snakker. De undrer sig over, hvorfor nogen har så let ved at tjene penge, mens andre må arbejde hårdt

De to ruder indeholder jo unægteligt ret ens udsagn og attituder. Tip og Top er dog lidt mere undrende end Rip, Rap og Rup, som har en mere kontant holdning til folks stræben efter succes (eller mangel på samme...)

Videre på indledningen hedder det:

Bankdirektør køres af chauffør i cabriolet. "...Han er rig og succesfuld..." siger Rip, Rap og Rup
Bankdirektør køres af chauffør i cabriolet. "...Han er rig og respekteret.." siger Tip og Top

Flere succesfulde personer vises i de i de følgende ruder. Derefter dukker henholdsvis Søren Spætte respektive Anders And op. Rip Rap og Rup er flove over Anders And, i foregående rude vises han selv at være glad og meget veltilfreds. Derfor overaskes han over Rip, Rap og Rups skælden ud. Tip og Top er kede af, at Søren Spætte er arbejdsløs. Selv virker Søren nu ikke særlig nedtrykt.

Søren Spætte får faktisk nyt job, og derefter bliver der tale om en ganske anden historie i et helt andet univers end Anders Ands. Historien er først og fremmest sjov og veltegnet, men Freddy Milton formår også med humor at prikke til en række sociale og samfundsmæssige temaer fra den virkelige verden.

For eksempel vil Søren Spættes arbejdsgiver ikke påtage sig ansvaret for fejl i fremstillingen i en bolsjefabrik og de deraf følgende problemer. Problemerne er dog ikke værre end, at der deraf opstår "lykkevand" som herefter er historiens omdrejningspunkt. Dette "narkotikum" tiltrækker, foruden forbrugere, også grådige og skrupelløse slyngler, som dog alle må opgive deres umoralske foretagender til sidst. Mod slutningen forbydes Lykkevandet, ikke uden problematisering og i historiens slutning er der kim til stoffet på ny.

Freddy Milton er skaber (og har ophavsretten) af figuren Hans Vig og har denne med i historien. Hans Vig er en moralsk anløben figur, det fremgår fikst af navnet (sig navnet højt). Hans Vig indgår også i albummet Klatten kommer.