ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Robert E. Howard

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Robert Howard.jpg
Robert Ervin Howard
Født:

22. januar 1906 i Peaster, Texas

Død:

11. juni 1936 i Cross Plains, Texas

Amerikansk pulp-forfatter, mest kendt for at have skabt barbaren Conan og Kong Kull som begge blev udgivet i 70'erne af Marvel Comics og trykt på dansk i Seriemagasinet. Hans figur Red Sonya of Rogatino inspirerede Roy Thomas til at skabe Røde Sonja som en bifigur i Conan. Hun har senere fået sin egen serie, først hos Marvel og senere hos Dynamite Entertainment.

Howard er mest kendt for sine historier indenfor genren "Sværd og trolddom", men han skrev i løbet af sin meget korte karriere indenfor en lang række generer som også omfattede historier om boksere, western og endda historier om søfolk i vandene omkring Kina, på trods af at han ikke bevægede sig udenfor fødestaten Texas.

I 2008 annoncerede Dark Horse serier baseret på Howards figurer Solomon Kane og King Kull, skrevet af Scott Allie som ellers mest er kendt som redaktør på tegneserieudgaven af Buffy the Vampire Slayer. Solomon Kane har tidligere været udgivet som mini-serie hos Marvel Comics.

I 2009 annoncerede Dark Horse endvidere et genoptryk af de oprindelige serier med Kull og Solomon Kane fra Marvel Comics. En speciel udgivelse samlede første bind af disse genoptryk med første bind af det tilsvarende genoptryk af Conan i en boks med titlen "Robert E. Howard Chronicles".

Danske indflydelser

Robert E. Howard var stolt af sine irske og keltiske rødder, men har også ganske svag forbindelse til Danmark. Således skriver han i 1934 i et brev til August Derleth:

"My great-great-grandfather, the one born on the ocean was carried ashore at New York, thence southward by his family, and his wife was from the west coast of Ireland and their son, my great-grandfather, born in South Carolina, married a georgia woman whose father was born in Denmark." [1]

Hans danske aner omtales også i en kort selvbiografi som han sendte til "Weird Tales" som stod for udgivelsen af en lang række af hans historier. Uddraget af brevet findes i [2] hvis forfatter er født og opvokset i Danmark, men nu bosiddende i Wisconsin, USA.

De første danske album med Conan gjorde opmærksom på at Cimmeria som Conan stammer fra kunne være en hentydning til Himmerland, på lighed med de kimbere som før kristi fødsel forsøgte at invadere romerriget. Og der er ingen tvivl om at Howard var bekendt med dansk og europæisk historie, hvilket kan ses af hans brevvekslinger.

Allerede som tiårig, efter at have besluttet sig for at blive forfatter begynder han en historie om en ung dansk viking ved navn 'Boealf'. I et brev til Lovecraft skriver han:

"Racial loyalties struggled in me when I chronicled his ravages. Celtic patriotism prevented him from winning all his battles; the Gaels dealt him particular with gusto and the way he plundered them was a caution; I finally left him safely ensconced at the court of Canute, one of my child-hood heroes" [3]

Howard og Lovecraft

Ud over sin kraftige indflydelse på "Sværd og trolddom" som genre havde Howard en løbende korrespondance med sin samtidige H.P. Lovecraft til hvis Cthulhu-mytologi han også bidrog med flere historier. Flere af de monstre som Conan møder i Howards historier kan siges at have lighedspunkter med Lovecrafts mytologi.

L. Sprague de Camp vs. puristerne

I gennem en lang årrække var seks ud af de tolv bind af historier om Conan ikke skrevet af Howard selv, men var tilføjelser eller omskrivninger af Howards historier i andre genrer som den amerikanske science fiction forfatter L. Sprague de Camp havde foretaget som ejer af boet efter Howard.

Gennem mange år har der været en kraftig diskussion iblandt fans af Howard hvor en gruppe som blandt andet omfattede Glen Lord ønskede værkerne ført tilbage til deres oprindelige form, hvilket er sket i forbindelse med fejringen af 100 året for Howards fødsel.

Robert E. Howard på film

Ud over flere film baseret på Howards figurer Conan og Røde Sonja er han selv emnet for filmen "The Whole Wide World" som beskriver forholdet mellem Howard og Novalyne Price, den eneste kvinde i Robert E. Howards liv ud over hans dominerende moder. Renée Zellweger spiller rollen som Novalyne, mens Howard spilles af Vincent D'Onofrio. Filmen blev sendt på TV2 Film om morgenen d. 22 august 2007.

I slutningen af 2007 blev en filmatisering baseret på Howards figur Solomon Kane annonceret. Filmen forventes ude i 2010. Prøver på filmen kan blandt andet findes på Superhero Hype.

En filmatisering af Red Sonja er også annonceret, men de forventes at have stærkere forbindelse til tegneserieudgaven som blev skabt af Roy Thomas end til Howards oprindelige figur. En af de gennemgående skurke hos både Conan og Red Sonja er Thulsa Doom.

I sommeren 2008 annonceredes en ny film baseret på denne figur. Thulsa Doom optrådte også i den første filmatisering af Conan i skikkelse af James Earl Jones.

Eksterne links

Hovedparten af nedenstående links er efter anbefaling i [4]

Noter og litteratur

  1. Mark Finn, Blood & Thunder - the life & art of Robert E. Howard, MonkeyBrain Books, 2006.
  2. Leon Nielsen, Robert E. Howard - A Collector's Descriptive Bibliography with Biography, McFarland, 2007.
  3. Mark Finn, Blood & Thunder - the life & art of Robert E. Howard, MonkeyBrain Books, 2006.
  4. Leon Nielsen, Robert E. Howard - A Collector's Descriptive Bibliography with Biography, McFarland, 2007.