ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Vampirella

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Vampirella 01.jpg

Vampirella logo.jpg


Kvindelig vampyr fra serien af samme navn.

Vampirella blev oprindeligt opfundet af Forrest J. Ackerman og udviklet af Archie Goodwin og tegnerne Frank Frazetta og Tom Sutton for forlaget Warren Publishing.

Baggrund

Vampirella adskiller sig fra de vampyrer man normalt læser om ved at stamme fra planeten Drakulon, hvis beboere drikker blod på samme måde som vi mennesker drikker vand. Det betyder at planeten bogstaveligt talt har floder af blod.

Det lykkes Vampirella at snige sig om bord på et rumskib fra Jorden hvor hun efter at være ankommet slutter sig til kampen mod vore lokale vampyrer. Undervejs får hun blandt andet følgeskab af tryllekunstneren Pendragon og to medlemmer af familien Van Helsing. Som man næsten kan gætte ud fra familienavnet, støder hovedpersonerne også på denne series udgave af Dracula.

I Vampirella er Dracula ikke en rumænsk adelsmand af oprindelse, men en anden overlevende fra planeten Draculon.

På grund af sin oprindelse lader Vampirella sig sjældent mærke med vejrets, og mangler normale jordiske forbehold overfor nøgenhed, hvilket har ført til at hun sjældent optræder iført andet end sit normale "kostume" bestående af noget der ligner en marginal rød badedragt og et par højhælede støvler. Mærkværdigt nok ser de personer Vampirella møder under sine eventyr sjældent ud til at tage speciel notits af denne påklædning.

Danske udgivelser

Vampirella lagde navn til et dansk serieblad på forlaget Interpresse i midten af halvfjerdserne. Ud over Vampirellas egen serie indeholdt bladet flere historier introduceret af Vampirella, artikler om vampyrer. Richard Corben er en af de kunstnere som bidrog med de øvrige historier.

Amerikanske udgivelser

Vampirella udkommer fortsat i USA i forskellige formater på forlaget Harris Comics, som trods rygter om et salg til Fangoria stadig bevarer rettighederne til at udgive serien.

De oprindelige Vampirella-historier har tidligere været genoptrykt i trade paperback format hvor der er udkommet fire bind under titlen "Crimson Chronicles". I 2008 udkom første bind med titlen "Chrimson Chronicles Maximum", som ligeledes genoptrykker de oprindelige historier, men med mere indhold per bind.

I forbindelse med relanceringen af Vampirella som serie i 2009 oprettede Harris Comics samtidig en "Vampirella Collectors Club" hvor fans kunne købe unikke samleobjekter.

I 2010 overtog Dynamite Entertainment rettighederne fra Harris Comics.

Retcons og relanceringer

Vampirella har flere gange oplevet ændringer af sin baggrund og seriens fokus. Den oprindelige historie er funderet i både vampyr myten og i science fiction.

I en senere udgivelse er der foretaget en retcon på Vampirellas baggrund så erindringerne om planeten Drakulon i virkeligheden er plantet i hendes hukommelse af hendes fjender.

I sin nye udgave er Vampirella derimod datter af Lilith. I den jødiske mytologi er Lilith den første kone til Adam, som dog nægter at underkaste sig sin mand. Derfor udstødes hun af paradiset til fordel for Eva og bliver i stedet moder til alle succubi ved at parre sig med dæmoner. I den nye udgave af Vampirellas baggrund er Drakulon derfor en del af helvede hvor hendes mor regerede.

I den såkaldte "second coming" udgave har man indført en form for selv-reference som man også kender det fra Marvel Comics hvor heltene både er superhelte og helte i populærkulturen. Her er Vampirella tilsyneladende forsvundet, og i stedet bliver en række unge kvinder draget ind i den populærkulturelle mytologi som omgiver figuren. Indledningsvist ser det ud som om at Vampirella vil genopstå i en afrikansk-amerikansk udgave, men det afsløres efterfølgende at hendes gamle partner tryllekunstneren Pendragon faktisk er ved at samle en hel hær af Vampirella-lignende unge damer.

Referencer i populærkultur

Navnet Vampirella skulle efter sigende være inspireret af science fiction-figuren Barbarella.

I TV-serien Buffy - vampyrernes skræk refereres flere gange til hende. I første sæson omtaler Buffy sin rival til Angels kærlighed Darla som Vampirella, mens hun i sjette sæson bryder ind i nørd-trioens kælderrum og finder en Vampirella i deres samling af action-figurer.

Vampirella har flere gange optrådt i crossover historier med andre kendte tegneseriefigurer, for eksempel Lady Death og Witchblade.

Vampirella er blevet filmatiseret uden den store success, på trods af medvirken af den berømte forsanger i The Who, Roger Daltrey.

Eksterne links