ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Joss Whedon

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Joss Whedon.jpg
Joss Whedon
Født:

23. juni 1964 i New York City

Amerikansk tv-serie- og filmskaber. Whedon er tredje generation af en familie af forfattere til TV-mediet. Hans to brødre Jed og Zack arbejder også som forfattere. De har sammen skabt den prisbelønnede web-musical "Dr. Horrible's Sing-Along Blog".

Film- og TV-karriere

Joss Whedon kommer oprindeligt ud af film- og TV-mediet hvor han blandt andet er kendt for at have skabt serier som "Buffy vampyrernes skræk", "Angel" og "Firefly". Han har desuden leveret manuskripter til film som "Toy Story" og "Alien 4".

Buffy og Angel på Dark Horse

Whedons løbebane som forfatter til tegneserier begyndte i forbindelse med den voldsomme popularitet for Buffy og Angel. Det førte til at forlaget Dark Horse begyndte at udgive en række tegneserier baseret på serierne, hvor Whedon selv bidrog med manuskript til en enkelt afsluttet historie med Angel.

Efter at både Buffy og Angel ophørte som TV-serier har Joss Whedon valgt at lade historierne fortsætte i tegneserieform. I 2007 udkom de første numre af Buffys ottende sæson fra Dark Horse, mens Whedon annoncerede at han ville samarbejde med forlaget IDW om at fortsætte historien om Angel. IDW havde på daværende tidspunkt udgivet en række serier baseret på figurerne Angel og Spike som tidsmæssigt var placeret efter sidste sæson af Angel, men som ikke gav nogen nærmere forklaring på hvordan heltene var sluppet ud af den temmeligt håbløse situation de var i ved afslutningen af sidste afsnit.

I 2008 vandt Whedon sammen med Brian K. Vaughan en Eisner-pris for bedste nye serie med Buffy sæson otte. Ved samme lejlighed vandt Whedon en Eisner for bedste web baserede tegneserie.

Fray

Mens Buffy the Vampire Slayer kørte udviklede Whedon desuden tegneserien Fray om en vampyrjæger i en fjern fremtid.

Whedon og Loeb

Whedon forsøgte også kortvarigt at lave en serie af tegnefilm baseret på Buffy. Til det formål arbejdede han blandt andet sammen med Jeph Loeb. Selv om projektet viste sig ikke at blive til noget bevarede de to kontakten og Whedon bidrog blandt andet til en specialudgivelse til minde om Loebs afdøde søn (Superman/Batman #26). Loeb er også annonceret som deltager i en fortsættelse af Buffy hvor ottende sæson af TV-serien fortælles i tegneseriform.

Astonishing X-Men

På dansk er Whedon primært blevet udgivet i forbindelse med sin 24 numre lange historie Astonishing X-Men, som løbende er blevet udgivet i de danske X-Men-blade. Whedon er selv gammel fan af serien og nævner ofte Kitty Pryde som en tidlig inspiration til Buffy som figur. Det kan derfor heller ikke undre at Whedon lod hende indtage en central rolle i handlingen i Astonishing X-Men.

Mere kontroversielt var hans valg omkring at genoplive Colossus, som havde været død igennem længere tid efter at have ofret sig selv for at standse en verdensomspændende pest der angreb mutanter. Mange fans mente at dette brød med redaktør Joe Quesadas politik om at døde superhelte skal forblive døde (se Død og genopstandelse).

Selv om Astonishing X-Men i forvejen var en del af den danske udgivelse af X-Men fra Egmont Serieforlaget, kommer serien fra G. Floy Studio i fire indbundne bøger.

Runaways

Efter at have annonceret at han ikke ville fortsætte Astonishing X-Men ud over de 24 numre blev det annonceret at Whedon overtog serien Runaways fra Brian K. Vaughan. Vaughan bidrog til gengæld til, Whedons fortsættelse af Buffy med en historie om vampyrdræberen Faith. Whedons engagement med Runaways blev dog forholdsvist kortvarigt da man allerede på San Diego Comic Con 2007 annoncerede at han ville forlade serien. Runaways har ikke været udgivet på dansk.

Firefly og Serenity

Whedon har skrevet manuskript til flere tegneserier som foregår i universet fra "Firefly" og "Serenity". Historierne tjener til at udfylde huller i kontinuiteten blandt andet mellem TV serien og biograffilmen.

Tegneserierne baseret på Firefly og Serenity er endnu ikke udgivet på dansk.

Wonder Woman

Whedon var i længere tid tilknyttet som manuskriptforfatter til filmen Wonder Woman, men uenighed med studiet omkring visioner for filmen medførte at Whedon trak sig fra projektet.

Dr. Horrible's sing-along blog

I forbindelse med den store forfatterstrejke på amerikansk TV opfandt Whedon en ny sammenstilling af genrer som vist ikke er set tidligere. "Dr. Horrible's sing-along blog" som kun er udgivet på nettet blander den klassiske fortælling med superhelte og superskurke med musical. Whedon havde tidligere brugt musical i Buffy afsnittet "Once More With Feeling".

Whedons bror Zach har i forbindelse med dr. Horrible forfattet en tegneserie som blev udgivet på nettet på Myspace. Dark Horse har efterfølgende udgivet dr. Horrible som tegneserie, skrevet af Zack Whedon og tegnet af Joélle Jones. I tegneserien får man indblik i hvorfor dr. Horrible beslutter sig til at blive ond.

Trivia

Navnet på selskabet som stod for produktionen af Whedons serie "Buffy the Vampire Slayer" er "Mutant enemy", et udtryk taget fra sangen "And you and I" med den engelske progressive rockgruppe Yes, som Whedon også nævner som en inspiration til sit mucial afsnit af Buffy "Once More With Feeling".

Allerede inden samarbejdet med Marvel var Whedons serier fyldt med referencer til tegneserier. Xander Harris i "Buffy the Vampire Slayer" refererer til både Wonder Woman og Avengers, mens Buffy selv nævner at hendes edderkoppesans viser hende at der er noget galt. Efter at Xander mister et øje i syvende sæson fortsætter Whedon sine henvisninger til Marvel ved at henvise til Nick Fury der ligeledes har en klap for det ene øje.

Litteratur