ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Sjarly

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Modeste et Pompon.jpg

Sjarly (Modeste et Pompon), humoristisk stribeserie af André Franquin. Hollandsk titel Ton en Tinneke. Serien gik herhjemme oprindeligt i Fart og tempo under titlen Fumle.

Om serien

Serien om Sjarly er resultatet af et brud, Franquin havde med forlaget Dupuis, hvor han arbejdede med ugebladet Spirou i midten af halvtredserne. På grund af bruddet tegnede Franquin derfor en 5-årig kontrakt med forlaget Le Lombard og leverede i årene 1955-59 ugentligt en side af serien om Sjarly til konkurrentbladet Tintin. Bruddet mellem Franquin og Dupuis blev dog relativt hurtigt løst, og Franquin kunne gå tilbage til Spirou, selv om han dog stadig var bundet af kontrakten med Lombard. Dermed blev Franquin en af få tegnere, som arbejdede for de to store belgiske serieblade samtidligt, en situation som de to redaktører oftest prøvede at undgå.

Franquin var efter sigende ikke selv ret glad for serien, så efter kontraktens udløb holdt han op med at arbejde på den. Hans arbejde er udgivet i 3 eller 4 album (afhængig af version) i Frankrig, Holland, Danmark, Norge og måske andre lande. Det fylder 182 plancher, se denne oversigt.

Til manuskripterne fik Franquin bl.a. hjælp af Greg, Tibet, Goscinny, Peyo, Loulou og Craenhals.

Efter Franquin blev serien overtaget af andre. Her er en liste (måske ikke komplet) over forfattere & tegnere:

Ingen af albummene efter Franquins tid er udgivet på dansk. Men i Norge, hvor serien hedder Tobben, er 2 album af Michel de Bom & Walli udgivet.

Album i serien

  1. Sjarly og de andre
  2. Køb noget Sjarly
  3. Sjarly går amok
  4. Sjarly i tossekassen

Norsk fortsættelse

  1. Tobben blir hanegal
  2. Tobben blir sprøytegal

Bogserien 'luksusbind'

Interpresse udgav i 1983 de fire album indbundet i samme serie som Vakse Viggo luksusbind nr. II-IV i 1000 nummererede eksemplarer.

Forsider

Eksterne links