ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Superman (figur)

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Superman
Superman billede.jpg
Superman
Virkeligt navn:

Clark Kent

Tilknytning:

Justice League

Evner:

Superstyrke, superhørelse, supersyn, kan flyve

Udgivelse
Udgiver:

DC Comics

Dansk udgiver:
Debut:

Action Comics # 1

Dansk debut:

Superman nr. 1, 1950

Skabere:

Jerry Siegel & Joe Shuster


Superman (i Raketserier hed han Supermand) er en amerikansk superhelt, skabt af Jerry Siegel og Joe Shuster i 1934 og første gang udgivet af forlaget DC Comics i 1938. Superman er en af de første superhelte der blev skabt (Batman stødte til nogle år senere), og vedbliver at være en af de mest populære og kendte superhelte i dag. Hans eventyr er blevet tegnet, skrevet om og filmatiseret i stor stil igennem årene, og hans figur har stor betydning som ikon, både menneskeligt og mytologisk, da han står for retfærdighed, sandhed og (i særdeleshed) den amerikanske drøm. Som superhelt er han nok en af de eneste der praktisk set fremstår som absolut uovervindelig, selvom der findes midler, der er i stand til at dræbe ham.

Supermans baggrund

Figuren Superman stammer oprindeligt fra en fjern planet ved navn Krypton. Hans virkelige navn er Kal-El. Som spæd blev han sendt væk i et rumskib af sin far, Jor-El, da Krypton var truet af en nært forestående udslettelse. Efter en længere rejse igennem rummet lander raketten på Jorden, nær byen Smallville og familien Kents landsted, hvor parret tager den lille dreng til sig og opfostrer ham under navnet Clark Kent.

Igennem Clarks barndom bliver han og hans forældre gradvist klar over, at han besidder en række ret usædvanlige kræfter, heriblandt superstyrke og flyveegenskaber! De enes om at lade ham træne sine færdigheder, dog altid i det skjulte; først af frygt for, hvordan resten af verden vil reagere over for sådan en afsløring, men senere også så han kan bibeholde sin anonyme identitet som Clark Kent, og kun bruge sine kræfter som den utrolige skikkelse Superman, uden at det kan kædes sammen med, eller bruges imod hans familie.

Igennem teenage årene i Smallville, udvikler han sine færdigheder videre og finder ud af, at han besidder utrolige evner, heriblandt superstyrke, supersyn, superhørelse, røgtensyn, varmesyn, usårlighed og ikke mindst hans evne til at flyve. Kræfterne, opdager han, forårsages af Jordens gule sol, der påvirker Supermans krop ganske specielt anderledes end den røde sol, hans hjemplanet Krypton kredsede om (om mennesker, der skulle komme i nærheden en af rød sol ligeledes ville få superkræfter, eller modsat blive supersvage, er uvist).

Det er også i disse år han, med forældrenes hjælp, skaber sin nu så kendte og karakteristiske dragt: blå dragt, røde underbukser og støvler, samt en rød kappe, og bogstavet 'S' i gul og rødt på brystet. Hans identitet som Superman er blevet skabt! Stadig med forældrenes råd, lover Clark dem udelukkende at bruge sine kræfter i det godes tjeneste, og aldrig, aldrig slå et menneske ihjel. Flere gange har han udtalt, at han agter at stoppe sin karriere, hvis han nogensinde skulle komme til at dræbe et menneske.

Clark færdiggør sine skoleår i Smallville, nu med den etablerede hemmelige identitet Superboy, og afslutter med at flytte ind til storbyen - Metropolis. Her bliver han ansat på byens største avis, The Daily Star, der senere bliver omdøbt til Daily Planet. I disse år træder han for alvor i kraft som Superman, og forelsker sig også i reporteren og kollegaen Lois Lane. Nu oplever han han også for første gang problemerne ved at leve et dobbeltliv - selvom Lois også er forelsket og fascineret af Superman, har hun ikke meget til overs for Clark Kent, der for hende, specielt i starten af deres venskab, er lidt af en vatnisse. Deres venskab vokser dog med tiden, da Clark udviser helt specielle evner til at fange Superman på kamera, i færd med at gøre sine gerninger. Og da han "tilfældigvis" viser sig også at være en af Supermans få nære venner, er Clark selvfølgelig et oplagt emne at blive venner med.

