ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

René Goscinny

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Rene Goscinny.jpg
Rene Goscinny
Født:

14. august 1926 i Paris

Død:

5. november 1977 i Paris

René Goscinny er en af de mest populære forfattere indenfor humoristiske tegneserier. Bedst kendt som forfatter af Asterix og Lucky Luke, men har også skrevet en hel del andre serier som Iznogood, Umpa-pa, Jerry Spring, Kaptajn Kaj og Junior.

Baggrund

Goscinny blev født i Paris, men voksede op i Argentina, da hans forældre immigrerede dertil i 1928. Efter at hans far døde i 1943, opgav Goscinny sine planer om at studere, og arbejdede bl.a. som reklametegner, inden han besluttede sig til at flytte til New York i 1945 som 19-årig. Netop ankommet, blev han dog indkaldt til hæren, og blev sendt tilbage til Europa for at deltage i krigen. Krigen blev afsluttet kort derefter, så efter at have aftjent resten af sin værnepligt, vendte han tilbage til New York.

Goscinny karikeret af Morris i albummet Joss Jamons bande

De svære år

Grundet sit dårlige engelsk måtte Goscinny overleve med diverse småjob, men i 1949 mødte han Morris (der tegnede Lucky Luke), Jijé og Harvey Kurtzman (tegner og medstifter af MAD magazine), og fik derigennem nogle job som illustrator. Det holdt dog ikke længe, og blot et år senere rejste Goscinny - efter invitation af nyhedsbureauet World Press' direktør George Troisfontaines - tilbage til Frankrig, hvor han præsenterede sig selv for forlaget Dupuis. Med hjælp fra Charlier, der dengang var kunstnerisk leder på Dupuis, blev det forsøgt at finde en producent til Goscinnys serie, Dick Dicks, som han selv tegnede. Det var dog stadig sparsomt med job, og Goscinny fik tvivl om sit valg af levevej. Heldigvis, efter endnu et år, blev han af George Troisfontaines tilbudt jobbet som kunstnerisk leder af World Press' nye afdeling i Paris, og samtidig mødte han en person, der skulle komme til at betyde starten på et livslangt samarbejde: Albert Uderzo.

Goscinny og Uderzo i Uderzos streg

Det nystartede studie overlevede i starten af diverse bestillingsopgaver, mens egne produktioner såsom Kaptajn Kaj, Junior og Umpa-pa ikke blev mødt med synderlig interesse fra forlagene. Men arbejdet på studiet åbnede dog nogle muligheder, og i 1955 blev Goscinny tilbudt et samarbejde med Morris på serien Lucky Luke - et arbejde han bibeholdt helt frem til sin død 1977. Men samtidig i 1955, blev forlagene Casterman, Dupuis og Lombard konfronteret med en sag for tegneres rettigheder, og Goscinny, der forkert blev antaget at have været igangsætter af denne bevægelse, blev efterfølgende fyret fra sit job. Uderzo og Charlier sagde op i solidaritet med Goscinny, og sammen startede de tre nu deres eget reklamebureau, Édifrance/Édipress.

Gennembrud

Sammen med Jean-Jaques Sempé skabte Goscinny (under pseudonymet Agostini) de illustrerede historier om Jeppe, der blev trykt i bladet Le Moustique. I disse år skabtes også serier som Kaptajn Kaj, Junior, Benjamin & Benjamine, Bill Blanchart og Umpa-pa, hvoraf sidstnævnte blev trykt i seriemagasinet Tintin. Dette introducerede Goscinny for stor gruppe af tegnere, såsom Berck, Franquin, Tibet, Bob de Moor m.fl., for hvem han begyndte at skrive historier og scenarier til flere forskellige af deres produktioner.

