ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Asterix

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Asterix og obelix.jpg

Asterix, Idefix og Obelix

 


Goscinny Uderzo.jpg Asterix.pngAsterix (Astérix) er en fransk tegneserie, skrevet af René Goscinny (nr. 1-24 og 32) og Albert Uderzo (nr. 25-34). Uderzo har tegnet alle albummene i hovedserien frem til nr. 34.
Serien bliver videreført af forfatteren Jean-Yves Ferri og tegneren Didier Conrad fra og med nr. 35.
Serien blev udgivet af Gutenberghus, Serieforlaget og Egmont Publishing fra 1969 til 2017. Fra 2019 udgives serien af Cobolt.

I de tidlige 1980'ere blev der udgivet et blad med gåder og hovedbrud, kaldet Astetrix. Bladet udkom i flere lande, herunder Danmark, Sverige og Grækenland.

Lidt om serien

Serien foregår i romertiden, og næsten hele Gallien er underlagt romernes herredømme. Men i en lille landsby ved kysten holder de stadig stand mod romerne ved hjælp af en magisk trylledrik. De to venner Asterix og Obelix er hovedpersoner i serien.

Den danske oversættelse

Fra serien startede i Fart og tempo i 1968 og frem til 2005 stod Per Då for den uovertrufne danske oversættelse, og han har oversat albummene 1-24 og 26-33.

Nr. 25 blev først udgivet af Gutenberghus' konkurrent Interpresse, og Per kunne ikke så godt arbejde for konkurrenten; så det album er i stedet oversat af Pers kone Inge Då i samme stil som de andre.

Ved udgivelsen af album 33 var Per Då 84 år, og det blev hans sidste oversættelse for Egmont Serieforlaget. Fra nr. 34 er albummene oversat af François-Eric Grodin.

Figurer

Albummene indledes med dette kort over Gallien
 • Asterix er den lille, fornuftige og stærke helt. Navnet Asterix er en leg med det latinske ord asterisk, en lille stjerne.
 • Obelix er kraftig, permanent stærk og glad for vildsvin og slagsmål. Han er bautastenhugger, og kan dermed siges at fremstille en mere folkelig udgave af obelisken.
 • Idéfix er Obelix' hund. Efter sigende verdens første økologiske hund, med en forkærlighed for træer.
 • Miraculix (fransk: Panoramix) er den kloge, alvidende troldmand, som fremstiller trylledrikken og andre nyttige miksturer.
 • Trubadurix (fransk: Assurancetourix. Betydning: «assurance tous risques», fuldskadeforsikring for biler) er en hyggelig barde og trubadur, som alle kan lide, så længe han ikke synger.
 • Majestix (fransk: Abraracourcix. Betydning: «à bras raccoursis»; udtrykket «tomber à bras raccourcis sur quelqu'un» betyder «at gå på/slå til nogen kraftigt») er høvding i landsbyen. Han er meget afholdt (og bogstavlig talt «ophøjet») af sine undersåtter. Glad for at spise, feste og slås.
 • Godemine (fransk: Bonemine. Betydning: udtrykket «avoir bonne mine» betyder «se godt (frisk) ud») er høvdingens kone.
 • Senilix (fransk: Agecanonix. Betydning: «âge canonique», respektabel alder) er landsbyens ældste. Han er skeptisk overfor alt fremmed, har en ung og smuk kone, og taler ofte om hvor meget bedre alt var før.
 • Littenix er gift med Senilix[1].
 • Armamix (fransk: Cétautomatix. Betydning: «C'est automatique», det er automatisk) er smeden, som ofte sørger for at stoppe munden på Trubadurix, når han skal til at synge, ikke uden et vist velbehag.
 • Ibenix er gift med Armamix[2]. Hun er ret lille.
 • Hørmetix (fransk: Ordralfabétix. Betydning: Alfabetisk orden) er fiskehandler. Siden han insisterer på at bruge de bedste grossister fra Lutetia (Paris), i stedet for at fiske ude på havet lige udenfor landsbyen, får fisken en «speciel» odør, noget som ofte leder til hidsig meningsudveksling og påfølgende slagsmål blandt landsbyens indbyggere.
 • Remouladine er gift med Hørmetix.

Referencer

 1. Asterix - Den komplette samling XII, side LXI
 2. Lus i skindpelsen, side 15B

Gæsteoptræden

    Asterix Laurel and Hardy.jpg 

En lang række kendte personer - såvel virkelige som fiktive - har haft gæsteoptræden i serien (foruden Julius Cæsar, selvfølgelig). Til højre er vist Stan Laurel og Oliver Hardy (Gøg & Gokke) i albummet Obelix & Co. ApS i en for dem typisk situation.
I Asterix og briterne møder vi naturligt nok The Beatles som populære trubadurer og selveste Winston Churchill som stammehøvdingen Bigboss.
De gennemgående sørøvere i serien er karikaturer af Rødskæg & Co.

