ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Don Heck

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Don Heck.jpg
Donald L. Heck
Født:

2. januar 1929 i Queens, New York

Død:

23. februar 1995 i New York

Donald L. Heck eller Don Heck var en amerikansk tegneserietegner, der er bedst kendt for at skabe Iron Man sammen med Jack Kirby, Stan Lee og Larry Lieber. Han skabte også mindst 50 andre tegneseriefigurer i samarbejde med forskellige forfattere.

Harvey Comics

Don Heck voksede op i Queens, New York, og han lærte at tegne i kunsttimer på high school og college samt gennem et brevkursus. Han tegnede først for et reklamebureau, men i 1949 fik han arbejde på Harvey Comics, hvor han bearbejdede avisstriber, så de kunne udgives samlet. Han arbejdede blandt andet på Milton Caniffs Terry and the Pirates, som Harvey udgav i blade.

Comic Media

I 1952 grundlagde Allen Hardy Comics Media. Hardy havde tidligere arbejdet på Harvey Comics og kendte Don Heck, som han fik til at flytte til Comics Media, hvor Heck primært tegnede krigs- og gyserhistorier. Da Comics Media lukkede i 1954, mødte Don Heck Stan Lee, der var chefredaktør for Atlas Comics. De mødtes gennem Pete Morisi, som Heck kendte fra Comics Media, hvor de begge havde arbejdet.

Atlas Comics

I 1954 blev Heck ansat i Atlas Comics, hvor han primært tegnede science fiction, westerns og krigshistorier. Gyserhistorier var ikke længere så populære på grund af hetzen mod tegneserier på dette tidspunkt. Hans officielt første historie for Atlas var Werewolf Beware i Mystery Tales #25, men Heck har i et interview udtalt, at hans første arbejde for Atlas var noget med en hval, der slog et skib i stykker. I 1957 gik det ikke godt for Atlas Comis, og de fleste tegnere og forfattere blev afskediget. Sidst i 1950'erne tegnede Don Heck modelfly for Berkeley Models.

Marvel Comics

Tales of Suspense #1, 1959
Forside af Heck

Atlas Comics blev lukket, men forlægger Martin Goodman fortsatte med at udgive tegneserieblade gennem distributøren Independent News. Sidst i 1950'erne begyndte Jack Kirby at lave science fiction og monstertegneserier, der blev udgivet af Goodman, og de blev ret populære, så der kunne igen ansættes flere skabere. Don Heck kom tilbage til i folden, og han lavede sin første forside til Tales of Suspense #1 i 1959. I 1961 kunne Goodman grundlægge Marvel Comics, og forlaget fortsatte serier, der tidligere var udgivet gennem Independent News. Det var blade som Tales of Suspense, Tales to Astonish, Strange Tales og Journey into Mystery. Don Heck var med til at tegne, rentegne og skrive historier i flere af bladene.

Iron Man

I marts 1963 blev Tales of Suspense #39 udgivet, og det blad indeholdt den første optræden af Iron Man. Historien var skrevet af Stan Lee, Larry Lieber og Don Heck. Jack Kirby tegnede coveret, og det var således ham, der designede Iron Mans første udseende. Don Heck tegnede resten af bladet, og det var således ham, der skabte Tony Stark og Pepper Potts. Sammen med Stan Lee skabte Heck også mange andre figurer til Marveluniverset blandt andre Hawkeye, Mandarin og Black Widow. Den senere Iron Man dragt i rød og gul blev skabt af Steve Ditko i Tales of Suspense #48, men Ditko lavede kun nogle få blade, og Heck fortsatte med at tegne Iron Man historier indtil 1965. Heck tegnede mange andre historier for Marvel blandt andet The Amazing Spider-Man og X-Men, men udover Iron Man er han nok mest kendt for sit arbejde på Avengers.

DC Comics

Sidst i 1960'erne tegnede Don Heck avistegneserierne Fantomet og Terry and the Pirates, uden at han blev krediteret for det. 1970 begyndte Heck at lave tegneserier for DC Comics. I starten af 1970'erne tegnede han stadig for Marvel, men fra 1977 tegnede han kun for DC comics.

Senere karriere

I slutningen af 1980'erne og starten af 1990'erne tegnede Heck igen for Marvel frem til få år før sin død i 1995.

Eksterne links