ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Frank Frazetta

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Frank Frazetta selvportræt.jpg
Frank Frazetta
Født:

9. februar 1928 i Brooklyn, New York

Død:

10. maj 2010 i Fort Myers, Florida

Amerikansk tegner, illustrator og maler.

Tidlige arbejder

Frazetta blev uddannet på Brooklyn Academy of Art, og fik som 15-årig arbejde hos Bernard Baily. Her mødte han tegneren John Giunta som hjalp ham med den første historie med titlen "Snowman" som blev trykt i magasinet "Tally Ho" i december 1944, to måneder før Frazettas 16 års fødselsdag.

Li'l Abner

Frazettas talent blev bemærket af Al Capp som i 1954 tilbød Frazetta arbejde med at tegne serien Li'l Abner. Selv om Frazetta i den tidlige del af dette samarbejde stadig lavede forsider til EC Comics, betød den gode hyre at Frazetta i praksis holdt op med at arbejde på andre tegneserier.
Se bogserien Li'l Abner - The Frazetta Years.

Frazetta som illustrator

Selv om Frazetta tidligere havde arbejdet på blandt andet EC, Li'l Abner (1954 til slutningen af 1961) og Buck Rodgers, så var det som illustrator indenfor fantasy og science fiction at han slog sit navn fast. Specielt hans malede forsideillustrationer til udgivelser af Robert E. Howards Conan var med til at gøre ham til en efterspurgt illustrator.

Selv om Frazetta i de senere år har været plaget af sygdom fortsætter han stadigt sit arbejde, og hans inspiration for andre er også stadigt til stede, således udgav forlaget Image Comics (under navnet Frazetta Comics) for nyligt en serie med titlen "Frank Frazetta's Death Dealer". Hele serien er baseret på inspiration af en enkelt illustration fra Frazettas hånd med titlen "Death Dealer".

Figuren Death Dealer havde tidligere været udgivet på forlaget Verotik som blev drevet af rockmusikeren Glen Danzig.

Frazetta som inspirationskilde

Frazettas stil har inspireret mange andre tegnere, blandt andet Michael Allred og den danske tegner Jørgen Bitsch.

Frazetta og film

Frazetta arbejdede i en periode også med at levere illustrationer til filmplakater, for eksempel humoristiske film som "Hotel Paradiso", "What's new pussycat?", men også mere actionprægede film som "Battlestar Galactica 2" og Clint Eastwood-filmen "The Gauntlet".

I 2003 var Frazettas arbejde genstand for dokumentarfilmen "Printing with fire" som siden er udgivet på dobbelt-DVD. Her kan man ud over Frazetta selv også se kommentarer fra Neal Adams, Bernie Wrightson, John Buscema, Glen Danzig med flere.

Bøger om Frazetta

En komplet oversigt over Frazettas værker kan findes i "The Definitive Frazetta Reference" af James A. Bond, udgivet på forlaget Vanguard Productions i 2008.

Populærkulturelle referencer

Man kan se en tribut til Frazetta i serien Shang Chi hvor tegneren Paul Gulacy lader Black Jack Tarr gå ind i et galleri for at købe en plakat med en illustration af Frazetta ("Glas orkideer" første gang trykt på dansk i Kung Fu Magasinet nummer 34). Illustrationen som Tarr køber dannede i efteråret 2008 baggrund for serien "Frank Frazetta's Silver Warrior" fra Frazetta Comics.

Serien Madman genbruger positurerne fra Frazettas omslag til Weird Science-Fantasy #29.