ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Sidekick

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Udtryk ofte anvendt om en trofast følgesvend til hovedpersonen i en serie. Betegnelsen stammer oprindeligt fra en række af slang-udtryk brugt af lommetyve. Forlommen på et par bukser blev blandt dem betegnet som personens "side-kick". Da denne lomme blev betragtet som den sværeste for lommetyven at komme til overgik betegnelsen efter hånden til at betyde en nyttig følgesvend.

Historiske fortilfælde

I litteraturen kendes eksempler på en "sidekick" allerede fra før tegneseriens fremkomst, eksempler på dette er for eksempel dr. Watson i historierne om Sherlock Holmes og Sancho Panza i historien om Don Quixote. Også dr. Petrie i forhold til Nayland Smith i historierne om Fu Manchu opfylder kriteriet for en typisk sidekick der ligesom sin kollega Watson også fungerer som fortæller.

Sidekicks for superhelte

I nyere tid er udtrykket ofte blevet brugt om en yngre medhjælper for en superhelt, for eksempel Robin i forhold til Batman og Bucky i forhold til Captain America. I nogen tilfælde er der ikke tale om en enkelt superhelt men en gruppe af superhelte hvor den yngre person egentlig har status af en art maskot for gruppen, for eksempel Rick Jones i Avengers og "Snapper" Carr i Justice League. I begge de sidstnævnte tilfælde udvikler figuren undervejs sine egne kræfter og træder i en vis grad ud af rollen som sidekick.

Sidekicks og seksualitet

Brugen af sidekicks ses oftest i forbindelse med mandlige helte. Da der ofte er tale om en meget tæt forbindelse mellem de to personer har visse fortolkere af genren valgt at se det som et udtryk for en latent homoseksualitet. Denne tolkning har for eksempel været brugt i forhold til Holmes-Watson og Batman-Robin.

En anden konstellation som har affødt visse spekulationer er Wolverine som, trods det at han som figur egentlig er enspænder af natur, flere gange optræder med yngre kvindelige helte som sidekicks. Eksempler på dette er Kitty Pryde, Jubilee og i filmudgaven Rogue.

Tilbagegang og redefinition

Specielt i superhelte genren har sidekicks ofte været brugt til at indføre et identifikationsobjekt for de yngre læsere af serien. Efterhånden som genren har udviklet sig har denne metode også undergået en række forandringer. I nogle serier har man i stedet introduceret yngre medlemmer som for eksempel Kitty Pryde i X-Men, mens man i andre lader unge mennesker indgå i handlingen på andre måder. Eksempler på dette er for eksempel historien "Min naturfagslærer er Spider-Man" fra Spider-Man #370 og Keith Giffens brug af pigen Cammi i Annihilation-bøgerne.

En anden moderne anvendelse af sidekicks er at lade dem få deres egen historie. Mest kendt er nok Robin i Teen Titans som ender med at tage en ny identitet som Nightwing for at træde ud af sin tidligere rolle. De senere år har også set Captain Americas sidekick Bucky vende tilbage som voksen under navnet Winter Soldier.