ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Iron Man

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Iron Man
Iron Man.gif
Virkeligt navn:

Anthony Edward "Tony" Stark

Tilknytning:

Avengers, Illuminati

Evner:

Ingen, men han bærer en højteknologisk rustning

Udgivelse
Udgiver:

Marvel Comics

Dansk udgiver:

Egmont Serieforlaget & G. Floy Studio

Debut:

Tales of Suspense #39, marts 1963

Skabere:

Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck & Jack Kirby


Iron Man er en amerikansk superhelt, udgivet af Marvel Comics. Pseudonymet dækker over multimilliardæren Tony Stark, der har udviklet en særlig rustning. Det er når han er iklædt denne, at han går under navnet Iron Man. Omverdenen ved ikke, at Tony Stark er Iron Man, men de ved dog at Iron Man er et våben/bodyguard som Tony Stark benytter sig af.

I forbindelse med den store Marvel event Civil War valgte Tony Stark dog at afsløre sin identitet for omverdenen, ligesom han efterfølgende overtalte Spider-Man til at gøre det samme.

Iron Man er et af de stiftende medlemmer af supergruppen Avengers, og som Tony Stark stod han for finansieringen af mange af deres aktiviteter, inklusiv opførelsen af deres hovedkvarter, Avengers Mansion.

Iron Mans skaber, Stan Lee, har ved flere lejligheder spøgefuldt påstået at Iron Man blev skabt som en del af et væddemål. Væddemålet gik på, at han kunne skabe en superhelt som både var rig, havde forbindelser til militær- og våbenindustrien og stadig få fans af genren til at synes om ham.

Som så mange andre helte fra Marvel Comics lider Tony Stark også under en række personlige problemer. Hans unikke evner til at opfinde våbenteknologi har ledt til at andre har forsøgt at udnytte hans teknologier til mindre noble formål, et faktum som plager hans samvittighed. Denne historie er samlet i trade paperback udgivelsen "Armor wars". Tony Stark har også haft problemer med alkoholisme i forbindelse med sine konfrontationer med figuren Obadiah Stane. I en periode hvor alkoholen havde taget magten fra ham, overtog Tony Starks trofaste ven James Rhodes rollen som Iron Man. Denne historie er op til filmens premiere samlet i en trade paperback med titlen "Demon in a bottle".

Filmatisering

Iron Man er også blevet filmatiseret (premiere 1. maj 2008). Filmen udmærker sig ved at være den første film som Marvel Comics selv står for finansieringen af. I løbet af sommeren 2008 indtjente Iron Man mere en 300 milioner dollars, hvilket var på højde med den fjerde Indiana Jones film. Tidligere filmatiseringer med Marvels helte i hovedrollen, som for eksempel Spider-Man, skete i samarbejde med blandt andet Sony. Rollen som Iron Man spilles af Robert Downey jr., hvilket har fået en del iagttagere til at bemærke et interessant sammenfald idet Downey jr. selv har haft problemer med afhængighed.

Ultimate Iron Man

Ligesom mange andre Marvel-helte har Iron Man et modstykke i Ultimate universet. Ultimate Iron Man er udgivet på dansk af G. Floy Studio. Ultimate Iron Man afviger fra den kendte Iron Man blandt andet ved at hans svaghed ikke er hjerteproblemer og at der er en anderledes forklaring på hans forkærlighed for de våde varer.

Iron Manual

I 90'erne udgav Marvel en bog med titlen The Iron Manual, som beskriver de mange teknologier som Iron Man/Tony Stark benytter sig af. I forbindelse med filmens premiere i 2008 udgav Marvel en opdateret udgave med titlen "All-New Iron Manual" af Eliot R. Brown. Et interview med forfatteren bag bogen kan læses her.

Eksterne links