ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Corto Maltese

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Corto Maltese.jpg


Corto Maltese Logo.jpg


Hugo Pratts serie om Corto Maltese er en af de serier som var med til at tegne billedet for tegneserier for voksne. Serien er en til tider dramatisk, men ofte drømmende og meditativ beretning om sømanden Corto Malteses rejser verden rundt til historiske brændpunkter under 1. verdenskrig og i mellemkrigstiden. Serien er læsset med historiske og litterære referencer og er tegnet i en meget udtryksfuld sort-hvid streg med effektfuld brug af skygge. Enkelte bind i serien er dog senere udgivet i afdæmpede farver med gode resultater.

Corto Malteses bliver født på Malta den 10. juli 1887 som søn af en sigøjnerske, nina'en fra Gibraltar, og en sømand fra Cornwall. Det hedder sig om Corto Maltese, at han forsvinder under den spanske borgerkrig - den sidste idealistiske krig i det forgangne århundrede.

Drømmende, meditativ, melankolsk og romantisk - Corto Maltese byder på en særlig stemning, som er helt sin egen.

Corto Maltese med revolver.jpg

Baggrund

Fra 1967 til 1969 gik Hugo Pratts eventyr Balladen om det salte hav (La ballata del mare salato) i det italienske serieblad Sgt. Kirk. I begyndelsen var Corto Maltese bare en af mange figurer i historien, og dens hovedpersoner skulle være Cain og Pandora Groovesnore, som forliser med deres jagt ud for Ny Kaledoniens kyst 1913. De bliver taget til fange af pirater, og historiens fokus flyttes efterhånden over på den godhjertede pirat, som hjælper fangerne – "Corto fra Malta". Figuren blev så populær både hos Pratt og læserne, at han snart tog over som seriens hoved- og titelfigur. De efterfølgende eventyr er rene "Corto Maltese"-eventyr, og "Balladen om det salte hav" udgives som et "Corto Maltese"-album.

I 1970 flytter Hugo Pratt til Frankrig og begynder på en serie af korte Corto Maltese-historier til det franske blad Pif Gadget. I perioden 1970-1973 leverer han i alt 21 historier á 20 sider. Historierne bliver samlet på mange forskellige måder, og på dansk bliver de udgivet i 5 til 7 album, se oversigt.

I 1974 forsætter Hugo Pratt serien, nu med længere historier. Først med albummet Corto Maltese i Sibirien, og derefter yderligere 5 album i årene frem til 1992.

Efteråret 2015 genoptog Casterman serien med Under midnatssolen (dansk 2016) af Juan Díaz Canales og Rubén Pellejero.

Corto Maltese 3.jpg

Danske udgaver

I Danmark udgiver Interpresse 4 album i tiden 1977-1984. Sideløbende lægger Carlsen Comics ud med enkeltudgivelsen De smukke drømmes lagune i 1978 i serien Tegneserier for voksne. I tiden 1981-1988 udgiver de så 9 nummererede album i sort-hvid. I perioden 1989-1991 fortsætter Carlsen med yderliger 4 album, men nu i farver og uden nummerering. Ved den sidste udgivelse i 1991 har Carlsen planlagt også at udgive Mu, der på det tidspunkt er den allernyeste Corto Maltese-historie. Dette sker aldrig, og Carlsen stopper serien.

I 2004 overtager Faraos Cigarer serien og udgiver den i indbundne luksusbind i overstørrelse, 230 × 303 mm. Sommeren 2019 er 13 af de planlagte 14 bøger med Hugo Pratts Corto Maltese udgivet. Endvidere udgiver de den fortsatte serie af Juan Díaz Canales og Rubén Pellejero.

I oversigterne er sort-hvide udgaver markeret med brun tekst, og farveudgaver markeret med magenta tekst.

Oversigt

Både i Danmark og andre lande er serien udgivet på en indviklet måde. Alle historierne findes i både sort-hvid- og farveversioner, mange endda med forskellige farvelægninger, og de korte historier er endvidere samlet på op til 3 forskellige måder i op til 4 udgaver, som det fremgår af nedenstående oversigt.

Oversigten viser historierne i kronologisk rækkefølge efter, hvornår de foregår, samt i hvilke album og bøger de er udgivet i på dansk. Sidetallet er for selve historien i originaludgave. Igen er sort-hvide udgaver markeret med brun tekst, og farveudgaver markeret med magenta tekst.

De nye historier (ikke af Pratt) har efter årstallet for, hvornår de foregår.

