ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Fætter Højben

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
Fætter Højben.gif

Fætter Højben (Gladstone Gander) er en figur i Disneys Andebyunivers, skabt af Carl Barks i historien Kæphøje krystere fra 1948. Han er fætter til Anders And, og lige som Anders er han nevø (og mulig arving) til Joakim von And. Han bor nu i Fortunaparken 7 i Andeby, men har i tidligere udgivelser boet på Andedamsvej 22½. Hans amerikanske navn gander betyder "gase" på dansk - Højben er derfor ikke en and, men en gås. Ifølge Don Rosas andestamtræ er han dog halvt and og halvt gås.

Fætter Højben er svineheldig, irriterende arrogant og luddoven. Han betaler aldrig for noget, og kan være sikker på at få lige præcis det, han ønsker, uden at røre en finger.

I historien Hemmeligheden fortæller Højben, at han kun én gang i livet har haft et arbejde. Lønnen, han tjente, ligger godt skjult i et pengeskab! I historien Bjørne på besøg har han igen arbejde, denne gang som skovbetjent; men som han siger "Jeg tog det job, fordi det er mageligt og behageligt!"

En hvilken som helst dag kan Højben tænkes at finde pengepunge, brocher og tabte smykker, som han altid får en klækkelig findeløn for, et gratis måltid mad, eller vinde i lotteriet. Højben er heller ikke bleg for at prale stort og bredt med sit held, specielt overfor Anders, hvilket naturligvis er med til at få Anders til at eksplodere. Utallige gange har de to rodet sig ud i nogle absurde væddemål, der eskalerer til eksplosive højder i forsøget på at overgå den anden.

Fætter Højben bejler også i konkurrence med Anders om Andersines gunst, men da hun er en hidsigprop, er det heldigt at det aldrig lykkes! Anders til gengæld bliver altid rasende over det, og skinsygen nærmest tvinger ham til at give Højben en "lærestreg". Men som vi ved, slår den slags som regel tilbage på Anders selv.

Eksterne links