ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Kategori:Kvindelige superhelte

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Den mandlige superhelt i tegneserien regnes normalt som skabt med Superman i Action Comics #1. Og i det store hele blev genren skabt med mandlige læsere og mandlige helte som målgruppe.

Imidlertid opstod en subgenren i 1940 da politikvinden Peggy Allen opdagede at hun kunne løse sine sager bedre ved at anvende den hemmelige identitet som "Woman in Red".

Hun fik snart følgeskab af Wonder Woman, Miss Fury og Black Cat.

Den kvindelige superhelt som figur har gennem tiderne ofte vaklet mellem at være et forbillede for kvindelige læsere og en måde at interessere et yngre mandligt publikum som er den primære målgruppe for superhelte.

Ofte er køn dog ikke afgørende for indstillingen i forhold til de kvindelige helte. Således har for eksempel den mandlige forfatter Joss Whedon erklæret sig som "feminist" og åbenlyst skabt stærke kvindelige figurer både på film, TV og i tegneserier. Som Kurt Busiek udtalte i forbindelse med Komiks.dk 2008 er Buffy the Vampire Slayer også at betragte som en superhelt i og med at hun både har overnaturlige kræfter, en hemmelig identitet og en speciel mission her i verden.

Modsat dette har en af de mest markante kvindelige forfattere Gail Simone nedtonet betydningen af at hun er en kvindelig forfatter som skriver til Wonder Woman.

Uanset disse forhold er superhelte som genre dog fortsat domineret af mandlige helte og en række maskuline værdier, hvor kun Wonder Woman afviger markant som fortaler for specifikke kvindelige værdier.

En gennemgang af de væsentlige kvindelige superhelte kan findes i "The Great Women Super Heroes" af den kvindelige historiker Trina Robbins som har skrevet en række bøger om kvindelige helte også udenfor superhelte-genren.