Clark må igennem mange ting for at forblive i rollen som den "spagfærdige" reporter - forklædt som Kent bærer han briller, krummer ryggen så han ikke fremstår så høj, og ændrer sin frisure så han ikke har Supermans karakteristiske pandelok. Han spiller også rollen som lettere forvirret, klodset og usikker, et stærkt modsat træk til Supermans selvsikre fremtoning. Og selvom det indimellem bliver foreslået at Clark Kent kunne være Superman, griner de fleste blot af tanken, og afviser den som absurd - meget heldigt for Superman!

Som Superman har han dog også brug for at kunne trække sig tilbage ind i mellem, og dertil har han bygget og indrettet Ensomhedens Fort, et gigantisk kompleks et ukendt sted i Arktis hvor han opbevarer sine få Kryptonianske ejendele, samt trofæer og gaver fra hans utallige rejser rundt omkring i tiden og Universet.

Superman har vist sig at have en kusine, der også overlevede Kryptons ødelæggelse, og som ankom til Jorden flere år efter ham, som teenager. Hun har haft lidt sværere ved at acceptere sine kræfter, men er nu kendt som Supergirl, og opererer ud fra Chicago under identiteten Linda Danvers. Med i familien hører også Superhunden Krypto, også ankommet til Jorden senere end Superman, der indimellem er set hjælpe Superman med at gøre kål på superskurke, iført rød kappe og halsbånd.

Fjender

Superman har naturligvis mødt utallige fjender igennem sin karriere, men af dem alle, er mennesket Lex Luthor nok den mest persistente og indædte af dem.

Atomkraniet

Superskurk med identiteten Albert Michaels der oprindeligt arbejdede som videnskabsmand for S.T.A.R laboratorierne. Michaels led af en sygdom i sit nervesystem der afstedførte ukontrollable anfald der kortsluttede de elektriske impulser i hans hjerne. Ude af stand til at finde en kur, kontaktede han forbryderorganisationen SKULL der udstyrede ham med et radiumdrevet aggregat der kunne lede energien fra hans anfald ud i kontrollerede "hjerne-lyn". Til gengæld krævede de at han arbejdede som agent for organisationen. Aggregatet fungerede dog ikke helt efter hensigten og endte med at gøre hans tilstand værre. Da Superman fangede de videnskabsfolk fra SKULL der muligvis kunne have forbedret aggregatet, sværgede han hævn, og tog selv pladsen som leder af SKULL.

Bagholdsbillen

I virkeligheden en elektronisk nørd, der mest af alt drømmer om at blive superhelt. Men i sine forsøg på at "hjælpe" Superman forårsager han oftest mere skade end gavn. Bærer en avanceret elektronisk dragt der kan teleportere sig rundt ved hjælp af små modtagere forklædt som insekter.

Kalkulatoren

Kalkulatoren var en mere "moderne" superskurk, der brugte videnskablige metoder til at besejre sine fjender. Til det formål bar han en computerdragt, der analyserede udfaldet af de kampe han havde med forskellige superhelte. Selvom han tabte hver kamp, brugte han bagefter computeren til at beregne, hvordan han kunne undgå at tabe næste gang.
Kalkulatorens dragt kunne også udsende forskellige kraftstråler fra hovedbeklædningen.

Lex Luthor

Ifølge tegneren Curt Swan var Luthor forsker og oprindeligt en ven og skolekammerat til Superboy. Men under en uheldig brand i Luthors laboratorium bruger Superboy sin superånde til at slukke ilden, og kommer til at puste brændende kemikalier på Luthor, der ender med at miste håret. Dette er angiveligt udslaget, der vender Lex Luthor mod Superman, og driver ham til at erklære ham for sin ærkefjende og love hævn.

Metallo

En superskurk i begyndelsen iført en forstærket metaldragt, men senere en reel kyborg med en robotkrop der drives af en kryptonit kraftkilde, som han bruger som våben imod Superman. Metallo er igennem tiderne blevet portrætteret af flere forskellige personer, først i 1950'erne af en George Grant under navnet Metalo, derefter i 1960'erne af John Corben under navnet Metallo, og sidst i 1970'erne af John Corbens bror, Roger C. Corben.

Mikrobølgemanden

En ung fyr ved navn Lewis Padgett der blev bortført af rumvæsener da han var ung. Han beskriver sig selv som verdens første superskurk i 1930'erne, hvor han arbejdede med manipulation af mikrobølger. Da rumvæsenerne returnerer ham til Jorden i 1970'erne er mængden af mikrobølger i Jordens atmosfære vokset så betydeligt, at hans kræfter er mangedoblet og han beslutter sig for at kæmpe mod Superman for at bevise sin styrke.

