ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Steve Ditko

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Steve Ditko.jpg
Stephen John Ditko
Født:

2. november 1927, Johnstown, Pennsylvania

Død:

29. juni 2018, New York

Stephen John Ditko eller Steve Ditko var en amerikansk tegneserieskaber, der er bedst kendt for at skabe Spider-Man sammen med Stan Lee. Han skabte tegneserier frem til få måneder før sin død i juni 2018. Han har modtaget mange priser for sit arbejde, og han blev optaget i The Will Eisner Award Hall of Fame i 1994.

De tidlige år

Ditko voksede op i Johnstown, og hans forældre var børn af tjekkoslovakiske indvandrere. Han læste Prins Valiant, Batman og The Spirit i aviser og blade. Efter studentereksamen i 1945 blev han soldat i den amerikanske hær i Tyskland, hvor han tegnede tegneserier til en militæravis. I 1950 startede han på Cartoonist and Illustrators School i New York, hvor han blandt andre blev undervist af Batmantegner Jerry Robinson, der var et hans store idoler.

Key Publication, Crestwood Publications og Charlton Comics

Amazing Stories of Suspense nr. 144 fra 1960'erne.
Forside af Ditko

I starten af 1950'erne begyndte Ditko at arbejde for Key Publications, hvor han tegnede i genrer som romantik, western og fantasy. Midt i 1950'erne arbejdede han også som rentegner ved Crestwood Publications, hvor han blandt andet rentegnede for Jack Kirby sammen med Mort Meskin. I 1954 begyndte han også et langvarigt samarbejde med Charlton Comics, hvor han blandt andet tegnede gys og science fiction. Han tegnede for Charlton helt frem til forlagets lukning i 1986.

Atlas Comics og Marvel Comics

Midt i 1950'erne tegnede Ditko også nogle få tegneserier for Atlas Comics, der senere blev til Marvel Comics. Han vendte tilbage til forlaget i 1959, og han tegnede her i samme genrer, som han gjorde hos Charlton. Han tegnede i blade som Amazing Adventures, Tales of Suspense, Tales to Astonish, Strange Tales og Journey into Mystery til historier forfattet af Stan Lee. Andre tegnere bidrog også til bladene, men specielt Steve Ditko og Jack Kirby var meget aktive. Amazing Adventures kørte i 6 numre, hvorefter det skiftede navn til Amazing Adult Fantasy, der kørte fra nr. 7 til 14, før det igen skiftede navn til Amazing Fantasy i nr. 15, som blev det sidste blad i serien.

The Amazing Spider-Man

Amazing Fantasy nr. 15 indeholdt The Amazing Spider-Mans debut. Jack Kirby tegnede forsiden til bladet, men det var Ditko og Stan Lee, der i fællesskab skabte Spider-Man. The Amazing Spider-Man fortsatte i egen bladserie, således at det andet blad, hvor Spider-Man optrådte, var The Amazing Spider-Man nr. 1. Efter Ditko forlod Marvel blev Spider-Man tegnet af John Romita sr. og efter ham af Gil Kane. Siden har et utal af tegnere og forfattere været på Spider-Man.

Doctor Strange og andre figurer

Strange Tales nr. 146, 1966
Forside af Ditko

Ditko tegnede en del andre superhelte blandt andet en del numre af Iron Man og The Incredible Hulk, og han har også tegnet enkelte Daredevil og et Fantastic Four. Men bortset fra Spider-Man er han mest kendt for at skabe Doctor Strange, som første gang optrådte i bladet Strange Tales 110. Doctor Strange er en superhelt og magiker, der har titel af Sorcerer Supreme, og han er den primære beskytter af jorden imod mystiske og magiske trusler. Ditkos illustrationer i Doctor Strange er ofte af surrealistisk og nærmest psykedelisk karakter, og de blev meget populære blandt den spirende hippiebevægelse i USA. Roy Thomas har udtalt at "De, der læste Doctor Strange, troede at de ansatte på Marvel tog stoffer, fordi de selv havde haft lignende oplevelser, når de tog hallucinogene svampe". I 1965-66 skabte Lee og Ditko en lang sammenhængende historie om Doctor Strange i Strange Tales 130-146. Den anses af mange fans for at være en af de bedste superheltehistorier nogensinde.

