Romano Scarpa
Romano Scarpa | |
---|---|
Født: |
27. september 1927 i Venedig, Italien |
Død: |
23. april 2005 i Málaga, Spanien |
Romano Scarpa var en berømt italiensk Disney-tegner, der i over 50 år tegnede historier til Anders And & Co. samt Jumbobøgerne, Lommeanden m.fl.
Scarpa er blevet prist som en af de helt store tegnere og fortællere indenfor Disney-universet og regnes som mesteren af den italienske Disney-tradition. Hans fokus lå hovedsageligt på Mickey Mouse, men han lavede fremragende historier med ænderne også. Hans vedkommende, opfindsomme og spændende historier (over 500!) har underholdt læsere verden over fra 50'erne og frem til hans død.
Indhold
Baggrund
Scarpa blev interesseret i tegneserier allerede fra barnsben af, da han opdagede de amerikanske Disney-historier der blev trykt i det italienske "Topolino Giornale" (Mickey Journalen). Scarpa var vild med Mickey og universet fangede ham i en sådan grad, at han aktivt skrev breve og lavede tegninger til bladets læsersider. Han fandt også inspiration i Disneys tegnefilm Snehvide og de syv dværge. Så snart han kunne, rettede han sit karrierevalg i samme retning og tog på Venedigs kunstskole hvor han lærte håndværket. Kort derefter startede han allerede i 1945 sit eget animationsstudio. Her producerede han nogle af sine første krediterede værker, bl.a. reklamefilm og et par kortfilm - heriblandt én baseret på H.C. Andersens Den lille pige med svovlstikkerne i 1951. Men studiet kørte ikke optimalt økonomisk, og til sidst måtte det lukke. Scarpa rettede nu blikket imod tegneserierne. Efter et par afslag hos redaktøren på det italienske forlag Mondadori, der udgiver Topolino, blev han endelig hyret til at prøve kræfter med Disney-historierne.
Gennembrud
Hans første historie, Biancaneve e verde fiamma, en historie med Snehvide og de syv små dværge, blev trykt i 1953 i Topolino nr. 78-80. Her beviste Romano Scarpa sit værd som tegner, og han fik hurtigt lov til at tegne flere Disney-historier over de næste par år. Forlaget fik Disney-licens til at lave helt nyt Mickey Mouse-materiale til bladet, da de var løbet tør for Floyd Gottfredson-historier at trykke. Redaktøren så klart Scarpas tydelige talent og sans for historiefortælling, så Scarpa fik opgaven og Mickey Mouse-figuren blev fra da af Scarpas helt store kærlighed. Han begyndte med at tegne Mickey, meget inspireret af og i stil med Carl Barks' og Floyd Gottfredsons længere eventyr, og bevægede sig hurtigt over i onkel Joakim- og Anders And-historier også.
Fra dette tidspunkt og små 10 år frem tegnede han løs og det blev til mange mindeværdige (og lange!) historier med både Mickey og ænderne, b.la. Chiricahua-halskæden, Amundsens talisman, Kali's negl, Mickey Mouse arver Mikitanien, Manden fra Hula-Hula, Kolossen ved Nilen, Fangen fra Song-Song, Mickey og den Hypnotiske snurretop og den berømte Anders And historie Den flyvende skotte (jumbobog 4) hvor det regner med sild i Honduras! Og det er der en yderst spændende forklaring på.
Den historie kan også læses i Hall of Fame - Romano Scarpa 1, hvor sildene - mere korrekt oversat - er blevet til sardiner og hvor Scarpa iøvrigt beretter, at han blev overrasket over at opdage, at Barks stort set samtidig også havde lavet en historie om en flyvende skonnert! Men de to historier er altså helt urelaterede.
Scarpas stil i denne periode var stadig lidt uregerlig - han tegnede ofte figurerne i ret ekstreme positurer og de kunne nogle gange blive en smule deformerede, men over tiden forsvandt disse symptomer. Mange af disse lange historier blev iøvrigt til i samarbejde med Rodolfo Cimino, og de to delte ofte hinandens roller som henholdsvis forfatter og tegner.
