ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Anders Ands univers

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Familien And malet af Barks

Anders Ands univers er et fiktivt univers med Walt Disneys populære figurer, der bor i eller udenfor byen Andeby.

Carl Barks' Andeby

Andeby opstod i 1944 i Carl Barks' historie På slap line (High-wire Daredevils). Det var i begyndelsen beboet af Anders, Rip, Rap og Rup samt Andersine, der allerede var blevet introduceret i Al Taliaferros avisstriber og tegnefilmene. Med tiden udvidede Barks universet med nøglefigurer som Joakim von And i 1947, fætter Højben i 1948 og Georg Gearløs i 1952 og med mere sekundære figurer såsom Knahrvorn (1943), Bjørnebanden (1947) og Hexia de Trick (1961).

Barks' Andeby var en alsidig størrelse - byen selv var ikke særlig veldefineret, dens beliggenhed var ukendt, og hvad angår hovedpersonerne, så havde Barks kun løst skitseret familerelationerne imellem dem (se Carl Barks' stamtræer). Enhver type person eller lokalitet kunne fremtræde i en historie, for aldrig siden eller kun sjældent at blive vist igen. Havde byen brug for et raketcenter, en domkirke, et stadion osv., skabte Barks det til formålet i lige netop den historie. Havde Joakim brug for en fjern forfader, så Barks kunne sende ham på skattejagt i en ny del af verden, skabte Barks ham til formålet.

Dette var på sin vis en af de barksistiske fortællingers styrke - Barks var aldrig bundet fast af noget i sine historier, og kunne derfor altid udvide, skabe nyt, eller lade ting falde i glemmebogen hvis det passede ham, og det gav ham en enorm frihed når han skulle finde på nye eventyr.

Don Rosas Andeby

Da Don Rosa trådte på banen, var han allerede barksist. Og det, Don Rosa i særdeleshed lagde til Andeby-universet, var gennem hans sans for detaljen. Don Rosa nærlæste alle de gamle Barks-historier og fandt alle de steder, hvor Barks lavede historiske referencer. Disse oplysninger brugte han til at skabe et meget defineret Andeby-univers. Hvis Barks' onkel Joakim havde nævnt, at han havde købt sin frakke i 1902, skrev Don Rosa det ind i kronologien, og samlede på den måde så mange oplysninger han kunne om fortiden i Barks' univers.

Specielt Joakims liv og rejser samlede Rosa information om og gik sidenhen i gang med at skabe sit mesterværk - Her er dit liv, Joakim - et 12-episoders epos (21 episoder, hvis alle tillægskapitler tælles med) med historier om, og fokus på, alle de ting, Barks kun flygtigt havde nævnt i sine fortællinger.

Don Rosa fik dermed 'ryddet op' og sat styr på familierelationerne, kronologien og lokaliteterne i Andeby-universet, og hans arbejde anses i dag af mange fans for at udgøre en reel 'Andeby-kanon'. Dette er selvfølgelig åbent for diskussion, alt efter om man er mere til Barks' eller Rosas fortælleform.

Egmonts Andeby

Gennem tiden er Andeby i Egmonts udgave (dvs. i europæiske udgivelser) udvidet til også at indeholde Mickey Mouse og tilknyttede figurer fra hans historier, selvom de oprindeligt på amerikansk ikke har været en del af samme univers. Faktisk er Mickeys by aldrig blevet nævnt ved navn før i 1990'erne, hvor den opstår med navnet Mouseton, og angiveligt også skulle ligge i samme fiktive stat, Calisota, som Andeby gør. Da Egmont allerede lang tid før 1990'erne havde placeret Mickey i samme by som Anders And, har de sikkert for læsernes skyld valgt at se helt bort fra opfindelsen af Mouseton. [mangler kilde]

Andeslægten

Se separat artikel: Familien Ands stamtræ

Liste over figurer i Anders Ands univers

Listen indbefatter Egmonts udgave af Andeby med Mickey Mouse og tilknyttede figurer.

Hovedpersoner

Bipersoner

Skurke

Andre perifære figurer

Parodier og pasticher

De bedst kendte pasticher over Anders And er nok Stakkels And og Arne And. Her er en anden. En mere grov parodi er Super Duck - the cockeyed wonder.

Eksterne links