Ditko arbejdede på Marvel indtil 1966. I et stykke tid havde han og Stan Lee ikke talt sammen, og det formodes, at det var uoverensstemmelser mellem de to, der førte til bruddet.

Charlton Comics og DC Comics

I 1966 kom Ditko tilbage til Charlton Comics, hvor han tegnede serier som Blue Beetle, The Question og Captain Atom. Sidstnævnte havde han selv været med til at skabe sammen med forfatter Joe Gill tilbage i 1960. I denne periode tegnede han også for gyserbladene Eerie og Creepy, som blev udgivet af Warren Publishing samt for bladet Witzend, hvor Ditkos Mr. A havde sin debut. I anden halvdel af 1960'erne tegnede han også for Dell Comics, Tower Comics og DC Comics. Hos DC skabte han The Creeper sammen med Don Segall. I 1970'erne arbejdede han hovedsagligt for Charlton Comics, men også for en del mindre uafhængige forlag. I 1974 og 1975 arbejdede han ligeledes for Seaboard Periodicals, der var et underforlag til Marvel, og han kom også tilbage til Marvel i 1979, hvor han overtog Machine Man efter Jack Kirby. Hos Marvel tegnede han også Micronauts og Captain Universe, og sidst i 1970'erne tegnede han igen for DC Comics. Her skabte han Shade, the Changing Man. Han arbejdede for Charlton Comics frem til 1986, hvor forlaget lukkede og for Marvel frem til 1995. Hos Marvel skabte han blandt andet Squirrel Girl sammen med Will Murray. I 1993 tegnede han en serie for Dark Horse Comics, og i 1997 tegnede han en for Fantagraphics Books. Han har tegnet mange flere historier og for mange flere forlag end de, der er nævnt her.

De senere år

I 1998 trak Steve Ditko sig tilbage fra mainstream tegneserier. Hans sidste arbejde var en New Gods historie (Infinitely Gentle Infinitely Suffering), som han tegnede for DC Comics. Derefter udgav han tegneserier gennem Robin Snyder, som var redaktør på Charlton Comics i 1980'erne. Serierne blev udelukkende skrevet og tegnet af Ditko. Snyder udgav hovedsagligt nye tegneserier fra ham, men ind imellem lavede de også genoptryk af hans tidligere arbejder. I de senere år blev tegneserierne udgivet gennem Kickstarter, og der var Kickstarter projekter med nyt, originalt Ditko materiale så sent som i marts 2018.

Privatliv

Steve Ditko levede meget tilbagetrukket, og han viste sig ikke offentligt eller gav interviews efter 1960'erne. I 1969 udtalte han "I mit arbejde tilbyder jeg ikke læseren min personlighed men min kunst. Det er ikke, hvem jeg er, der tæller. Det gør derimod, hvad jeg laver, og hvor godt, det bliver gjort. Jeg laver et produkt. Steve Ditko er produktnavnet." Der eksisterer kun få offentligt kendte billeder af ham.

Ditko var tilhænger og fortaler for filosofien Objektivisme.

Han har en nevø, der også hedder Steve Ditko og er kunstner. Will Eisner skulle have sagt, at Ditko har en søn, men der var muligvis tale om nevøen, da ingen ellers har kendt til, at Ditko skulle have børn eller været gift.

Ditko sagde i 2012, at han ikke har tjent noget på de fire Spider-Man film, der var kommet indtil da. En nabo har dog udtalt, at Ditko skulle have modtaget royalties.

The Steve Ditko Archives

Fantagraphics samler hans tidlige arbejde i bogserien The Steve Ditko Archives.

Eksterne links