ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Franka

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Franka vignet.jpg

Franka.gif

Hollandsk serie om Franka (Francesca Victoria), der bliver hvirvlet ind i forskellige mysterier, først som ansat på et krimimuseum og senere som privatdetektiv.
Serien er skrevet og tegnet af Henk Kuijpers.

Lidt om serien

          Franka reklame.jpg
Reklame i PEP nr. 47, 1974 for den kommende nye serie: Franka

Serien startede i det hollandske tegneserieblad Pep nr. 48, 1974 og fortsatte i Eppo, som var en sammenlægning af Pep og Sjors. Serien blev hurtigt så populær, at den i 1978 blev udgivet i eget album. Serien har nydt større popularitet op igennem firserne og halvfemserne, naturligvis mest på grund af heltinden Franka, men bestemt også på grund af de komplekse krimimysterier og den detaljerede tegnestil. Henk Kuijpers holder meget af at tegne realistiske scenarier fra sit hjemland, Holland, hvilket også giver serien et specielt europæisk (hyggeligt) præg. I nyere tid ligner storbyerne dog mere og mere hinanden, men kanalerne i Amsterdam og Groterdam (hvor Franka bor) vil altid have deres eget særpræg.

Henk Kuijpers har vist også en svaghed for anderledes og eksklusive biler. På forsiden af De syv dødssynder flygter Franka i en Jaguar E-type og forfølges af en skurk i en Jaguar XK120. Hendes første bil i serien er en Mini, der nu har fået et comeback i en ny udgave. Så hvis man kigger lidt nærmere, kan bilinteresserede finde meget spændende.

Lidt om Franka

   

Franka bor i den fiktive by Groterdam, og var oprindeligt sekretær på Krimimuseet i byen. Hun var faktisk ikke tiltænkt en egentlig hovedrolle, men hendes karakter var så stærk at hun praktisk talt overtog serien. I den første historie i det første album er hun således ikke 'alene' om hovedrollen, men deler den med Jarko, der søger job og bliver ansat på krimimuseet. Allerede fra den anden historie, og videre i album nr. 2, Mesterværket, bliver Franka dog den centrale figur i serien. Igennem arbejdet på Krimimuseet bliver Franka hvirvlet ind i forskellige mysterier med Jarko og Krimimuseets Inspektør Noordenwind, samt hans hund Gruff, som Franka faktisk overtager i efterfølgende album. Hendes evne til at løse mysterierne fører til, at hun i senere album flytter til den hollandske hovedstad Amsterdam, hvor hun starter sit eget detektivbureau.

Franka er en kreativ, beslutsom og snarrådig single-kvinde, præcis som vi mænd nu kan lide kvinder bedst. Og dejlig ser hun også ud, hvilket Kuijpers spiller mere og mere på igennem seriens forløb. I starten af serien ser man hende kun lejlighedsvist lettere afklædt i forbindelse med bad o.lign., men som serien (og tiden) udvikler sig, klædes hun mere og mere af, i sengen, på stranden osv., for til sidst i situationer at blive vist helt nøgen. I de allerseneste album har hun tilmed fået en kæreste med hvem hun ofte dyrker sex, hvilket ikke umiddelbart lå til den oprindelige, mere uskyldige Franka.

Udseendet har også fået et pift igennem tiden. Franka følger med tiden, og er blevet langt mere moderne i nyere album. Man kan sige at hvert album følger med tiden i den virkelige verden, både hvad angår biler, tøjstil, elektroniske apparater osv. Som figur har hun også fået mere menneskelige proportioner. I starten var hun meget mere cartoony, Kuijpers tegnede hende med et markant større hoved og tyndere krop i de første fire-fem album. Men i takt med at Kuijpers udviklede sin stil, ændredes også Frankas proportioner, så hun nu er mere menneskelig med mindre hoved og mere formelig figur - ja faktisk en perfekt og veltrænet figur.

Album i serien

Foruden den almindelige serie er nr. 6 og 9 udgivet i Albumklubben Trumf som henholdsvis nr. 6 og 88. Flere af historierne strækker sig over to album, en over tre.

Franka.jpg
 1. Krimimuseet
 2. Mesterværket
 3. Spøgelsesskibets hemmelighed (1. del)
 4. Spøgelsesskibet vender tilbage (2. del)
 5. Cirkus Santekraam
 6. Uhyret fra fladmarsken
 7. Dragens tænder (1. del)
 8. Tordendragens død (2. del)
 9. Mode-mysteriet
 10. Gangsternes gidsel
 11. Projekt Atlantis
 12. Den blå venus
 13. Det 13. bogstav
 14. Det portugisiske guldskib (1. del)
 15. Rorgængerens øjne (2. del)
 16. De syv dødssynder (1. del)
 17. Høj selvrisiko (2. del)
 18. Kidnapning
 19. Iskanders sværd (1. del)
 20. Den hvide gudinde (2. del)
 21. Sølvflammen (3. del)
 22. Underverden
 23. Geheim 1948 (1. del)
 24. Operation Rovmord (2. del)
 25. Gratis guld

Samleudgave

December 2016 startede Cobolt en samleudgave af serien med to album i hver bog, enkelte dog tre. Serien startede med Dragens tænder – Tordendragens død, og ifølge redaktør Carsten Søndergaard bliver samlingen nogenlunde som vist i højre søjle i nedenstående oversigt.

Oversigt

Franka - oversigt
Nr. Hollandsk førsteudgave Dansk udgave Frankas samlede eventyr
Serieblad Album Titel Albumtitel Historietitel
 1 1978 Het Misdaadmuseum Krimimuseet
 2 1978 Het meesterwerk Mesterværket
 3 1979 De terugkeer van de Noorderzon Spøgelsesskibets hemmelighed
 4 1979 De wraak van het vrachtschip Spøgelsesskibet vender tilbage
 5 1981 Circus Santekraam Cirkus Santekraam
 6 1982 Het monster van de Moerplaat Uhyret fra fladmarsken
 7 1984 De tanden van de draak Dragens tænder Dragens tænder
Tordendragens død
 8 1986 De ondergang van de donderdraak Tordendragens død
 9 1990 Moordende concurrentie Mode-mysteriet
 0 2014 Chroom Chrom
10 1992 Gangsterfilm Gangsternes gidsel Gangsternes gidsel
Projekt Atlantis
11 1993 De vlucht van de Atlantis Projekt Atlantis
12 1994 De blauwe Venus Den blå venus Den blå venus
Det 13. bogstav
13 1995 De dertiende letter Det 13. bogstav
14 1996 Het Portugese goudschip Det portugisiske guldskib Det portugisiske guldskib
Rorgængerens øjne
15 1997 De ogen van de roerganger Rorgængerens øjne
16 1999 Succes verzekerd De syv dødssynder
17 2001 Eigen risico Høj selvrisiko
2002 Felle Flitsen
19 2006 Het zwaard van Iskander Iskanders sværd Ishtars rejse
20 2009 De witte godin Den hvide gudinde
21 2010 Het zilveren vuur Sølvflammen
18 2004 Kidnap Kidnapning
22 2012 Onderwereld Underverden
23 2014 Geheim 1948 Geheim 1948
24 2019 Operatie roofmoord Operation Rovmord
25 2021 Gratis goud Gratis guld
26 Klifhanger

Forsider

Eksterne links