ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Nic Broca

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Nic Broca.jpg
Nicolas Broca
Født:

18. april 1932 i Liége

Død:

7. februar 1993

Nicolas Broca, belgisk animator og tegner. Herhjemme er han nok mest kendt for sine 3 Splint & Co.-album, som han udarbejdede sammen med Raoul Cauvin.

Baggrund

Efter at være uddannet på Academy of Fine Arts i Liege var hans karriere dog hovedsageligt fokuseret på animation. Han startede i 1959 som assistent i baggrundsafdelingen på Belvision studios i Bruxelles med arbejde på filmen "Pinnocchio dans l'Espace". Derfra gik han kortvarigt over i reklamebranchen og arbejdede som animator.

Hans animationskarriere indenfor tegneserierelaterede film startede dog for alvor i 1966, da han vendte tilbage til Belvision. Her blev han involveret i tegnefilmsproduktioner af mange af de store franske serier, heriblandt Asterix, Lucky Luke, Tintin, Gulliver og Smølferne. Han fik ydermere job på studiet "Idéfix" i Paris og fortsatte på produktioner af Lucky Luke og Asterix.

I 1980 gik han så sammen med manuskriptforfatteren Raoul Cauvin (kendt fra Blåfrakkerne, Sammy m.fl.) og tegnede 3 album af Splint & Co.: Kuldechok i troperne, Den sorte boks og Støjsugeren. Disse album blev ikke videre godt modtaget, og albummene blev da også først udgivet i Danmark over 20 år senere, nemlig i 2005 af Egmont Serieforlaget.

Efter denne lille afstikker til tegneseriebranchen vendte Broca tilbage til animation og arbjedede på "Kid Cartoons" studios, hvor han bl.a. var med til at skabe 65 episoder af den animerede tv-serie for børn, "La bande à Ovide", sammen med tegneren Godi, samt serien "Les Snorky" - begge populære og succesfulde børneshows i Nederlandene.

Fra 1990 og frem til hans død blev en af hans sidste samarbejder en animationsserie kaldet "Les Tifous", bygget på figurdesign lavet af Franquin.

Nic Broca døde den 7. februar 1993.

De animerede tv-serier Les Snorky og Bande Ovide, begge udviklet af Nic Broca.
En af figurerne fra Les Tifous, designet af Franquin og viderudviklet til animationsserie af Nic Broca.

Eksterne links