ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Død og genopstandelse

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Død og genopstandelse er begreber der ofte bliver anvendt i amerikanske tegneserier, fortrinsvist de der omhandler superhelte.

Litterære forbilleder

Religiøst og mytologisk findes en lang række eksempler på personer som dør og genopstår, men den måde som moderne forlag som Marvel Comics og DC Comics anvender begreberne minder mere om den måde Arthur Conan Doyle håndterede sin figur Sherlock Holmes. Efter at være blevet træt af at skrive Holmes' eventyr lod Conan Doyle ham dø i kamp mod ærkeskurken Moriarty i historien "Det afsluttende problem", men otte års pres fra fans som var utilfredse med hans skæbne fik Holmes lov til at genopstå i "Det tomme hus". For de amerikanske forlag er der dog ofte tale om økonomiske overvejelser, både når en helt dør og når helten genoplives.

Captain Marvel og Warlock

Marvels forfatter Jim Starlin var især kendt for at være en af de første forfattere som lod helte dø. Historien om Adam Warlock har været udgivet på dansk, mens "The death of Captain Marvel" indtil videre kun findes på engelsk. Adam Warlock blev dog ved sin død overført til en slags "efterliv" inde i den specielle juvel man tidligere så ham bære i panden, og han har siden optrådt i levende live igen.

Captain Marvel derimod døde af kræft, og Starlins historie viste da også et lig, hvorved det skulle være svært at genoplive ham. Annonceringer af at Captain Marvel skulle vende tilbage efter den store Civil War-begivenhed satte spekulationer i gang om hvordan man ville håndtere denne situation. Den Captain Marvel der dukkede op viste sig dog at være hentet ud af tid og rum frem til vor tid, og senere viste det sig at denne var en Skrull, hvilket vil sige at hans død stadigt står ved magt.

Starlins position som den første forfatter der begyndte at slå helte ihjel blev parodieret i en mindre stribe i forbindelse med Marvels genoptryk af Adam Warlock. I denne stribe følger man Editor-Al (et ordspil baseret på "editorial" som bedtyder "redaktionel" og navnet på Marvels redaktør Al Milgrom som lagde udseende til figuren) som fryger at blive dræbt af heltedræberen Starlin. Editori-Al undslipper dog i sidste øjeblik ved at misse sin egen deadline.

Andre døde Marvel-helte

Efter at Starlin havde åbnet det kontroversielle emne fulgte senere et par dramatiske dødfald blandt de oprindelige medlemmer af det oprindelige X-Men hold, først Jean Grey i skikkelse af Phoenix, som ofrede sig selv da hun ikke kunne kontrollere sine kræfter og senere Angel som mistede sine vinger og efterfølgende tog sit eget liv.

I begge tilfælde viste det sig dog at de afdøde ikke havde tænkt sig at forblive døde længe. Jean Grey fik lov at genopstå med den forklaring at Phoenix kraften havde taget hendes plads og at det derfor ikke var hende men en personificering af Phoenix kraften der døde. Tilsvarende dukkede Angel op igen i skikkelse af Death, en af de fire ryttere for Apocalypse.

Efterfølgende har død/genopstandelse taget fart hos Marvel i så høj grad at hærdede fans ofte er ret uberørte. Den nuværende chefredaktør Joe Quesada har forsøgt at dæmme op for tendensen, men heller ikke i forbindelse med Civil War kunne han love at de døde helte ville forblive døde.

Død i DC-universet

DC universet har tilsvarende budt på en række dramatiske dødsfald, blandt andet i forbindelse med Crisis on Infinite Earths hvor Flash og Supergirl måtte lade livet. DC har ikke i samme omfang som Marvel benyttet sig af genoplivning af døde helte, til gengæld har man ladet andre personer overtage rollen.

En nævneværdig undtagelse er den berømte død og genopstandelse for Superman, hvor Superman bliver dræbt af væsenet Doomsday. Efterfølgende er Superman væk fra serien i et stykke tid mens en række andre figurer tager over indtil Superman vender tilbage i en ny udgave, blandt andet med inspireret af den daværende TV-succes "Lois & Clark" som også har været vist på dansk TV.

Et par kontroversielle dødsfald har der dog været i DC-universet, i begge tilfælde med tilknytning til figuren Robin i Batman. I første tilfælde lod man læserne stemme om den daværnede Robin, Jason Todd, skulle dø eller ej ved at lade læserne ringe ind til et af to numre. Læserne vendte tommelfingeren nedad og Jokeren fik lov til at tage livet af Robin. Selv om The Spoiler ikke længere var i rollen som Robin i forbindelse med "War Games" historien vakte den brutale måde hun måtte lade livet på i løbet af historien alligevel en del bestyrtelse, idet man mente at DC endnu engang bidrog til det såkaldte Women in Refrigerators syndrom. Jason Todd er senere kommet tilbage til livet efter DC's Infinity Crisis.

I nyere tid har drabet på Sue Dibny, gift med The Elongated Man, været et gennemgående tema i flere historier hos DC. Startende med selve drabet og opklaringen i Identity Crisis fortsætter Ralph Dibnys manglende evne til at acceptere sin kones død med at påvirke handlingen i blandt andet 52.