Mongul

Et stort, ondsindet rumvæsen, der stræber efter magt i galaksen. Mongul besidder superstyrke og -udholdenhed på højde med Superman, kan teleportere og sende energistråler fra både hænder og øjne. Han var oprindeligt diktatorisk hersker over sin egen race, men blev kastet i eksil under et oprør. Han kommer i karambolage med Superman og Supergirl om kontrollen af en mægtig, planetlignende krigsmaskine kaldet Krigskloden, men må se sig slået og flygter.

Mr. Mxyzptlk

Mr. Mxyzptlk er ikke en egentlig superskurk, men nærmere en drillepind fra den 5. dimension der ynder at gøre livet besværligt for Superman. Mr. Mxyzptlk, lille af statur og bærende bowlerhat, besidder magiske evner, og kan få ting til at ændre udseende og egenskaber. Den eneste måde at besejre ham på, er at få ham til at udtale sit eget navn bagfra - noget han ikke gør med sin gode vilje. Heldigvis er Superman mere snu end Mr. Mxyzptlk krediterer ham for...

Parasitten

Den oprindelige Parasit, Raymond Maxwell Jensen, var lagerarbejder på et videnskabeligt researchcenter, og åbner en dag en container der indeholder noget giftigt affald. Affaldet bestråler ham, gør hans hud lilla og giver ham evnerne til at opsuge andre menneskers fysiske kræfter og mentale energi ved direkte berøring. Fortvivlet over ikke længere at kunne leve sammen med sin familie, vender han sit had imod Superman. Superman ender dog med at besejre parasitten.

Vandal Savage

En muteret hulemand der blev gjort udødelig da han blev bestrålet af et meteor i forhistorisk tid. Han har siden regeret eller medvirket under flere historiske begivenheder, bl.a. det gamle Sumeriske rige, Hitlers verdenskrig mm. Besat af at herske på Jorden placerer han til slut "tids-bomber" i fortiden, der ændrer historiens udfald således at han kommer til at blive verdens hersker i nutiden.

Dragten

Det siger sig selv, at med de ting, Superman gennemgår på sin arbejdsdag, kræver det også en vis styrke af hans dragt, der skal kunne modstå de største ekstremer. Inden Superman fik sin dragt, nåede han at ødelægge adskillige sæt tøj, under sine forsøg med at tæmme sine kræfter. Ifølge tegneren Curt Swan, var det følgende begivenheder der var med til at skabe ideen til dragten:

En eftermiddag udbrød der uheldigvis brand på gårdens loft, og efter at den lille Clark havde pusten ilden ud med sin superånde, opdagede de at en bunke tæpper i det ene hjørne overhovedet ikke havde taget skade af branden. Tæpperne stammede fra det rumfartøj, som Jonathan og Martha havde fundet Clark i - det var de tæpper, han lå svøbt i under rejsen.

Med dette tilsyneladende superstærke stof, skabte han med forældrene dragten vi kender i dag. Støvlerne er lavet af skumgummipolstringen i raketten, dragten selv og kappen af de førnævnte tæpper, bæltet af de sikkerhedsseler, han var fastspændt i, og glassene til hans briller fra glas i rakettens instrumentpanel. Dette gjorde praktisk set Supermans dragt ligeså stærk som ham selv, og da Martha ikke kunne klippe i stoffet med deres almindelige saks, måtte Clark være med til at skære og klippe i tøjet med sit varmesyn.

Seriens baggrund

Serien, og Superman selv, har skiftet karakter igennem tiden - som figur har han måttet følge med tiden, og fra at være en renhjertet og nærmest lettere naiv person i de tidlige år, hvilket naturligt reflekterede verdens syn på livet dengang, er han blevet en (lidt) mere moderne figur, med mange af de problemer, der følger almindelige mennesker i hverdagen, det være sig kæresteproblemer o.lign.

Supermans kræfter har også svinget i styrke igennem årene, sikkert i et forsøg på at gøre ham mere troværdig og forståelig. Fra at være nærmest fuldstændigt usårlig i 50'erne og 60'erne, at kunne flyve igennem stjerner, flyve hurtigere end lyset og endda rejse i tiden, genskabte tegneren John Byrne ham i 1986 som en Superman med reducerede kræfter, der kun kunne løfte meget store ting, og ikke ville kunne overleve f.eks. en atombombesprængning på nært hold. Der er ingen tvivl om, at dette har gjort ham mere nutidig i vore dage, selvom han stadig kan være en svær superhelt at være bekymret for, med de ufattelige kræfter han har.

Seriens tegnere