For en mere udførlig liste se denne tyske oversigt.

Album i serien

    Asterix Beatles.jpg

   Asterix Churchill.jpg

Asterix Rødskæg.jpg

Album nr. 1-24 er skrevet af René Goscinny, og førsteudgaven på dansk findes både med kartonomslag og indbundet. Fra album 25 overtager Albert Uderzo, der også har tegnet hele serien frem til nr. 34. Nr. 32 med korte historier er delvis skrevet af Goscinny, delvis af Uderzo.
I Frankrig blev nr. 1-24 udgivet af Dargaud. Fra nr. 25 udgives serien af Uderzos eget forlag Les Editions Albert René, der senere bliver solgt til Hachette.

I Skandinavien er hele serien blevet udgivet af Egmont Publishing og dets forgængere, bortset fra førsteudgaven af nr. 25, som Interpresse og søsterforlagene fik rettigheden til i første omgang. De danske førsteudgaver bærer dermed følgende forlagsnavne: Nr. 1-24 og 26 Gutenberghus, nr. 25 Interpresse, nr. 27-30 Serieforlaget, nr. 31-34 Egmont Serieforlaget og nr. 35-37 Egmont Publishing, nr. 37 er i samarbejde med Faraos Cigarer. I 2017 udgav Faraos og Egmont de første fem danske album indbundet og i fransk retrodesign, men med ny farvelægning samt 16 siders forord oversat af Søren Vinterberg.

Fra og med nr. 38 udgives serien i Danmark af Cobolt, der også har startet bogserien Den store Asterix med albummene samlet to og to og med ekstramateriale. Norske, svenske og tyske Egmont fortsætter med at udgive Asterix.

22 af albummene har været bragt som føljeton i Fart og tempo og/eller efterfølgeren Tempo, se oversigten længere nede i artiklen.

De danske album nr. 2-12 følger ikke den originale nummerering. Den originale nummerering er angivet i parentes efter titlen. Den kronologiske rækkefølge kan ses længere nede i oversigten.

Fra og med nr. 35 bliver serien skrevet af Jean-Yves Ferri og tegnet af Didier Conrad.

 1. Asterix og hans gæve gallere
 2. Asterix og Kleopatra (6)
 3. Asterix og vikingerne (9)
 4. Tvekampen (7)
 5. Asterix og briterne (8)
 6. Asterix i trøjen (10)
 7. Romernes skræk! (11)
 8. Olympisk mester! (12)
 9. Asterix og goterne (3)
 10. Asterix og trylledrikken (2)
 11. Asterix som gladiator (4)
 12. Gallien rundt (5)
 13. Asterix på skattejagt!
 14. Asterix ta'r til Spanien
 15. Lus i skindpelsen!
 16. Asterix i Alperne!
 17. Byplanlæggeren
 18. Cæsars laurbær
 19. Profeten
 20. Asterix på Korsika
 21. Kejserens gave
 22. Asterix opdager Amerika
 23. Obelix & Co. ApS
 24. Styrkeprøven
 25. Den store grav
 26. Asterix' odyssé
 27. Asterix & søn
 28. Asterix i Østens fagre riger
 29. Rosen og sværdet
 30. Så til søs, Obelix
 31. Asterix og Latraviata
 32. Skolestart i Gallien
 33. Da himlen faldt ned om ørerne!
 34. Asterix' & Obelix' fødselsdag
 35. Asterix og pikterne
 36. Cæsars papyrus
 37. Asterix i støvlelandet
 38. Vercingetorix' datter

Album udenfor serien

Asterix 01 1.jpg Asterix 02.jpg Asterix 03.jpg
Asterix 04.jpg Asterix 05.jpg Asterix 06.jpg
Asterix Tvekampen 1 oplag.jpg Asterix 08.jpg Asterix 09.jpg
Asterix 10.jpg Asterix 11.jpg Asterix 12.jpg
Asterix 13.jpg Asterix 14.jpg Asterix 15.jpg
Asterix 16.jpg Asterix 17.jpg Asterix 18 1.jpg
Asterix 19.jpg Asterix 20.jpg Asterix 21.jpg
Asterix 22 1 1.jpg Asterix 23.jpg Asterix indtar Rom.jpg
Asterix 24.jpg Asterix 25 Interpresse.jpg Asterix 26dk.jpg
Asterix 27.jpg Asterix 28.jpg Historien om hvordan Obelix.jpg
Asterix 29 1 udgave.jpg Asterix 30dk.jpg Asterix 31dk.jpg
Asterix 32dk.jpg Asterix 33dk.jpg Asterix 34.jpg
Asterix 35.jpg Asterix 36dk.jpg Asterix 37.jpg
Asterix 38.jpg

Asterix minialbum

 1. Asterix og briterne
 2. Asterix og Kleopatra

Filmalbum

Album over filmene af samme navn. Billedalbum, ikke tegneserier.