Corto Maltese-historierne i kronologisk handlingsrækkefølge
Foregår Antal
sider
Original titel (evt. (nyere) fransk titel i parentes) Dansk titel (evt. gammel titel i parentes) Interpresse & Carlsen Comics Faraos Cigarer
1904-05
33
La jeunesse de Corto Maltese Corto Malteses ungdom Ungdom 1904-1905
1911
72
Equatoria Equatoria Equatoria
Equatoria
1913
Le jour de Tarowean Taroweans-dag Taroweans-dag
1913-15
163
Una Ballata del mare salato (it.)
(La ballade de la mer salée)
Balladen om det salte hav Balladen om det
fordømte hav
Balladen om
det salte hav
Balladen om det
fordømte hav
1915
78
Sous le soleil de minuit Under midnatssolen Under midnatssolen
Under midnatssolen
1916
20
Tristan Bantam (Le secret de Tristan Bantam) Tristan Bantams hemmelighed I stenbukkens tegn I sten-
bukkens
tegn
Den caribiske suite
20
Rendez-vous à Bahia Møde i Bahia
20
Samba avec Tir Fixe Samba med en skarpskytte
20
L'aigle du Brésil Ørnen i Brasiliens jungle Når vi taler om
lykkeriddere...
I piraternes fodspor
1917
20
...et nous reparlerons des gentilhommes de fortune Når vi taler om lykkeriddere
20
À cause d'une mouette På grund af en måge
20
Têtes et champignons Svampehoveder De smukke
drømmes
lagune
De smukke
drømmes
lagune
Voodoo
for præ-
sidenten
Skrumpehoveder
og voodoomasker
20
La conga des bananes Banankrigen
20
Une étrange affaire (Vaudou pour monsieur le président) Voodoo for præsidenten
20
La lagune des beaux songes De smukke drømmes lagune De gådefulde
laguner
20
Fables et grands-pères Gamle sagn og bedstefædre Voodoo for præsidenten
20
L'ange à la fenêtre d'Orient Englen i det østre vindue Koncert  i  o-mol  for
harpe  og  nitroglycerin
20
Sous le drapeau de l'argent Montenegros guld
20
Concert en o' mineur pour harpe et nitroglycerine Koncert i o-mol for harpe og nitroglycerin Keltiske ballader
20
Le songe d'un matin d'hiver En midvintermorgens drøm/En vinterdrøm Vinterdrømme og krigsroser
20
Côtes de nuit et roses de Picardie Côtes de nuit og Picardiets roser/Krigsroser
20
Burlesque entre zyudcoote Et Bray-Dunes Burleske ved Flanderns kyst
1918
20
Au nom de Allah le très misericordieux, le compatissant I Allah den nådiges, den barmhjertiges navn Afrikas horn Afrikas horn
20
Le dernier coup Nådestødet
20
D'autres Roméos et d'autres Juliettes Romeo og Julie om igen
20
Les Hommes-léopards du Rufiji Leopardmændene fra Rufiji
1918-20
99
Corte sconta detta arcana (it.)
(Corto Maltese en Sibérie)
Corto Maltese i Sibirien Corto Maltese i Sibirien Corto Maltese
i Sibirien
1921
98
Favola di Venezia - Sirat al bunduqiyyah (it.)
(Fable de Venise)
Legenden om Venedig Legenden om Venedig Legenden
om Venedig
1921-22
138
La maison dorée de Samarkand Det gyldne hus i Samarkand Det gyldne hus i Samarkand Det gyldne hus
i Samarkand
1923
53
Tango...Y todo a media luz (it.) (Tango) Tango (Argentinsk tango) Argentinsk tango Tango
1924
70
Le helvetiche Rosa alchemica (it.) (Les helvétiques) Helvetia (Alkymiens rose) Alkymiens rose Helvetia
1925
168
(it.) (Mü, la cité perdue) Mu Mu

Originale og franske udgaver

Seks historier er udgivet først på italiensk, mens 24 er udgivet først på fransk. Nogle af de franske historietitler er senere ændret lidt, og én er totalt ændret. Samlingen af de korte historier er foregået på en forvirrende måde både på fransk og skandinavisk. I artiklen Corto Maltese på fransk findes en oversigt over franske udgaver med link til Bedetheque for at finde yderligere oplysninger om udgaver og oplag m.m.

Skandinaviske udgaver

Selv om dansk er det eneste skandinaviske sprog indtil videre, hvor Corto Maltese er udgivet komplet, så findes nogle interessante udgaver på norsk og svensk, især hvis man er interesseret i forskellige versioner af historierne. Se artiklen Corto Maltese på skandinavisk.

Versioner

Nedenstående vises de tre danske versioner af historien Svampehoveder samt en fjerde fra Kuifje, den flamske udgave af seriemagasinet Tintin.


Størrelsesmæssigt varierer de danske udgaver fra 21½ × 28½ cm til 24 × 32 cm, men der findes både mindre og større udenlandske udgaver.

Serien fra norske Egmont Serieforlaget er i formatet 18½ × 24½ cm.

Hvis man er interesseret i versioner i forskellige størrelser og forskellige farver, kan det være en idé at også se på andre skandinaviske udgaver af Corto Maltese.

Andre udgaver

Corto Maltese i andre tegneserier

Flere tegneserieskabere har valgt at tegne Corto Maltese ind i deres værker.

I Linda og Valentin-eventyret Stenenes orden optræder en løjtnant Molto Cortés, der har en påfaldende lighed med Corto Maltese.

Corto Maltese bliver i Batman-serien fra 1986, Nattens ridder af Frank Miller, til en ø som er centrum for stormagternes stridigheder. Denne ø er senere blivet kanoniseret som en autentisk ø i DC-universet og bliver også refereret til i Tim Burtons film "Batman" fra 1989, James Gunns film "Suicide Squad" fra 2021 og i nogle tital episoder af TV-serien "Arrow" (2014-).

I Milo Manaras En duft af karamel bærer hovedpersonen Claudia i det meste af bogen en Corto Maltese-lignende kasket. På en af siderne ses også et Corto Maltese-album.


Corto Maltese - Linda og Valentin.jpg     Corto Maltese - Batman.jpg     Corto Maltese - En duft af karamel 1.jpg     Corto Maltese - En duft af karamel 2.jpg


Tegnefilm

Se separat artikel: Corto Maltese animerede film.

Forsider

Eksterne links