ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Wonder Woman

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Wonder Woman
Wonder-woman1.jpg
Wonder Woman i Adam Hughes streg
Virkeligt navn:

Prinsesse Diana af Themyscira

Tilknytning:

Justice League, Themyscira

Evner:

Superstyrke, superfart, superhørelse
Kan flyve
Kyndig i nærkamp med alle typer håndvåben
Delvis immunitet mod magi, tankekontrol og illusioner
Kan få folk til at sige sandheden via sin magiske lasso
Har et arsenal af magiske våben hun kan bruge hvis det er nødvendigt

Udgivelse
Udgiver:

DC Comics

Dansk udgiver:

Egmont Serieforlaget
Forlaget RW

Debut:

All Star Comics #8, 1941

Skabere:

William Moulton Marston

Diana af Themyscira er prinsesse for en stamme af amazoner der lever på øen Themyscira, også kaldet Paradisøen. Hun opholder sig ofte i vores verden, hvor hun er kendt både som Prinsesse Diana og som superheltinden Wonder Woman (som tidligere på dansk hed Mirakelkvinden). Som Diana fungerer hun som ambassadør for Thermyscira, mens hun som Wonder Woman - alene eller sammen med Justice League - beskytter Jorden mod allehånde trusler.

Seriefigurens skaber og skabelse

Wonder Woman er en af verdens første kvindelige superhelte. Hun blev skabt af forfatteren og tegneren William Moulton Marston, der efter sigende skabte figuren sammen med sin kone Elizabeth Holloway Marston med deres fælles elskerinde Olive Byrne som fysisk forbillede. Marstons formål var heller ikke helt almindeligt: "Wonder Woman is psychological propaganda for the new type of woman who should, I believe, rule the world" sagde han i et interview inden han døde 1947. Han havde indtil da skrevet samtlige historier om Wonder Woman.

Serien er stærkt inspireret af bl.a. græsk mytologi, og i mange år blev Wonder Woman introduceret i starten af hvert blad som værende "smuk som Afrodite, klog som Athena, hurtigere end Hermes og stærkere end Herkules".

Efterfølgende forfattere på serien

Wonder Woman er flere gange blevet relanceret i håb om at seriens salgstal kunne nå op på siden af de to øvrige i den såkladte "treenighed" hos DC. George Perez går således helt tilbage og genfortæller den mytologiske baggrund for Wonder Woman og Paradisøen.

Efterfølgende forfattere omfatter blandt andre Greg Rucka, Alan Heinberg og Gail Simone. Wonder Woman optræder desuden sammen med Superman og Batman i serien Trinity af Kurt Busiek.

Figurens forhistorie

Amazonerne bor på den fredfyldte ø Thermyscira. Deres dronning Hippolyta har ét ønske højere end alle andre: at få en datter. En dag hører guderne - her primært amazonernes gud Afrodite - hendes bøn; Hippolyta former et barn af ler og Afrodite blæser liv i barnet, som får navnet Diana. Da pigen voksede til, viste hun sig at være hurtigere og stærkere end de andre amazoner, og da hun blev voksen var hun det naturlige valg til at bringe Thermysciras fredelige budskab til resten af verden.

Kræfter

Wonder Womans kræfter er blevet hende givet af de græske guder og gudinder, og hun er en af de mægtigste personer i DC-universet. Hun besidder overmenneskelig styrke, superhurtighed og har flere gange holdt stand mod så magtfulde væsner som Superman eller Darkseid, hvilket ikke mindst skyldes hendes kamptræning. Hun kan kommunikere med alle slags dyr, og har flere gange hidkaldt dyreflokke til at assistere hende i kamp. Hun kan flyve ved egen hjælp, besidder stor visdom og indsigt i andres følelser og er immun overfor tankekontrol.

Våben

Diana har flere kraftfulde magiske våben i sit sit arsenal. De mest kendte er hendes uforgængelige armbånd og hendes "Lasso of Truth". Armbåndene tillader hende - i samspil med hendes superhurtige reflekser - at reflektere projektiler, inklusive ild fra automatvåben. Hun har også reflekteret energistråler med armbåndene. The Lasso of Truth er ubrydelig og omsluttet af "Hestias ild", som tvinger alle, der er fanget af lassoen til at fortælle sandheden. Den har præsteret at holde så magtfulde væsner som Superman, Captain Marvel og guderne Ares og Hades fanget. Wonder Woman har ofte brugt sin gyldne tiara som kastevåben.

Ud over disse standard-våben har Diana også en lang række våben og genstande som hun bruger ved særlige lejligheder. Imellem disse er hendes usynlige jetfly og hendes formelle gyldne rustning komplet med gyldne vinger, brystplade og en gylden hjelm formet som en ørns hoved. Til rustningen hører også et sværd, smedet af Hefaistos, der er så skarpt at det kan "skære elektronerne af et atom".

Samarbejdspartnre

I de tidlige udgaver af Wonder Woman arbejder hun ofte sammen med Steve Trevor, en amerikansk pilot som styrter ned på Paradisøen. Wonder Woman redder ham og slutter sig til ham i det amerikanske forsvar under dække af Diana Prince.

Som det er normalt for superhelte har Wonder Woman også et sidekick i form af Wonder Girl. Flere forskellige har udfyldt denne rolle, men mest markante er nok Donna Troy og Cassie Sandsmark, som begge har optrådt som medlemmer af Teen Titans.

Ud over dette har Wonder Woman i flere perioder været medlem af Justice Society og Justice League.

The OMAC Project og Max Lords endeligt

I miniserien The OMAC Project styrer telepaten Max Lord Superman via tankekontrol. Under Lords kontrol har Superman næsten dræbt Batman og angriber så Wonder Woman, der kun lige holder stand. Hun får midlertidigt sat Superman ud af spillet og fanger Lord i sin magiske lasso og spørger ham hvordan hun kan bryde hans kontrol over Superman. Da Max Lord er fanget i lassoen og dermed ude af stand til at lyve, svarer han, at hun er nødt til at dræbe ham, hvorpå hun knækker halsen på ham. Scenen blev uden Wonder Womans vidende transmitteret på verdensdækkende tv. Scenen er central for den efterfølgende historie i Infinite Crisis, hvor den og flere andre hændelser bruges som eksempler på at heltene har mistet deres moralske grundlag. Efter Infinite Crisis drager Diana på en sjæle-søge-rejse, hvilket redegør for hendes fravær i serien 52. Scenen deler også fanskaren i to: nogle synes at det er en naturlig udvikling for en krigerprinsesse, mens andre synes at det er at gå over stregen - selv for en krigerprinsesse.

TV-serier og film

Wonder Woman blev i halvfjerdserne til en TV-serie med den tidligere skønhedsdronning Lynda Carter i hovedrollen. I første sæson kæmper Wonder Woman og Steve Trevor fortinsvist mod nazistiske femte-kolonne folk under anden verdenskrig, men i de efterfølgende sæsoner sker der et spring frem til vore dage.

I nyere tid har Wonder Woman også oprådt i tegnefilm under eget navn og som en del af Justice League.

En filmatisering har gennem længere tid været på tale, blandt andet var Joss Whedon i en periode tilknyttet, men projektets status er på nuværende tidspunkt ukendt.

Eksterne links