Scarpa ledte ofte figurerne ud på store eventyr i fjerntliggende afkroge af verden og brugte gerne mytologi, verdenshistorie og ny teknologi i sine historier. Han yndede at bruge figurer som Raptus von And, der altid kunne få historierne drejet over i noget historisk, og Mary Moseand, Næbhøj eller Bjørne-banden, der kunne sætte blodet i kog hos onkel Joakim. Hos Mickey optrådte både Klavs Krikke og Nora Malkeko, og af skurke var det lige ofte Sorteper eller helt nyopfundne forbrydere og gale videnskabsmænd det handlede om.
Scarpa skrev selv mange af manuskripterne til historierne, men opbyggede over årene også et nært samarbejde med Guido Martina, den måske største italienske andeforfatter igennem 1950- og 60'erne. Sammen har de stået for utrolig mange af historierne trykt herhjemme i jumbobøgerne. Allerede i 1955 skrev de historien Sorte Slyngels skjulte plan (Sorte Slyngel (Jumbobog)), der bragte Sorte Slyngel tilbage på banen efter at være gledet ud af Disney-repertoiret i årene efter hans eneste optræden. Historien blev senere den første italiensk-tegnede Disney-historie der blev trykt i USA, i 1988. I 1962 fik Scarpa også en ny rentegner i den meget unge Giorgio Cavazzano, og han havde en udtalt evne til at formidle Scarpas dynamiske skitser. Deres samarbejde skulle holde i mange år frem og strakte sig ud over de 200 historier.
Et par historier med Stålanden blev det også til, men kun historien En kassesuccess blev trykt herhjemme, i Den store Ståland.
Storhedstid
Omkring midt i 1960'erne satte Scarpa tempoet lidt ned og holdt en længere pause fra at skrive, men vedblev at tegne andre forfatteres historier. Fortællingerne er ikke altid helt i samme standard som hans egne, men til gengæld modnedes han mere som tegner - figurdesignet blev mere stramt og konsistent, samtidig med at han beholdt det spændstige og cartoony udtryk. Af nævneværdige værker er hans bidrag til den overordnede serie "Storia e gloria della dinastia dei paperi" eller Den fantastiske historie om Ændernes Dynasti, hvoraf desværre kun ganske få af hans historier er udgivet herhjemme, men Søslangen som åd Anders And (i Ekstra-hæfte 1976) skal nævnes. I denne periode tegnede han også Fedtmule-historien Et olympisk håb (i Jumbobog nr. 58, En olympisk mester), der var en af Scarpas egne favoritter.Her fra midt i 60'erne fik han desuden job for Disney i USA og producerede amerikansk-forfattede tegneserier til udgivelse i Europa, heriblandt en Yogi Bear historie til det italienske marked. Flere af ande-historierne blev iøvrigt skrevet af den berømte Jerry Siegel, skaberen af den ikoniske superhelt Superman, b.la. Onkel Joakim: På en drømmerejse (jumbobog 41).
I 1975 fik Scarpa chancen for at møde Carl Barks, og komplimenterne gik begge veje - Barks var glad for kvaliteten i Scarpas værker, og specielt syntes han godt om Scarpas figur Mary Moseand og fandt endda på en historie til Scarpa med hende, "Il profumo al denaro", desværre ikke udgivet på dansk .
I 1970'erne genoptog Scarpa dog også skrivearbejdet igen, og fortsatte heldigvis med det resten af sit liv. Han fandt tilmed tid til at producere et par kort-tegnefilm, bl.a. animerede han en 5-minutters tegnefilm med flere af hans egne figurer til en Disney TV-special i Italien.
De sidste år
Op igennem 80'erne og 90'erne fokuserede Scarpa igen på at skrive og tegne Mickey Mouse-historier, og leverede også forsideillustrationer og andet grafisk materiale til forskellige Disney-udgivelser og -produktioner.