Efterfølgende, i 1959, lancerede gruppen deres eget tegneserieblad: Pilote, hvortil den nu kendte og folkekære serie Asterix blev skabt. Den første udgivelse af Asterix fandt sted i Pilote den 29. oktober 1959. Bladets lancering var dog ikke uden problemer, da Goscinny, Uderzo og Charlier i praksis blev boykottet af de store forlag, og bladet derfor ikke kunne overtale de mere etablerede forfattere til at arbejde for sig, da de var bange for at miste deres eksisterende kontrakter. Pilote måtte ty til mindre kendte eller helt nyuddannede forfattere og tegnere, men dette skulle alligevel vise sig at være et heldigt træk: seriebladet voksede i popularitet og kæmpede sig ind på de mere kendte serieblade som Spirou og Tintin. Nu så Goscinny sig selv pludselig begravet i arbejde - han skrev både Asterix, Lucky Luke og novellerne om Jeppe, sammen med artikler og forskellige småhistorier til Pilote. I 1962 påbegyndte han også arbejdet på Tabarys Iznogood, som han forfattede frem til sin død.

Arbejdet på serien Asterix gjorde med ét slag Goscinny og Uderzo til nationale helte. Udgivelsen af albummet Tvekampen (Asterix nr. 7) blev nærmest en social begivenhed, og skaberne af serien om den lille gæve galler har i høj grad været medvirkende til, at tegneseriemediet er blevet mere accepteret som en kunstform, specielt i Frankrig, men efterfølgende også i Europa generelt.

Videre karriere

I 1968 genemgik bladet nogle kriser, da Goscinnys, Uderzos og Charliers lederskab blev kritiseret af deres ansatte, og selvom problemerne til sidst blev løst, medførte sagen alligevel et skift i holdningen hos de tre ledere, og selvom Goscinny blev siddende som chefredaktør helt frem til sin død, trak de sig mere og mere tilbage fra arbejdet med driften af bladet.

I stedet koncentrerede Goscinny sig mere om de tre serier han arbejdede på, samt realiseringer af nogle tegnefilm baseret på serierne. Hverken Goscinny eller Uderzo var dog helt tilfredse med filmene, og de startede derfor deres eget selskab, Studio Idefix, der producerede Les douze travaux d'Astérix (Asterix indta'r Rom!). Også ledet af Goscinny lavede studiet Lucky Luke-filmen La ballade des Daltons (Lucky Luke og Dalton-brødrene), der fik premiere i 1978. Goscinny nåede dog ikke at se filmen færdiggjort, da han døde af et hjerteslag i 1977, kun 51 år gammel.

Igennem sin levetid har han modtaget adskillige priser for sit arbejde, heriblandt Prix Gaulois, Prix Alphonse Allais og Prix Loisirs-Jeunes, og han var medlem af Academy of Humour.

Eftertid

I 1988 oprettede enken Gilberte Goscinny prisen Prix René Goscinny til minde om sin mand. Prisen bestyres nu af datteren, Anne Goscinny, der også ejer rettighederne til Goscinnys værker.

Serieoversigt

Serie År Serieblad Album Udgiver Tegner
Dick Dicks 1951 La Wallonie Goscinny
Le capitaine Bibobu 1955 - 1956 Risque-Tout Dupuis Goscinny
Jeppe [1] 1955 - 1965 Le Moustique, Sud-Ouest Dimanche, Pilote 5 Denoël Jean-Jacques Sempé
Lucky Luke 1955 - 1977 Spirou & Pilote 38 Dupuis & Dargaud Morris
Sjarly [2] 1955 - 1958 Tintin 2 Lombard André Franquin
Mimi Musenberg 1957 - 1959 Tintin Lombard Maurice Maréchal
Signor Spaghetti 1957 - 1965 Tintin 15 Lombard Dino Attanasio
Poussin et Poussif 1957 - 1958 Tintin 3? Albert Uderzo
Umpa-pa 1958 - 1962 Tintin 3 Lombard Albert Uderzo
Strapontin 1958 - 1964 Tintin 6 Lombard Berck
Asterix 1959 - 1977 Pilote 24 Dargaud Albert Uderzo
Iznogood 1962 - 1977 Record & Pilote 14 Dargaud Jean Tabary
Les Dingodossiers 1965 - 1967 Pilote 3 Dargaud Marcel Gotlieb

Noter

  1. Ikke tegneserie, men en serie korte, illustrerede fortællinger.
  2. Humorserie med flere forskellige forfattere.

Eksterne links