Andre album

Andre udgaver

Tegneserie over filmen Asterix indta'r Rom. Ikke udgivet som album på dansk, men udgivet som føljeton i Seriemagasinet nr. 301-302:

Bogserier

For de enkelte bind i serierne, se oversigten længere nede.

Asterix luksusbind

1985-1987 udgav Wangels Forlag 7 luksusbind med de første 27 album efter fransk forbillede i kronologisk rækkefølge samt albummet Syv galliske eventyr, der her har ændret titel til Den ukendte Asterix.
Det første bind var allerede udgivet af Gutenberghus i 1982 i en lidt anden farve på omslaget.

Asterix - Den komplette samling

Senere har Egmont Serieforlaget udgivet de første 33 album tre og tre i indbundne bøger i kronologisk rækkefølge og i samme format som deres Lucky Luke- og Blueberry-bøger.

Den store Asterix

Den store Asterix er en ny bogserie fra Cobolt med Asterix-albummene samlet to og to i luksusbøger med ekstramateriale. Historierne er i Per Dås oversættelse, mens ekstramaterialet er oversat af Ole Steen Hansen, Søren Vinterberg og François-Eric Grodin.

Litteratur

Tre album med tekst og billeder om serien og dens skabere. Samt to album hvor diverse tegnere hylder Uderzo og serien.

Parodier og pasticher

Der findes mange parodier på Asterix. En af de mest berømte er Isterix.

Latin ulv.gif Latinske citater

Klassiske latinske citater forekommer ofte i mere eller mindre passende situationer i serien.

 • "Alea jacta est" – "Terningerne er kastet"
 • "O tempora, o mores" – "O tider, o skikke"
 • "Morituri te salutant!" – "De der skal dø, hilser dig!"
 • "Vade retro!" – "Vig herfra!"
 • "Vae victis" – "Vi, de besejrede!"
 • "Veni, vidi, vici" – "Jeg kom, jeg så, jeg sejrede"
 • "Quid novi, fili?" – "Hvad nyt, min dreng?"

Oversigt

Kronologisk oversigt over de originale albumudgaver og de danske. Historier har som regel været bragt som føljeton nogle måneder før albumudgaven. Men nogle albums historier er udgivet langt før de blev samlet i album, se noter. Album udenfor den ordinære serie er taget med i det omfang, de er tegneserier eller er med i bogserierne.

Oversigten over 3. serie, Den store Asterix, må tages med forbehold.

