ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Superman

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Superman.jpg


Superman er en amerikansk superhelte-serie, skabt af Jerry Siegel og Joe Shuster i 1934 og første gang udgivet af forlaget DC Comics i 1938. Figuren Superman er en af de første superhelte der blev skabt (Batman stødte til nogle år senere), og vedbliver at være en af de mest populære og kendte superhelte i dag.

Supermans debut i Action Comics No. 1, juni 1938. Dette eksemplar af bladet blev solgt i 2010 for $ 1 000 000.
Supermans første optræden i eget serieblad, sommeren 1939.
Superman debuterede i Danmark i Familie-Journal nr. 39, 1940.
Det første hæfte i Danmark med Superman udkom i 1950.

Serien

Serien har i Danmark været udgivet af en række forskellige forlag, fra start i 1950 af Seriebladets Forlag, siden Allers Forlag og Arne Stenby. Igennem tegneseriehetzen stoppede udgivelserne mellem 1958 og 1966, men blev taget op igen af Interpresse og Forlaget I.K. A/S. Igennem 80'erne og 90'erne overtages udgivelserne først af Bonnier, og sidenhen Egmont. Sideløbende med bladserien er der også udgivet mange enkelt-historier og mini-serier i albumform.

Seriens forfattere og tegnere

Supermans baggrund

Læs også separat artikel: Superman (figur)

Superman selv stammer oprindeligt fra en fjern planet ved navn Krypton, hvor han som spæd blev sendt væk i et rumskib af sin far, Jor-El, da planeten var truet af en nært forestående udslettelse. Efter en længere rejse igennem rummet lander raketten på Jorden, nær byen Smallville og familien Kents landsted, hvorefter parret tager den lille dreng til sig og opfostrer ham under navnet Clark Kent. Igennem Clarks barndom går det op for ham og hans forældre, at han besidder en række utrolige kræfter, forårsaget af Jordens gule sol, og de beslutter at hemmeligholde hans identitet og skaber superhelten Superman.

Superman-hæfter i Danmark

Superman 1950-1952

Den første Superman-serie i Danmark blev udgivet af Seriebladets Forlag.

Indeholder serier om Superman, Superdrengen (der senere skifter til originalnavnet Superboy), Læderlappen (der senere skifter til originalnavnet Batman) samt Røde Pil.

Superman 1953-1954

Superman fortsætter som hæfte fra Allers Forlag, indtil tegneseriehetzen tager livet af det i 1954.

Raketserier 1958

I 1958 forsøger forlægger Arne Stenby sig med superserier i stribeformat i hæftet Raketserier. Superman hedder her Supermand.

Superman 1966-1978

Først i 1965 har hetzen lagt sig så meget, at man forsøger igen med superserier fra Interpresse. I første omgang udkommer Gigant, og fra 1966 udkommer både Superman og Batman i egne hæfter. I 1969 får Forlaget I.K. A/S (senere Williams Forlag), rettighederne til at udgive alle serierne fra DC Comics. Fra 1971 er hæfterne i farver.

Superman 1978-1986

Williams Forlag og Interpresse blev begge opkøbt af den svenske Bonnier-koncern. Så i 1978 skifter udgaven igen forlagsnavn, og man går tilbage til sort-hvid.

Superman 1987-1997

Hæfterne skifter til farver igen. Disse udgivelser markerer også DC Comics' skift til den "nye" Superman, tegnet af John Byrne, med ny nummerering begyndende fra nr. 1.

Superman 1997-

I 1997 overtager Egmont Serieforlaget alle bladudgaver fra Interpresse, der bliver nedlagt som forlag.

Supersolo

Blandet hæfteserie fra Interpresse, med længere historier med de forskellige superhelte. Superman har optrådt i følgende:

Superman-album

Superman-historier er også blevet udgivet i albumform, bl.a. i forskellige special-udgivelser, mini-serier, serien Superheltene og enkeltstående album.

Se også vores kategori om Superman

Andre optrædener