Scarpa arbejdede fortrinsvist for Mondadori fra sin start i 1953 helt frem til 1998 - med undtagelse af afstikkeren til Disney i USA. I 1990 modtog han den italienske Yellow Kid Award for sin livslange dedikation og bidrag til tegneseriemediet. I årene 1998-2004 tog han opgaver for Egmont, og skrev og tegnede Anders And- og Mickey Mouse-historier specifikt til Egmonts marked. De sidste ti år af sit liv boede Romano Scarpa pga. sit helbred i Málaga, Spanien, og tegnede til det sidste.
Scarpa døde som 77-årig i 2005 efter længere tids sygdom.
Tegne- og fortællestil
Scarpas historier havde en særskilt tone af alvor og indlevelse over sig. Det var ikke "bare" børnevenlig underholdning men - med tanke på Barks og Gottfredson - ægte farefulde og fantastiske oplevelser, han sendte figurerne ud på. Man både ser og føler virkelig Onkel Joakims vrede, Anders' hovmod og Mickeys farer i hans historier. De var altså ikke altid så "søde og ufarlige" som mange af de amerikanske ditto. Han var heller ikke bleg for at eksperimentere med nye fortælleteknikker og stilarter - mange Mickey Mouse historier bærer præg af en Film Noir stemning, han sørgede altid for at gøre kameravinklerne så interessante som muligt, og han var en af de første der introducerede "flashback"-fortælling i Disney historier. Scarpa havde en fornemmelse for at blande alvor, action og humor på en måde, der ikke talte ned til børnene, men lod dem opleve spændingen på første hånd - for derefter at give et lettelsens grin. Måske netop derfor kaldtes han ikke blot "den første italienske Disney-tegner", men også "den sidste af de amerikanske".
Figurer af Scarpa
Romano Scarpa skabte mange Disney-figurer igennem sin karriere. I flæng kan nævnes Joakim von Ands pågående og giftelystne forfølger Mary Moseand, Joakims finanskonkurrent Næbhøj, Sortepers kone Hilda og det lille atom-væsen Volta Bip Bip. Muligvis som en hyldest til Carl Barks skabte Romano også Anita (Gulda Glimmers barnebarn), August von And (Joakim von Ands yngre broder) og Mikkel (en fjern fætter til Anders And, tidligere kaldet Strit og Skarp). Han skabte bifigurerne Rasmus Ravn (der oprindeligt var Fedtmules kæledyr, men senere blev en selvstændig figur i Mickey og Fedtmules univers) og hans nevø Brutus, samt rumvæsenet Kong Fingul og hans familie (jumbobog 50), politimester Striks' kone Petunia og Lucifax, Sortepers gale og geniale forbryder-fætter (jumbobog 111).
Romano Scarpas arv
Romano Scarpas bidrag til mediet kan ikke benægtes. Han har haft en altafgørende betydning for grundformen i de italienske Disney-udgivelser, og hans bløde og cartoony tegnestil og den måde han gav personlighed og liv til figurerne har inspireret mange samtidige og senere Disney-tegnere, bl.a. Luciano Gatto, Giuseppe Dalla Santa, Andrea Castellan og den i dag så kendte Giorgio Cavazzano, der som ung stod i lære hos Scarpa og - specielt i sine tidlige historier - lænede sig stærkt op ad mesterens udtryksfulde streg. Mange nyere tegnere i dag er endvidere stærkt inspireret af Cavazzano.
Siden 1988 er flere af Scarpas Disney-historier blevet trykt i USA af Gladstone Publishing, Disney Comics og Gemstone Publishing, noget der ikke er overgået andre italienske Disney-tegnere.
Af roste historier og små perler kan nævnes Kolossen ved Nilen (i Jumbobogen Tut-Ank-And)), Onkel Joakim og uld-minen (i Jumbobog nr. 12, Onkel Joakim redder æren), Amundsens talisman (i Anders And & Co. nr. 6, 2007), The Mystery of Tapiocus VI (ikke udgivet herhjemme), Sorte Slyngels skjulte plan (i Jumbobogen Sorte Slyngel), Mickey får besøg af doktor Neutron (i Jumbobog nr. 19, Anders Ands ønskedrøm), Anders And giver bolden op (i Jumbobog nr. 46, Anders And giver bolden op) samt Fuld af narrestreger i (i Jumbobog nr. 61, Fuld af narrestreger)... og mange, mange flere.