ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Michael Moorcock

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Engelsk forfatter af blandt andet science fiction og fantasy.

Blandt tegneserielæsere er Moorcock nok mest kendt for at være manden som skabte figuren Elric of Melnibourne, men som forfatter spænder han over en lang række genrer, således var han en af foregangsmændene omkring tidsskriftet "New Worlds" som var bannerførere for den såkaldte "New wave" indenfor science fiction.

Elric og de øvrige Eternal Champions

Moorcock er forfatter til en lang række bøger indenfor sværd og troldom som henter tydlig inspiration fra blandt andet Robert E. Howard. En del af dem er skrevet meget hurtigt, på helt ned til 72 timer, for blandt andet at skaffe penge til at holde New Worlds kørende.

Elric og de øvrige figurer er inkarnationer af en "Eternal champion" i forskellige alternative universer (Moorcock taler om et multivers i stedet for et univers), som alle inddrages i striden mellem orden og kaos. Elric er den mest kendte af i starten en svagelig albino der har store problemer med at holde sig på tronen i Melnibourne, men trolddom og siden det sorte sværd Stormbringer hjælper ham til at erobre landet tilbage da hans bror forsøger at fortrænge ham fra tronen.

Brugen af sværdet Stormbringer viser sig dog at være skæbnesvanger for Elric, for det sorte sværd opsuger sjælene fra de mennesker han dræber og snart er det svært at se om det er Elric der styrer det sorte sværd eller omvendt. Modsat de fleste andre helte i sværd og troldom genren bliver han derfor en tragisk helt som kan se sin verden gå under gennem sine egne handlinger.

Moorcocks form for sværd og troldom har inspireret en del serietegnere. Elric optræder således i Roy Thomas og Barry Windsor-Smiths Conan historie "Stormbringer". Elric er også flere gange lavet som tegneserie, blandt andet i samarbejde mellem Moorcock og Walter Simonson. De to har så sent som i 2007 annonceret at et nyt kapitel ville blive føjet til Elrics saga.

Musik

Moorcock optrådte på et tidspunkt sammen med det engelske band Hawkwind med oplæsning af sine digte. Omvendt lod han Hawkwind optræde som hovedpersoner i to af sine bøger, ligesom en af hans bøger er dedikeret til Hawkwinds daværende bassist Ian "Lemmy" Kilmister som senere dannede Motorhead.

Moorcocks historier inspirerede også den amerikanske gruppe Blue Oyster Cult som inkluderede nummeret "Black blade" med tekst af Moorcock på albummet "Culteosaurus erectus". "Black blade" er baseret på historien om Elric of Melnibourne. Mere kendt er nok det senere samarbejde på nummeret "Veteran of the psychic wars" som optræder på albummet "Fire of unknown origin", dette nummer blev senere anvendt som underlægningsmusik til filmen Heavy Metal.

Jerry Cornelius

Jerry Cornelius optræder første gang i bogen "The Final Programme" fra 1968. Han er en tvetydig figur, initialer tilfælles med Jesus Christ, ambivalent seksualitet, snigmorder og antihelt. Moorcock har skrevet en del historier om Jerry Cornelius, i nogen tilfælde optræder han som bifigur i Eternal Champion bøgerne under varierende men letgenkendelige pseudonymer, i andre er han selv hovedpersonen. Moorcock har givet andre forfattere frie hænder til at bruge figuren, hvilket har ført til historier af Brian Aldiss, M. John Harrison, Norman Spinrad og James Sallis. I tegneserieverdenen kan Moorcocks indflydelse ses i Moebius' album Jerry Cornelius' hermetiske garage.