ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Røde Sonja

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Karat-serien 2.jpg
Red Sonja film.jpg

Røde Sonja optræder som bifigur i en enkelt dansk udgivelse af barbaren Conan i Karat-serien nr. 2 Conan og Røde Sonja. Modsat Conan er hun ikke oprindeligt skabt af Robert E. Howard, men derimod af Marvels Roy Thomas som stod for udgivelserne af Conan og Red Sonja (som den amerikanske udgave hedder) i 70'erne.

Roy Thomas havde dog taget afsæt i en temperamentsfuld rødhåret kvinde i Robert E. Howards univers som dog ikke havde nogen relation til Conans tidsalder. Red Sonya of Rogatine, i historien "The Shadow of the Vulture", er en af de få stærke kvindeskikkelser som Howard inkluderer i sit ellers meget mandsdominerede univers. Disse figurer menes især at være inspireret af Novalyne Price Ellis, Howards eneste kæreste og den eneste kvinde der turde udfordre hans overbeskyttende mor.

Serien udgives fortsat i amerikansk udgave af Dynamite Entertainment som ved årsskiftet 2006-07 lagde op til at fejre dens 35 års jubilæum. Ud over sin egen serie hos Dynamite Entertainment optræder Red Sonja også i forlagets anden udgivelse Savage Tales.

På trods af at Dynamite har overtaget rettighedene til serien blev der udgivet et crossover mellem Red Sonja og Spider-Man som tager udgangspunkt i deres tidligere møde i 80'erne skrevet og tegnet af de navnkundige Chris Claremont og John Byrne. Den oprindelige historie kan findes i Marvel Team-Up #79 hvor Spider-Man og Sonja kæmper mod Kulan Gath. Mødet mellem de to er siden udgivet i en samlet udgave der også indeholder den oprindelige historie.

Figurens forbindelse til Robert E. Howards univers, samtidig med at hun er en selvstændig figur opfundet af Roy Thomas og Barry Windsor-Smith har ført til en række juridiske problemer i forhold til genoptryk af gamle historier med Conan hvor hun optræder og senest også en retssag mellem de to firmaer som ejer rettighederne til henholdsvis Red Sonja og Robert E. Howards oprindelige figur. Meget ukarakteristisk for den type af retssager lykkedes det at finde en mindelig løsning som fastsætter hvem der har retten til hvilke dele af figuren uden at det har været nødvendigt at bringe større økonomiske beløb i spil.

I den nuværende kontinuitet hos Dynamite Entertainment har Red Sonja i en periode været død efter at have ofret sig selv for at dræbe Kulan Gath. Som rejsende på en flod på vej mod de dødes rige genoplever hun eventyr fra tidligere i sit liv. Hendes død er dog mere en undskyldning for at genstarte serien med et nyt fokus. Se også Død og genopstandelse.

Efter at være blevet genfødt som adelsfrue en generation senere opdager Red Sonja kun langsomt sin oprindelse da hun drager ud for at hævne mordet på sin mand.

Seneste udvikling for serien er, at bladet Red Sonja lukker, men erstattes af et nyt blad med titlen Queen Sonja, der som titlen antyder beskriver heltindens vej til tronen.

Filmatiseringer

Marvels tegneserieudgave fik dog ligesom Conan en vis tilknytning til Danmark i forbindelse med Hollywoods filmatisering af Red Sonja, hvor titelrollen spilles af den danskfødte Brigitte Nielsen (http://www.imdb.com/title/tt0089893/). Filmens danske titel er De frygtløse.

En ny filmudgave af Red Sonja blev annonceret i sommeren 2008 med Robert Rodriguez, kendt fra Sin City som instruktør. Hans partner Rose McGowan, kendt fra TV serien "Heksene fra Warren Manor" skal udfylde rollen som Red Sonja. En sandsynlig start på optagelserne forventes først i 2010.

Parodier

  • I serien Cerebus, der startede som en Conan-parodi, er figuren Red Sophia en parodi på Red Sonja.
  • I serien af bøger om Discworld af Terry Pratchett optræder en figur ved navn Herenna the Henna-Haired Harridian, som Pratchett bruger til at gøre sig lystig over den måde kvindelige krigere ofte fremstilles indenfor Sværd og Trolddom-genren.

Eksterne links