ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Flash

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Flash
FlashCv226.jpg
Virkeligt navn:
 • Jay Garrick
 • Barry Allen
 • Wally West
 • Bart Allen
Tilknytning:

Justice League

Evner:

Superfart

Udgivelse
Udgiver:

DC Comics

Debut:
 • Jay Garrick: Flash Comics #1, 1940
 • Barry Allen: Showcase #4, 1956
 • Wally West: The Flash vol. 1 #110, 1959
 • Bart Allen: Flash vol. 2 #91, 1994
Skabere:

Flash er navnet på en række efterfølgende superhelte i DC-universet. Den første var Jay Garrick, som blev skabt af Gardner Fox og Harry Lampert i 1940.

Fælles for alle, der har kaldt sig Flash, er evnen til superfart og et rødt kostume med lyn-symboler. Flash og lignende helte, hvis evne primært er superfart, kaldes også hurtigtløbere (speedsters).

Biografier

Jay Garrick

Jay Garrick var en studerende der fik superfart-kræfter, da han indåndede dampene fra tungt vand. Han iklædte sig en rød dragt og en hjelm med vinger (ikke ulig den græske gud Hermes) og bekæmpede kriminelle i sin hjemby Keystone City. Som tiden gik, blev Jay medlem af Justice Society og bekæmpede kriminelle, bl.a. sammen med sin gode ven Alan Scott, den oprindelige Green Lantern.

Barry Allen

Kriminalbetjenten Barry Allen fik superkræfter da lynet slog ned i en kasse med kemikalier i et laboratorium. Han fandt ud af at han kunne løbe med superfart og begyndte at bekæmpe kriminalitet iført et rødt kostume med gule lynsymboler. Barry blev medlem af Justice League og nære venner med Hal Jordan, sin tids Green Lantern.

Denne version af Flash løber noget hurtigere end Jay Garrick og har også evnen til at vibrere sine molekyler, så han bl.a. kan trænge igennem fast stof. Denne vibreringsevne blev også startskuddet til oprindelsen af DCs Mulitvers.

Wally West

Wally er nevø til Barry Allen og fik sine kræfter på samme måde som onklen - lynet slog ned samme sted, i samme type kemikalier og gav ham samme type kræfter som Barry. Wally brugte sine teenage-år under identiteten Kid Flash og bekæmpede krimialitet, ofte sammen med en masse andre teenage-helte i Teen Titans.

Da Barry døde i historien Crisis on Infinite Earths, overtog Wally rollen som Flash. Da han startede var han svækket pga. hændelserne i Crisis, men i tidens løb er han blevet mere kraftfuld end sin onkel og lever for alvor op til titlen The Fastest Man Alive.

Wally er også den første der opdager hurtigtløbernes forbindelse til den mystiske kraft, Speed Force (mens Mark Waid skrev serien).

Bart Allen

Bart Allen er barnebarnet af Barry Allen og hans nu afdøde hustru Iris West Allen. Han er født med forøget aldring grundet sin stærke forbindelse til Speed Force, og tilbragte de første år af sit liv i en virtual reality-maskine. Iris bragte ham tilbage i tiden og Wally fik sat hans aldring ned i fart, så den foregik i normalt tempo.

Bart forblev i vores tid og blev superhelt, først under navnet Impulse, dernæst som den anden Kid Flash, og da Wally forsvandt som følge af hændelserne i historien Infinite Crisis, overtog han rollen som Flash.

Bart blev for nylig dræbt af en flok skurke i sin egen serie. Nu har den tilbagevendte Wally West igen indtaget rollen som Flash. I serien Final Crisis, er Barry Allen netop vendt tilbage til de levendes rige skarpt forfulgt af Black Flash, en slags superhurtig "død" som viser sig når en hurtigløber skal til at dø.

Speed Force

Speed Force er en "ekstradimensionel energi" som er kilden til (næsten alle) hurtigtløberes kræfter - ikke kun Flash i de forskellige udgaver, men også bifigurer som Max Mercury, Johnny Quick og Jesse Quick. I de senere år har det vist sig, at Speed Force også er et slags sted, som hurtigtløberne kan tage hen til - dog med uforudsigelige konsekvenser.

Forbindelsen til Speed Force giver, udover superfart, yderligere kræfter:

 • Speed Force danner en slags beskyttende kraftfelt omkring hurtigtløberne, så deres kroppe kan holde til den store fart.
 • ved at løbe nær lysets hastighed, bliver hurtigtløberens masse forøget næsten uendeligt, hvilket resulterer i et slag "med en kraft som en hvid dværgstjerne". I dette tilfælde beskytter Speed Force også hurtigtløberens krop mod fysiske skader. Dette slag kan slå kraftfulde fjender som f.eks. White Martians ud (hvilket ses i Grant Morrisons JLA).
 • ved at kanalisere Speed Force igennem sig, kan en hurtigtløber fjerne en person eller et objekts kinetiske energi og "fryse" det i luften.
 • Wally kan danne fysiske objekter af Speed Force - hans dragt er f.eks. dannet af fortættet fartenergi.
 • endelig kan man accelerere sin helingsevne og hele egne og andres skader på kort tid.

Når hurtigtløberne dør, bliver de ét med Speed Force, der altså også virker som en slags efterliv for dem.

Der findes i den sammenhæng en Black Flash, som er den personificerede død for hurtigtløberne og også den, der sørger for at gøre dem til ét med Speed Force. Han fremstilles gerne som et mumificeret lig iført en sort version af Barry Allens dragt.

Oprindelsen til DC-multiverset

I historien "Flash of Two Worlds" (The Flash #123, 1961) vibrerer Barry Allen sine molekyler så hurtigt, at han ender i en parallelverden, senere kaldet Jord-2, som er hjemsted for Jay Garrick, den oprindelige Flash.

Dette danner grundlaget for mange besøg på Jord-2, både for Barry og hans venner i Justice League og er startskuddet til DCs multivers, der udvikledes lige indtil det store crossover Crisis on Infinite Earths fjernede alle de parallelle verdener.

En vigtig ting ved Crisis of Infinite Earths var også, at Barry Allen gav sit liv for at redde universet - hans plads blev overtaget af hans protegé Wally West, som hidtil havde slået sine folder i supergruppen Teen Titans under navnet Kid Flash.

Flash mod Superman

Da spørgsmålet om hvem der er hurtigst - Flash eller Superman - er blevet stillet mange gange, har de to naturligvis også løbet om kap ved flere lejligheder. Disse kapløb er af forskellige årsager oftest endt uafgjort, men der er almindelig consensus om at Flash er hurtigst af de to. Modsat Flash har Superman nemlig ingen forbindelse til Speed Force, men må klare sig med sin forstærkede fysik.

Eksterne links