ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Derib

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Derib.jpg
Claude de Ribaupierre
Født:

8. august 1944

Den fransksprogede, schweiziske tegneserieskaber Claude de Ribaupierre blev født den 8. august 1944. Under pseudonymet Derib har han tegnet en række populære serier, hovedsageligt i westerngenren med fokus på indianernes levevis. Han har selv skrevet flere af historierne, mens andre er skrevet af Job, som han har haft et årelangt samarbejde med.

Baggrund

Derib rejste i 1963 til Bruxelles, hvorefter han som tyve-årig fik arbejde på Studio Peyo og medvirkede på serien Smølferne sammen med bl.a. Walthéry. Igennem studiet begyndte han at levere mindre arbejder til forskellige serier i det franske seriemagasin Spirou, hvorved han lærte flere af de store belgiske tegnere såsom Franquin, Jijé, Bob de Moor, Job m.fl. at kende.

I disse år begyndte han et samarbejde med forfatteren Rosy, og sammen skabte de den cartoony humorserie Hunden Attila om en talende agent-hund. Serien gik i seriejournalen Spirou, men det blev dog kun til seks historier, før Derib trak sig ud, da han løbende mistede interessen for historierne og desuden blev uenig med en tredje forfatter (Maurice Kornblum), der ikke ville acceptere, at Derib bidrog til historien. I stedet skabte han med forfatteren Job figuren Pythagoras, den kloge ugle, og serien gik i en årrække som føljeton i avisen Le Crapaud à Lunettes.

I en alder af 22 skabte han og Job så serien Yakari om en lille indianerdreng med den helt specielle evne at kunne tale med dyr. Yakari startede også i avisen Le Crapaud à Lunettes og gik der i en årrække, men i 1973 blev Yakari for første gang udgivet i albumform, og dette blev det egentlige startskud på Deribs karriere. Hans album blev snart stort kendt, ikke mindst på grund af hans samarbejde med Job, der historiemæssigt hjalp ham med at udbrede hans forkærlighed for sioux-indianernes levevis.

I 1970 forlod Derib Spirou og fik job hos konkurrenten seriemagasinet Tintin. Her arbejdede han bl.a. sammen med Greg på westernalbumet Go West. Stadig mere optaget af nybyggertiden i det amerikanske midt-vesten skabte han som modstykke til den børnevenlige Yakari den mere realistiske serie Buddy Longway, som han selv skrev og tegnede. Fra dette øjeblik stoppede han sit arbejde på seriemagasinerne og tegnede kun for sig selv.

Derib er en mange-facetteret tegner, der både behersker figuranatomi og realistiske baggrunde i flot stil samt en mere cartoony tegnestil á la Peyo og Uderzo (som set i serierne Pythagoras & Co. og Hunden Attila).

Hans samlede produktion ligger på over 70 album med serier som Buddy Longway og Yakari, der topper med henholdsvis 20 og 36 album. Han fortsætter sit virke som en af de mest markante og vedholdende tegneserieskabere i Europa.

Album og serier

Se også kategorienDerib

Eksterne links