Stan Lee

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til: Navigation, Søgning
Stan Lee.jpg
Stan Lee - Stanley Martin Lieber
Født:

28. december 1922 i New York

Stan Lee, amerikansk forfatter og redaktør, født den 28. december 1922 i New York og fik navnet Stanley Martin Lieber.

Stan Lee og Stanley Lieber

Stan Lee var oprindeligt et forfatterpseudonym som Lieber antog for det tilfælde at han besluttede sig for at skrive "den store amerikanske roman". Først senere besluttede han at det var for meget besvær, for eksempel med at indløse checks udstedt til Stanley Lieber, og derfor tog han også juridisk navneforandring til det, der de facto havde været hans navn i offentligheden i mange år.

Stans bror Larry Lieber optræder stadig under familienavnet og har selv haft en lang karriere indenfor tegneseriebranchen.

Forfatter og redaktør

Gennem sine mange år som forfatter og redaktør er Stan Lee om nogen blevet symbolet på Marvel Comics og de serier om superhelte, som forlaget har udgivet gennem tiden. I tresserne var Lee næsten egenhændigt ansvarlig for at producere historierne til alle Marvels udgivelser, hvilket førte til udviklingen af en ny måde at lave tegneserier, der i dag er kendt som Marvel method. I halvfjerdserne overgik den rolle efterhånden til andre forfattere i takt med at Lee påtog sig rollen som redaktør og i stigende grad stod for forlagets markedsføring udadtil.

Stan Lee bor i dag i Hollywood, hvorfra han driver firmaet POW! og er involveret forskellige film- og TV-projekter, blandt andet serien "So you want to be a Superhero". Lee optræder ofte som foredragsholder og som leverandør af ekstramateriale og introduktioner på Marvels DVD-udgaver. Stan Lee optræder sammen med Marvels nuværende chefredaktør Joe Quesada på DVD'en "Then and Now" som blev optaget til fordel for The Hero Initiative. Efterfølgende er bogen "Stan's Soapbox: The Collection" også blevet udgivet til fordel for The Hero Initiative. Stan's Soapbox var en fast klumme som Stan Lee skrev i sin tid som redaktør hos Marvel hvor han med vanlig entutiasme fortalte om hvad der skete af stort og småt indenfor Marvels verden.

Stan Lee redegør selv for sin historie fra barnsben og op til det moderne Marvel Comics i sin selvbiografi "Excelsior" (skrevet sammen med George Mair). En dokumentarfilm om Stan Lees liv med titlen ‘Stan Lee: True believer’ blev præsenteret på San Diego Comic Con i 2007.

Hvem vil være superhelt?

Stan Lee optræder som dommer i reality-serien "Who wants to be a superhero?", sendt på dansk TV som "Hvem vil være superhelt?". Seriens deltagere møder alle op som en superhelt de selv har opfundet og skal gennemgå en række tests hvor Stan Lee forsøger at finde ud af om de har de menneskelige egenskaber en superhelt skal have. Præmien til vinderen var en tegneserie baseret på vedkommendes superhelt, udgivet på forlaget Dark Horse.

Cameos i tegneserier

Stan Lee optræder i X-Men hvor han komme ud af en byging sammen med Jack Kirby tids nok til at se Scott Summers og Jean Grey kysse, hvorefter han kommenterer at den slags ikke skete i deres tid på serien.

I Daredevil vol. 2 #8 side 2 optræder Stan Lee som en af de mange medvirkende ved begravelsen af Karen Page. På rækken bag ham sidder en anden kendt figur i Daredevil-sammenhæng, nemlig Frank Miller, mens folkene bag nummeret Joe Quesada, Kevin Smith og Jimmy Palmiotti er henvist til mere diskrete pladser på syvede række.

I serien Nova optræder han sammen med flere kendte ansigter fra Marvel Comics i et nummer hvor Nova skal forsøge at overbevise Marvel Comics om at han er det rette materiale til at få sin egen tegneserie på linje med Fantastic Four og Avengers. Dette er et af flere eksempler på at Marvel nogen gange optræder som et virkeligt forlag i deres eget univers.

I forbindelse med 65 års jubilæet for Stan Lees ansættelse hos Marvel udgav Marvel serien "Stan Lee Meets.." hvor Stan Lee får lov til at skrive humoristiske historier hvor han møder sine egne helte

Desuden indeholdt serien forskellige nuværende tegneres og forfatteres egne historier med og om Stan Lee, samt genoptryk af en række originale historier fra Stan Lees karriere.

Cameos på film

Lee optræder flere gange i såkaldte cameoroller i Marvel studios filmatiseringer af de helte han selv var med til at skabe.

  • The Trial of The Incredible Hulk, en TV-film hvor Stan Lee er et medlem af juryen
  • X-Men, Stan Lee spiller en pølsemand som ser på i rædsel da den muterede Senator Kelly kravler udaf vandet. Scenen er 43 minutter inde i filmen.
  • Spider-Man, Stan redder en lille pige fra faldende murbrokker under Green Goblins angreb. Scenen er 67 minutter inde i filmen
  • Daredevil, Stan Lee er en ældre herre som den unge blinde Matt Murdock forhindrer i at vade ud froan en bus. Scenen er 13 minutter inde i filmen.
  • Hulk, Stan Lee spiller sikkerhedsvagt, hans kollega som vagt er Lou Ferrigno som spillede Hulk i den oprindelige serie. Scenen optræder 12 minutter inde i filmen.
  • Spider-Man 2, Lee optræder som i den første film som redningsmand for en kvinde der er ved at blive ramt af faldende murværk. Scenen optræder 50 minutter inde i filmen. I ekstramaterialet kan ses en scene hvor Lee laver fejl i sit forsøg på en anden cameo-optræden.
  • Fantastic Four, Lee spiller postmanden Willie Lumpkin.
  • Fantastic Four - Rise of the Silver Surfer, Lee spiller sig selv og mener at han er inviteret til Reed Richards og Sue Storms bryllup. Han bliver dog afvist ved indgangen.
  • X-Men The Last Stand, Lee spiller den ene af to mænd som vander have da Charles Xavier og Magneto dukker op for at besøge Jean Grey. Den anden mand er X-Men forfatteren Chris Claremont
  • Spider-Man 3, en cameo-scene er optaget, men indtil videre kan Lee ikke afsløre nogen detaljer.

Ovennævnte oplysninger er baseret på Marvels egen opsummering i "Stan Lee Meets ..." harcoverudgaven. Efterfølgende har Lee også optrådt i en cameo i filmatiseringen af Iron Man.

Stan Lee optræder også i tegnet version i TV-serien The Simpsons.

I serien Heroes som sendes på den danske Kanal 5 fra 23. august 2007 optræder Stan Lee som chauffør på en bus som en af personerne kører med.

Litteratur

Eksterne links