Dracula
Vampyr kendt dels fra historisk overlevering, dels fra bogen af samme navn af Bram Stoker.
I tegneserier har Dracula optrådt i et utal af variationer, både baseret på Bram Stokers figur og på den historiske Vlad Tepes.
Indhold
Den historiske Dracula
Den historiske Dracula var hersker over området Wallachia i det nuværende Rumænien. Ligesom sin far var han kristen og bekæmpede de indtrængende erobrere fra det osmanniske imperie. Faderen fik tilnavnet Dracul, hvilket gik videre til sønnen Vlad III Dracula. Vlad fik også tilnavnet "Vlad the Impaler" efter sin foretrukne måde at henrette modstandere, ved at spidde dem på tilspidsede pæle. Men trods sin voldsomme fremfærd regnes han for en folkehelt i dele af Rumænien for sin rolle i at bevare landet som kristent. Selve navnene Dracul og Dracula menes at henvise til en "dragens orden", et kristent broderskab af riddere dedikeret til at forsvare sig mod de indtrængende muslimer. En historisk baseret fortælling kan findes i Vlad Pælespidderen af Hermann og Yves H.
Den oprindelige litterære historie
Bram Stokers historie trækker til en vis grad på oplysninger om den historiske Dracula, men ellers er der tale om en ren fiktiv person baseret på ideen om at den historiske Dracula har overlevet frem til slutningen af 1800-tallet hvor historien udspiller sig ved at leve af andres blod som vampyr.
Bram Stokers fortælling findes i tegneserieversion skrevet af Roy Thomas og tegnet af Dick Giordano. Projektet blev påbegyndt i 70'erne i det amerikanske magasin "Dracula lives!", men bladet gik ind før at hele fortællingen kunne afsluttes. Først for nyligt har Marvel Comics opfordret de to til at gøre fortællingen færdig og udgivet den i en speciel indbundet udgave med titlen "Stoker's Dracula".
I 2009 begyndte Leah Moore og John Reppion en serie baseret på omhyggelige studier af det oprindelige litterære forlæg. Serien udkommer på forlaget Dynamite Entertainment under titlen "The Complete Dracula".
Udgivelser på dansk
Den danske udgivelse af Dracula er baseret på Marvel Comics' serie "Tomb of Dracula" som var en del af Marvels stribe af gyserudgivelser i 1970'erne. Udgivet som Dracula - vampyrernes eget blad indeholdt bladet i begyndelsen kun den danske oversættelse af Tomb of Dracula og en læserbrevkasse, men senere blev også Marvels udgave af Frankenstein som tidligere havde været trykt i Seriemagasinet føjet til.
I 1980'erne genoptog Winthers Forlag serien og udgav 23 numre af bladet Dracula med historier fra "Tomb of Dracula".
Den danske Dracula-udgivelse faldt sammen med en bølge af danske gysermagasiner som blandt andet Gru som nød en betydelig popularitet gennem en årrække.
Dracula mod ...
Ligesom filmudgaven af Dracula i sin tid endte med at blive sat sammen med flere andre monstre har Dracula også på tegneseriefronten haft sine konfrontationer med forskellige fiktive og historiske personer. I Marvels oprindelige udgave af Tomb of Dracula optræder han flere gange i crossover med Werewolf by Night, Frankenstein, mens han senere optræder som modstander for flere af de mere almindelige superhelte såsom X-Men og Dr. Strange.
I Marvels univers har Draculas modstander Blade senere fået sin egen serie, ligesom figuren også har været udgangspunkt for en trilogi af film og en TV-serie. I nyere tid er han desuden blevet sat op mod MI-13, en organisation der håndterer overnaturlige hændelser. Kampen mellem de to er hovedårsagen til at Storbritannien er holdt udenfor det store crossover Secret Invasion.
Dracula optræder i Vampirella som en overlevende fra planete Drakulon. Også i denne serie er han oppe mod familien Van Helsing.
I den japanske serie Hellsing optræder han, sporadisk forklædt under navnet Alucard, som hjælper for en britisk organisation der bekæmper ondskab.
Frazetta Comics har ligeledes udgivet et enkelthæfte hvor Dracula møder Wolf-man.
Bøger
Ud over Stokers oprindelige fortælling findes der et helt utroligt væld af bøger som beskæftiger sig med myten om Dracula både i historisk og mytologisk form. Danske forfattere som Dan Turèll og Carsten Overskov har beskæftiget sig med figuren.
I 2009 udgav det amerikanske forlag IDW et genoptryk af Stokers oprindelige bog med illustrationer af Ben Templesmith, der er kendt som forfatter og tegner af vampyrtegneserier, blandt andet Nat i 30 dage.