Asterix - oversigt
 Skabere  Fransk originaludgave  Danske album, hæfter og bogserier
Forf. Tegn. Serieblad Album  Titel  Titel (og evt. nr.) Serieblad 1. serie 2. serie 3. serie
RG
AU
1959-10-29 – 1960 1 (1961) Astérix le Gaulois Asterix og hans gæve gallere Tempo 77/32-42 Bind I Bind I Bind 1
1960-08-11 – 1961 2 (1962) La serpe d'or Asterix og trylledrikken (10) F&t 70/9-29
1961-05-18 – 1962 3 (1963) Astérix et les Goths Asterix og goterne (9) F&t 70/30-50 Bind 2
1962-03-22 – 1963 4 (1964) Astérix gladiateur Asterix som gladiator (11) F&t 70/51-71/20 Bind II
1963-02-07 – 11-21 5 (1965) Le tour de Gaule d'Astérix Gallien rundt (12) F&t 71/21-42 Bind II Bind 3
1963-12-05 – 1964 6 (1965) Astérix et Cléopatre Asterix og Kleopatra (2) F&t 68/30-48
Tempo 78/2-12
1964-10-22 – 1965 7 (1966) Le combat des chefs Tvekampen (4) F&t 68/49-69/13
Tempo 79/5-15
Bind III Bind 4
8 (1966) Astérix chez les Bretons Asterix og briterne (5) F&t 68/18-30
Tempo 78/13-23
9 (1966) Astérix et les Normands Asterix og vikingerne (3) F&t 69/14-25
Tempo 78/35-45
Bind III Bind 5
10 (1967) Astérix légionnaire Asterix i trøjen (6) F&t 69/26-38 Bind IV
11 (1967) Le bouclier arverne Romernes skræk! (7) F&t 69/39-70/8 Bind 6
12 (1968) Astérix aux jeux Olympiques Olympisk mester! (8) F&t 72/12-33
13 (1969) Astérix et le chaudron Asterix på skattejagt! F&t 71/43-72/11 Bind IV Bind V Bind 7
14 (1969) Astérix en Hispanie Asterix ta'r til Spanien F&t 72/34-73/3
15 (1970) La zizanie Lus i skindpelsen! F&t 73/8-29 Bind 8
16 (1970) Astérix chez les Helvètes Asterix i Alperne! F&t 73/30-51 Bind VI
17 (1971) Le domaine des dieux Byplanlæggeren F&t 73/52-74/21 Bind V Bind 9
18 (1972) Les lauriers de César Cæsars laurbær F&t 74/22-43
19 (1972) Le devin Profeten F&t 75/5-26 Bind VII Bind 10
20 (1973) Astérix en Corse Asterix på Korsika
21 (1974) Le cadeau de César Kejserens gave Bind VI Bind 11
22 (1975) La grande traversée Asterix opdager Amerika Tmp 77/43-78/1 Bind VIII
23 (1976) Obélix et compagnie Obelix & Co. ApS Tempo 78/24-34 Bind 12
24 (1979) Astérix chez les Belges Styrkeprøven Tempo 79/25-35
MU
1976[1] Les 12 travaux d'Astérix Asterix erobrer Rom SM 301-302
AU
AU
25 (1980) Le grand fossé Den store grav
[2]
Bind VII
Bind IX Bind 13
26 (1981) L'Odyssée d'Astérix Asterix' odyssé
27 (1983) Le fils d'Astérix Asterix & søn Bind 14
28 (1987) Astérix chez Rahazade Asterix i Østens fagre riger Bind X
RG
1965-05-20 1989[3] Obélix est tombé dans la marmite... Hvordan Obelix faldt i gryden...
AU
29 (1991) La rose et le glaive Rosen og sværdet Bind XI Bind 15
30 (1996) La galère d'Obélix Så til søs, Obelix
31 (2001) Astérix et Latraviata Asterix og Latraviata
2001[4] Latraviata
OA
1999[5] Le livre d'Astérix le Gaulois Asterix & Co. nr. 1 - 2 Bind XII
RG
1962 – 2003 32 (2003)[6] Astérix et la rentrée gauloise Skolestart i Gallien Bind XIII
AU
33 (2005) Le ciel lui tombe sur la tête Da himlen faldt ned om ørerne!
34 (2009) L'anniversaire d'Astérix & Obélix Asterix' & Obelix' fødselsdag
JYF
DC
35 (2013) Astérix chez les Pictes Asterix og pikterne
36 (2015) Le papyrus de César Cæsars papyrus
37 (2017) Astérix et la Transitalique Asterix i støvlelandet
38 (2019) La fille de Vercingétorix Vercingetorix' datter
39 (2021) Astérix et le Griffon

  Noter

      [1]   Tegnet af Marcel Uderzo over tegnefilmen Asterix indta'r Rom.
      [2]   Indeholder desuden Syv galliske eventyr, som er en del af albummet Skolestart i Gallien.
      [3]   Billedalbum udenfor den ordinære serie.
      [4]   Bog i samme stil som Den komplette samling, men dobbelt bredde. Gennemgår produktionen af albummet.
      [5]   Gennemgang af serien Asterix.
      [6]  14 korte historier samt gags og diverse illustrationer lavet mellem 1962 og 2003.
            11 af historierne er tidligere udgivet på dansk i hæfterne Syv galliske eventyr og Asterix - Julen 2003.

Film og TV

Tegnefilm og animationsfilm

 • Asterix og hans gæve gallere
 • Asterix og Kleopatra
 • Asterix indta'r Rom
 • Asterix: Sejren over Cæsar
 • Asterix og briterne
 • Asterix: Operation Bautasten
 • Asterix i Amerika
 • Asterix og vikingerne
 • Asterix: Byplanlæggeren
 • Asterix og trylledrikkens hemmelighed

TV-serie (tegnefilm)

 • Idéfix et les irréductibles (Fransk premiere i 2020)

Spillefilm

 • Asterix & Obelix: I kamp mod Cæsar
 • Asterix & Obelix: Mission Kleopatra
 • Asterix og de olympiske lege
 • Asterix & Obelix og briterne

Eksterne links

50-års fødselsdagen blev fejret på Google