ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Fantastic Four

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Fantastic Four
Fantastic Four.jpg
Fantastic Four
Leder:

Ingen formel struktur, men i praksis er det Mr. Fantastic

Oprindelige medlemmer:
Tidligere medlemmer:

Mens medlemmer af det oprindelige hold har været borte har forskellige helte deltaget, blandt andet Luke Cage, Storm og Black Panther

Hovedkvarter:

Baxter bygningen og Four Freedoms Plaza

Udgivelse
Udgiver:

Marvel Comics

Dansk udgiver:

Egmont Serieforlaget

Debut:

Fantastic Four Vol. 1 #1, nov. 1961

Dansk debut:

De Fantastiske 4 nr. 1, 1967

Skabere:

Stan Lee, Jack Kirby

Amerikansk gruppe af superhelte, skabt af Stan Lee og Jack Kirby for Marvel Comics. Fra seriens danske start og frem til 1999 hed gruppen De fantastiske fire. Men i 1999 blev besluttet, at alle Marvels figurer skulle have samme navn på dansk som på amerikansk.

Oprindelse

Efter sigende skulle Stan Lee have fået besked på at skabe en gruppe af superhelte efter at hans forlægger havde hørt, at DC Comics havde introduceret deres egen gruppe i form af Justice League. Stan Lee videregiver historien i sin selvbiografi "Excelsior", men andre kilder hævder, at den golfmatch, hvorunder Martin Goodman og Jack Liebowitz diskuterede emnet, aldrig har fundet sted.

Ved at skabe Fantastic Four bryder Stan Lee med flere af de etablerede spilleregler for superhelte, for eksempel har gruppen ikke nogen hemmelige identiteter eller et skjult hovedkvarter. I stedet lever de i fuld offentlighed i Baxter-bygningen og har et offentligt omdømme som helte at skulle pleje. I serien har Fantastic Four også deres egen tegneserie, ligesom Marvel Comics indgår som forlag. Denne form for selv-reference ses også senere hos blandt andet X-Men, Avengers og Nova.

Truslen fra Galactus

I løbet af de første 50 numre af serien møder Fantastic Four en række stadigt større udfordringer, men i forbindelse med numer 50 introduceres en af Marvels klassiske skurke i form af Galactus. Galactus er et væsen ældre end universets skabelse som konstant hungrer efter energi. Det betyder at han må fortære hele planeter. Det lykkes Fantastic Four at afværge truslen fra Galactus, men han bliver en tilbagevendende figur i deres univers. I forbindelse med John Byrnes tid som tegner og forfatter på Fantastic Four oplever man endda at Reed Richards forsvarer Galactus position i den kosmiske sammenhæng. Byrne medvirker i øvrigt selv i historien.

Historien om Galactus førte også til introduktionen af hans herold Silver Surfer som også blev en tilbagevendende figur som senere fik sin egen serie. Nogen fortolkninger af figurerne ser Galactus som en manifestation af en gammeltestementelig gud, mens Silver Surfer optræder som en kristus-manifestation. En del af disse fortolkninger buder i at Silver Surfer i flere historier kæmper mod Mephisto, en djævle-lignende dæmon.

Reed Richards og Victor von Doom

I forbindelse med sin tiltræden som forfatter på serien udtalte Mark Millar at hvis Galactus skulle ses som gud, så var Reed Richards og Victor von Doom Marvel universets svar på Kain og Abel. Reed Richards og von Doom mødes første gang på universitetet hvor de begge har potentiale til at blive jordens største begavelse. Richards opdager en fatal regnefejl i et eksperiment som von Doom ønsker at udføre, men trods advarslerne vælger von Doom at gå videre. Resultatet bliver en eksplosion som efterlader von Doom frygteligt vansiret. Victor von Doom bliver bortvist fra universitetet og dukker først op flere år senere som Doctor Doom iført en grøn kappe, en teknologisk avanceret rustning og en jernmaske som skjuler hans vansirede ansigt.

Dr. Doom bliver en tilbagevendende skurk i både Fantastic Four og det øvrige Marvel univers.

Civil War

Fantastic Four har været meget centralt placeret i forbindelse med Marvels store crossover Civil War. The Human Torch blev overfaldet af en menneskemængde, mens begivenhederne skabte spænding mellem Reed og Sue Richards som viser sig at have sympati for hver sin lejr i konflikten.

Begivenhederne i Civil War er i skrivende stund delvist udgivet i det danske Spider-Man. I en forløber til Civil War, som ikke er udgivet på dansk, afsløres det at Reed Richards har været medlem af en hemmelig gruppe der omtales som Illuminati. Denne nu dybt spilttede gruppe er ved hjælp af et retcon blevet indsat som en slags skygge-regering for superheltene som har været med til at trække i trådene lige siden krigen mellem de galaktiske imperier Kree og Skrull.

Efter Civil War

Begivenhederne i Civil War førte til en alvorlig belastning for ægteskabet mellem Sue og Reed Richards. Derfor havde begge brug for en periode til at genoprette deres forhold. I den mellemliggende periode blev deres pladser på holdet overtaget af Storm (X-Men) og Black Panther.

Senest er det blevet annonceret at manden bag Civil War, Mark Millar overtager posten som forfatter, med Bryan Hitch som tegner.

Filmatiseringer

Fantastic Four er i de senere år blevet filmatiseret to gange. Filmene fik blandt andet en del opmærksomhed på grund af valget af skuespillerinden Jessica Alba til rollen som Sue Richards. Alba som på daværende tidspunkt ved flere afstemninger var blevet valgt som en af verdens mest sexede kvinder var måske ikke det mest indlysende valg til en af Marvel universets få roller som hustru/moder. En tredje film er på vej.

Et tidligere knapt så succesfuldt projekt med at filmatisere Fantastic Four havde Mercedes Mcnab i rollen som Sue Richards. Hun blev ikke kendt på denne rolle, men oplevede siden en vis succes som Harmony Kendall i de to Joss Whedon TV-serier Buffy the Vampire Slayer og Angel.

Fantastic Four er flere gange blevet omsat til tegnefilm. Den seneste udgave har været vist på dansk TV i en version der er synkroniseret til dansk tale. Den oprindelige version kan stadigt ses online på Marvels hjemmeside for animerede serier.

Bøger

En lang række af seriens forfattere og tegnere bidrager i Comics Creators on Fantastic Four. Desuden findes også "Fantastic Four - The ultimate guide" som gennemgår de fleste væsentlige medlemmer og modstandere i serien.

Eksterne links