ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Hemmelig identitet

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Koncept ofte anvendt indenfor tegneserier med en Superhelt i hovedrollen. Når helten ikke er beskæftiget med at redde verden eller bekæmpe forbrydelser optræder vedkommende under en civil identitet som kan være meget tæt på eller langt fra den rolle vedkommende udfylder som helt.

Blandt de mest kendte hemmelige identiteter kan nævnes Superman/Clark Kent, Batman/Bruce Wayne og ikke mindst den for nyligt afslørede Spider-Man/Peter Parker.

Ideen har muligvis rod i historiske og mytologiske fortællinger som for eksempel ridder-romanens brug af den sorte eller navnløse ridder, eller mytologiens fortællinger om hvordan guder og halv-guder færdes iblandt menneskene i forklædning.

Helte uden hemmelig identitet

Selv om den hemmelige identitet ofte betragtes som en integreret del af historier med superhelte, så findes der eksempler på helte hvis civile identitet er offentligt kendt. Fantastic Four er for eksempel kendt af offentligheden, men bibeholder dog stadig uniformen og kodenavnene som ellers er kendetegn ved helte der ikke ønsker deres identitet kendt.

Hvilken identitet er den virkelige?

Det oprindelige koncept for den hemmelige identitet var at helten til daglig var et helt almindeligt menneske som i visse situationer tog et kostume på og bekæmpede forbrydere eller reddede verden, men for visse figurer er det deres alter ego som superhelt der træder i forgrunden. Flere steder i Batman påpeges det at Batman er den egentlige personlighed, mens at playboy millionæren Bruce Wayne er en rolle han påtager sig.

Identity Crisis vs. Civil War

I nyere tid har den hemmelige identitet været under pres og betragtes af nogen som et forældet koncept der hører fortiden til. De to store amerikanske forlag DC Comics og Marvel comics har valgt en forskellig tilgang til dette.

Hos DC blev emnet taget op i historien "Identity crisis" af Brad Meltzer, som argumenterer for at den hemmelige identitet er nødvendig for at beskytte de pårørende til helten mod overgreb. Meltzer sætter sagen på spidsen ved at lade nogen medlemmer af Justice League tage meget drastiske midler i brug for at beskytte den hemmelige identitet.

Hos Marvel går man en anden vej i forbindelse med "Civil War", hvor den ene part i striden, under ledelse af Iron Man arbejder for at alle superhelte skal lade sig registrere hos regeringen med deres virkelige identiet for at kunne arbejde som helte. Som en del af argumentationen for deres side af striden afslører først Iron man og senere også Spider-Man deres hemmelige identiteter.